"Situatia din Romania", discutata in sedinta extraordinara la Strasbourg, cu Frans Timmermans

Luni, 01 Octombrie 2018, ora 09:40
12211 citiri
"Situatia din Romania", discutata in sedinta extraordinara la Strasbourg, cu Frans Timmermans

Comisia pentru libertati civile, justitie si afaceri interne (LIBE) din Parlamentul European se reuneste, luni seara, la Strasbourg, intr-o "sedinta extraordinara" pe tema situatiei din Romania, inaintea dezbaterii din plenul PE referitoare la protestele din 10 august si statul de drept.

Potrivit unui anunt oficial postat de Parlamentul European, membrii Comisiei LIBE vor avea, luni seara, de la ora 20:30, la Strasbourg, o "sedinta extraordinara", in care va avea loc un "schimb de opinii" intre membrii comisiei si prim-vicepresedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans (foto), despre "situatia din Romania, inclusiv independenta Justitiei".

La dezbaterea despre Romania au fost incluse, ca puncte de referinta, doua rapoarte, potrivit agendei oficiale a comisiei LIBE.

Astfel, dezbaterile din comisia LIBE se vor fundamenta, pe de-o parte, pe raportul Comisiei Europene din data de 15 noiembrie 2017 privind progresele inregistrate in Romania in cadrul Mecanismului de cooperare si de verificare (MCV).

Al doilea punct de referinta din Comisia LIBE, la dezbaterea despre Romania, va fi Opinia preliminara a Comisiei de la Venetia, din 13 iulie 2018, cu privire la modificarea in Parlament a legilor justitiei - Legea 303/2004 privind statutul magistratilor, Legea 304/2004 privind organizarea judiciara si Legea 317/2004 privind CSM.

Europarlamentarul ALDE, Norica Nicolai, a declarat, joi, ca Parlamentul European a amanat, pentru prima saptamana a lunii noiembrie, adoptarea Rezolutiei privind statul de drept in Romania.

"Da, s-a luat decizia. Dar rezolutia va fi facuta in comisia LIBE, comisia de drepturi si libertati. Sunt mai multe sedinte ale Comisiei LIBE.

Prima este luni dupa-amiaza, dar este intalnirea cu prezenta lui Frans Timmermans (prim-vicepresedintele Comisiei Europene - n.red.) ", a afirmat eurodeputatul ALDE, Norica Nicolai, joi.

Intrebata ce impact are asupra Romaniei adoptarea acestei rezolutii, Nicolai a raspuns: "Este un document politic. Nu are niciun impact. Poate sa contina evaluarea asupra situatiei statului de drept si eventuale recomandari facute Romaniei".

Pe 3 octombrie va avea loc in plenul Parlamentul European o dezbatere pe marginea protestelor violente din 10 august si a statului de drept in Romania, discutie la care cutuma europeana prevede invitarea premierului tarii respective, in acest caz Viorica Dancila.

Surse europene au precizat ca, in a doua saptamana a lunii octombrie, presedintele Klaus Iohannis va sustine un discurs despre viitorul Uniunii Europene, in plenul Parlamentului European de la Strasbourg. Acesta este si motivul deciziei PE de a amana adoptarea rezolutiei, au adaugat sursele citate.

Premierul Viorica Dancila a efectuat, marti si miercuri, o vizita la Bruxelles unde s-a intalnit si a discutat cu liderii grupurilor partidelor politice din Parlamentul European, premierul discutand cu acestia despre protestele din 10 august si reforma in domeniul justitiei in Romania, potrivit Guvernului.

Iata gafele facute si concluziile intalnirilor:

Citeste si:
Grindeanu, despre numirea Laurei Vicol la șefia comisiei juridice din Camera Deputaților: "Avocat era şi domnul Stelian Ion când apăra pe diverşi"
Grindeanu, despre numirea Laurei Vicol la șefia comisiei juridice din Camera Deputaților: "Avocat era şi domnul Stelian Ion când apăra pe diverşi"
Prim-vicepreşedintele PSD, Sorin Grindeanu, a declarat, duminică, la Prima TV, că Laura Vicol trebuie să demonstreze că face faţă funcţiei de preşedinte al Comisiei juridice din Camera...
Întâlnire de urgență la Guvern după apariția primelor cazuri de infectare cu Omicron. Nicolae Ciucă: ”Nicio clipă nu trebuie pierdută”
Întâlnire de urgență la Guvern după apariția primelor cazuri de infectare cu Omicron. Nicolae Ciucă: ”Nicio clipă nu trebuie pierdută”
Premierul Nicolae Ciucă va avea duminică, 5 decembrie, o întâlnire cu specialiștii din domeniul sănătății pentru a decide măsurile care se impun în urma confirmării primelor cazuri de...