Cursa pentru aderarea la UE: Tarile care ar putea candida si de ce ar fi sau nu bine sa le avem alaturi

Sambata, 17 Decembrie 2016, ora 21:48
18115 citiri
Cursa pentru aderarea la UE: Tarile care ar putea candida si de ce ar fi sau nu bine sa le avem alaturi
Foto: Arhiva Ziare.com

Poate ca Marea Britanie vrea sa iasa din Uniunea Europeana, insa sunt cel putin zece tari care si-ar dori sa faca parte din blocul comunitar. Dar exista o problema: epoca de glorie a expansiunii UE a apus.

Desi guvernele nationale ar vrea sa existe stabilitate politica in tarile vecine ale UE, nu prea sunt dispuse sa permita aderarea acestor state inainte de 2025, scrie Politico.

Presedintele Germaniei vrea incetinirea extinderii UE: Nu toata lumea tine pasul. Ar trebui sa luam o pauza

Johannes Hahn, comisarul european pentru extinderea UE sustine ca cele mai multe dintre statele membre nu prea isi doresc largirea blocului comunitar. Iar tarile care ar vrea sa aplice stiu asta si stiu ca au un drum lung de parcurs pana sa faca parte din Uniune.

Mai multi oficiali europeni au sugerat ca, avand in vedere Brexit si un nou buget de negociat si implementat in perioada 2020-2026, UE pur si simplu nu mai are loc pentru noi membri pana in 2027.

Uniunea Europeana ar trebui sa-si continue extinderea sau sa ia o pauza?

Iata tarile care ar putea candida pentru apartenenta la UE:

Albania

Data posibila a aderarii: Nu inainte de 2025

Sanse de aderare: 80%

Pro: Albania a demonstrat ca este capabila sa faca implementeze reforme bipartizane si este "cel mai putin dereglata tara" din Balcanii de Vest, potrivit unui diplomat din regiune. Albania a evitat in mare parte razboaiele iugoslave din anii '90, ceea ce a ajutat-o sa se distanteze de problemele cu care se confrunta astazi alte state aplicante din regiune.

Contra: Negocierile formale nu au inceput inca, iar coruptia si crima organizata raman niste probleme serioase pentru Albania, potrivit Comisiei Europene, care a criticat si politizarea instantelor de judecata din aceasta tara.

Muntenegru

Data posibila a aderarii: Nu inainte de 2027

Sanse de aderare: 90%

Pro: Muntenegru este cea mai bogata natiune din Balcanii de Vest pe cap de locuitor si a demonstrat ca isi doreste sa faca parte din institutiile occidentale, dupa cum o arata si faptul ca tara a semnat anul acesta protocolul de aderare la NATO, etapa finala a unui lung proces.

Contra: Coruptia ramane "prevalenta" si "o problema serioasa", sustine Comisia Europeana, iar progresele politice si economice sunt moderate. De asemenea, primirea Muntenegru in UE, fara includerea Serbiei, ar expune mica tara unui risc de securitate.

Serbia

Data posibila a aderarii: Nu inainte de 2027

Sanse de aderare: 80%

Pro: Serbia este cea mai mare dintre tarile Balcanilor de Vest care spera sa intre in UE si ar putea fi o forta stabilizatoare proeuropeana in regiune. Totodata, Comisia Europeana a laudat Serbia pentru ca si-a aliniat legislatia la reglementarile europene.

Contra: Nu a inregistrat niciun progres in ultimul an in combaterea coruptiei. De asemenea, Serbia ar putea refuza in continuare sa recunoasca independenta Kosovo, mai putin daca i se ofera calitatea de stat membru UE, ceea ce poate ar fi o tactica desteapta, insa cu siguranta nu ar fi in spiritul normelor europene.

Bosnia si Hertegovina

Data posibila a aderarii: Nu inainte de 2027, posibil mult mai tarziu

Sanse de aderare: 50%

Pro: Aceasta tara multietnica si multiculturala ar putea intr-o zi sa fie o reusita a eforturilor UE pentru unitate si diversitate. Iar daca apartenenta la UE ar aduce Bosnia si Hertegovina la acelasi nivel cu vecinii sai, premiul pentru Bruxelles ar fi o regiune complet transformata.

Contra: Constitutia acestei tari va trebui sa sufere schimbari radicale pentru a atinge standardele UE in ceea ce priveste drepturile fundamentale si nu numai.

Kosovo

Data posibila a aderarii: Nu inainte de 2017

Sanse de aderare: 30%

Pro: Kosovo castiga teren in infiintarea de institutii prin parcursul sau european si deja a adoptat euro ca moneda nationala.

Contra: Din cauza unei puternice polarizari politice si a coruptiei, drumul spre integrarea europeana va fi unul lung. Suveranitatea Kosovo nu este recunoscuta de cinci tari UE, printre care si Romania, dar nici de cel mai mare vecin al sau Serbia.

