Consiliul UE a adoptat o directiva pentru avertizori: Ce trebuie sa faca firmele care au peste 50 de angajati

Luni, 07 Octombrie 2019, ora 15:04
5465 citiri
Consiliul UE a adoptat o directiva pentru avertizori: Ce trebuie sa faca firmele care au peste 50 de angajati
Foto: Arhiva Pixabay

Consiliul Uniunii Europene a adoptat, luni, o directiva privind protectia avertizorilor din cadrul organizatiilor - fie private sau publice.

Astfel, "UE urmeaza sa garanteze avertizorilor un nivel ridicat de protectie intr-o sfera larga de sectoare, inclusiv in domeniul achizitiilor publice, al serviciilor financiare, al spalarii banilor, al sigurantei produselor si transporturilor, al securitatii nucleare, al sanatatii publice, al protectiei consumatorilor si a datelor", se arata intr-un comunicat de presa al Consiliului UE.

Potrivit sursei citate, noile norme vor impune crearea unor canale sigure de raportare atat in interiorul unei organizatii, cat si de catre autoritatile publice.

De asemenea, acestea vor proteja avertizorii de represalii si vor impune autoritatilor nationale sa informeze in mod corespunzator cetatenii si sa formeze functionarii publici cu privire la modul de tratare a avertizarilor.

"Actul legislativ va fi acum semnat in mod formal si publicat in Jurnalul Oficial. Statele membre vor avea doi ani la dispozitie pentru a transpune noile norme in dreptul lor national", conform documentului citat.

"UE s-a angajat sa dispuna de un sistem democratic functional, bazat pe statul de drept. Aceasta include asigurarea unui nivel ridicat de protectie in intreaga Uniune pentru avertizorii care au curajul sa traga un semnal de alarma. Nimeni nu ar trebui sa isi riste reputatia sau locul de munca in urma demascarii unor comportamente ilegale", a declarat Anna-Maja Henriksson, ministra justitiei din Finlanda, citata in comunicat.

Astfel, va fi obligatoriu ca in firmele care au peste 50 de angajati si in localitatile cu peste 10.000 de locuitori sa fie organizate "canale de raportare eficace si eficiente" (departament, persoana) unde avertizorii sa semnaleze nereguli interne.

Si autoritatile au obligatia de a institui astfel de canale, iar avertizorii vor beneficia de protectie indiferent ca apeleaza la canalele interne sau externe.

"Avertizorii sunt incurajati sa utilizeze mai intai canalele interne din propria organizatie, inainte de a face apel la canalele externe pe care autoritatile au obligatia de a le institui.

Cu toate acestea, avertizorii vor continua sa beneficieze de protectie, chiar daca decid sa faca apel mai intai la canalele externe", potrivit sursei citate.

Persoanele protejate: includ persoane cu profiluri diferite, care ar putea obtine informatii cu privire la incalcari ale normelor intr-un context profesional, de exemplu angajatii, inclusiv functionarii publici de la nivel national/local, voluntarii si stagiarii, membrii fara functii executive, actionarii etc;

Domeniile de aplicare: sectoare precum achizitiile publice, serviciile financiare, combaterea spalarii banilor, sanatatea publica etc.

Protectia avertizorilor: normele introduc garantii pentru protejarea avertizorilor impotriva unor represalii precum suspendarea, retrogradarea sau intimidarea. In plus, cei care ii ajuta pe avertizori (colegii sau rudele) sunt, de asemenea, protejati.

Obligatiile de feedback: normele instituie obligatia de a raspunde raportarilor avertizorilor si de a intreprinde actiuni subsecvente acestor raportari in termen de 3 luni (cu posibilitatea de prelungire la 6 luni pentru canalele externe, in cazuri justificate in mod corespunzator).

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

A crescut cifra de afaceri din industrie în România. Ultimele date INS privind piața internă și externă
A crescut cifra de afaceri din industrie în România. Ultimele date INS privind piața internă și externă
Conform datelor anunțate la 17 aprilie de INS, pentru februarie 2024, cifra de afaceri din industrie (piaţa internă şi piaţa externă), a crescut față de luna ianuarie cu 11,7%, și cu 8,2%...
Final în scandalul din PMP, după 2 ani. Cine rămâne la conducerea partidului
Final în scandalul din PMP, după 2 ani. Cine rămâne la conducerea partidului
Partidul Mişcarea Populară (PMP) a anunţat că, în cursul zilei de miercuri, Curtea de Apel Bucureşti a respins recursurile formulate de Cristian Diaconescu şi, prin urmare, ”a fost validat...
#directiva whistleblower avertizori firme , #Uniunea Europeana