Macedonia

Data posibila de aderare: Nu inainte de 2030

Sanse de aderare: 50%

Pro: Tara are mai putine probleme interne decat Bosnia si Hertegovina.

Contra: Negocierile de aderare au fost extrem de lente. Grecia nu este de acord nici macar nu numele acestui stat, pentru ca il vede ca pe o amenintare la integritatea teritoriala a regiunii elene cu acelasi nume. Macedonia are unele dispute si cu Bulgaria si exista ingrijorari si cu privire la democratie si statul de drept.

Georgia

Data posibila a aderarii: Nu inainte de 2035

Sanse de aderare: 20%

Pro: Guvernul nici ca ar putea avea mai multa sustinere pentru apartenenta la UE. "Georgia nu are alternativa. Georgienii vor sa traiasca intr-o democratie normala, pe stilul european, si vor sa protejeze independenta politica si integritatea teritoriale", a declarat ambasadorul georgian Natalie Sabanadze la Bruxelles.

Contra: Parcursul european al acestei tari este ingreunat de relatia pe care a avut-o cu Rusia, la fel cum se intampla si in cazul Ucrainei.

Republica Moldova

Data posibila a aderarii: Nu inainte de 2035

Sanse de aderare: 50%

Pro: Republica Moldova are legaturi puternice cu tara noastra, precum si aceeasi limba si o cultura similara, noteaza jurnalistii Politico.

Contra: Tara de peste Prut are probleme cu regiunea separatista Transnistria, in care Rusia are trupe militare, si este cea mai saraca dintre statele candidate pentru apartenenta la UE. In plus, luna trecuta a fost ales un presedinte prorus si antieuropean.

Ucraina

Data posibila a aderarii: Nu inainte de 2035

Sanse de aderare: 20%

Pro: Milioane de ucraineni isi doresc atat de mult sa intre pe orbita politica si economica a UE incat sunt dispusi sa protesteze sau chiar sa verse sange. Legaturile cu UE reprezinta o cale de a aduce stabilitatea in fosta tara sovietica.

Contra: Chiar si un simplu "acord de asociere" s-a dovedit a fi prea mult pentru olandezi, care s-au opus, iar temerile politice au intarziat sustinerea Executivului european pentru liberalizarea vizelor pentru ucraineni in spatiul Schengen. Ca sa nu mai vorbim despre conflictul separatist din est sau despre anexarea Crimeii de catre Rusia in 2014.

Turcia

Posibila data a aderarii: Nu se aplica

Sanse de aderare: 0%

Pro: Includerea Turciei in institutiile occidentale ar fi un lucru benefic si un semn ca islamul moderat are loc la masa marilor actori mondiali.

Contra: Turcia se indreapta catre autoritarism sub conducerea presedintelui Recep Tayyip Erdogan, cu grave probleme in ceea ce priveste statul de drept si libertatea de exprimare. Doar o mica parte din tara este geografic in Europa. In plus, negocierile de aderare au fost suspendate temporar, printr-o rezolutie a Parlamentului European.

Islanda

Data posibila a aderarii: La cinci ani de la depunerea din nou a candidaturii, adica nu inainte de 2022

Sanse de aderare: 100% daca Islanda isi depune din nou candidatura, dupa ce si-a retras-o anul trecut

Pro: Una dintre cele mai vechi democratii din lume, Islanda are o pozitie geografica strategica in Atlantic, un nivel ridicat al educatiei si puternice legaturi culturale cu Europa continentala.

Contra: In Islanda exista in permanenta factiuni eurosceptice, nascute din ingrijorarile privind dreptul la pescuti al natiunii (care ar fi limitat si partial colectivizat in interiorul UE). Mai mult, tara s-a imbogatit pe cont propriu, asa ca nu are nevoie de Uniunea European sa se dezvolte.

Scotia

Data posibila a aderarii: La cinci ani dupa aplicatie, adica nu inainte de 2024 (asta pentru ca se asteapta ca Marea Britanie sa iasa din UE cel mai devreme in 2019)

Sanse de aderare: 90% daca Scotia isi depunde candidatura

Pro: O Scotie independenta in interiorul UE ar fi un castig major pentru integrationistii europeni. Scotia este entuziasmata in legatura cu o eventuala apartenenta la UE, iar un purtator de cuvant al Guvernului de la Edinburgh a numit Brexit-ul "o atrocitate" impotriva votantilor scotieni.

Contra: Daca Scotia si-ar declara independenta fata de Marea Britanie, candidatura sa ar putea fi blocata de Spania, de teama sa nu stabileasca un precedent pentru nationalistii catalani.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
#tari candidate UE, #extindere UE , #Uniunea Europeana