Articol citit de 19042 ori
Uite predictia mea:
1. Romania e dusa de belciug catre media Europeana in toate aspectele. Vai ce bine. Diaspora se pregateste sa petreaca o parte din pensie (citeva luni pe an) in statiuni si orase cu aer curat, mincare buna si bautura de calitate.
2. China face valuri prostesti si da un avint urias Americii care e disperata sa gaseasca un adversar pe masura ei. China esueaza in final ca si Rusia.
3. Rusia ramine la fel cum o stim. Nu crede in nimic, se baga in toate, se inarmeaza fara rost si se umple de sanctiuni precum se umplu maidanezii de pureci si capuse.
4. Fara Marea Britanie, UE se modernizeaza rapid, si intrece orice previziune.
5. Marea Britanie se scufunda incet in mocirla pe care si-o creeaza periodic pina cind va apare o alta Margaret Thatcher care sa o scoata din haznaua istoriei si sa o re-alipeasca din nou la UE.
6. Canada si Australia isi vad mai departe de viata lor prospera fara ca sa faca vreun efort semnificativ ca sa salveze Marea Britanie. Nu platesc taxe la nimeni, se prefac ca le pasa, dar scopul lor adevarat e pacea si viata imbelsugata. Bravo lor.
7. Cei care nu sint mentionati aici, nu prea conteaza....(Africa, America de Sud, Orientul Mijlociu, Asia de Sud-Est, etc.). Niste ametiti fara cultura si fara speranta.
Din pacate timpul nu poate fi dat inapoi nici cu o secunda iar
Romania nu poate sa inceapa din nou de la anul 1990. In Romania s-a gresit foarte mult iar acum nu se mai poate regrupa. Lipsa de forta de munca necesara in tara precum si calificarea profesionala inferioara afecteaza profund functionarea sistemului. Romania se afla demult timp sub influenta americana, ii copiaza pe ei unde poate si este departe in a se incadra corespunzator in UE. Cred ca Romania ar trebui sa coopereze , sa aiba relatii mai bune cu aceste tari:Germania, Franta, Marea Britanie si Rusia
O parere personala...și previziune pentru următorii 30 de ani
In următorii 30 de ani Brazilia, Canada, Mexic vor fi de partea Uniunii Europene. China și India, China și Rusia se vor certa din motive diverse avand prea multe bombe nucleare. Uniunea Europeană fără Marea Britanie și fără Turcia, se vor coagula, vom fi uniți, țările din centrul și estul Europei inclusiv Romania vor deveni cu importanță mică dar vom fi foarte dezvoltate. Indonezia, Australia, Pakistan, Thailanda, Egipt, Nigeria, Iran, Arabia Saudită, Pakistan, Africa de Sud, Turcia, Mexic, Coreea de Sud, Argentina, și alte țări emergente mari iși vor spori dezvoltarea, influența și vor avea importanță crescută in lume. Romania va deveni foarte dezvoltată dar cu puțini locuitori și cu influență medie doar in Europa. Romania trebuie să acorde cetățenia romană repede la sute de mii de africani, asiatici, etc , și să ne menținem numărul de locuitori. Este probabil ca unele țări să mai piardă din teritoriu : Ucraina, Rusia, R. Moldova, Kazahstan, India, Nigeria, etc. Este necesar și obligatoriu să fie PACE pe plan global.
falexe, ce faci ma ...iti raspunzi singur?!
Altfel, chiar bun articolul, aproape complet.
Macar de ar copia America
Macar de ar copia America,e numai o iluzie, traiesc in SUA de 30 ani si ma gindesc cit de bine ar fi ptr. romani sa copieze pe americani macar in parte, dar nu sint in stare si nu pot din cauza mentalitatii...
Speranta de mai bine sau nuca'n perete !
V.Naumescu, buna disectie pe subiect cu acoperire generala a situatiei economice romanesti, dar cum era de asteptat , imperfecta !Atunci
Romania era a 32-a economie a lumii, cu un PIB de 172 miliarde de dolari si era, peste cea a Suediei, peste cea a Austriei, a Greciei sau a Danemarcei.
Astazi, Romania este abia a 41-a economie a lumii, cu un PIB de 547 miliarde de dolari.Cate locuri am coborat ? Deci nu prea avem vreo performanta cu care sa ne mandrim in ultimii 30 de ani. Pur si simplu, mancam mai mult pentru ca ne indatoram mai mult, nu pentru ca producem mai mult sau mai bine. Balanta comerciala este in deficit cu vreo E 12 bln ceea ce inseamna ca importam mai mult decat exportam ! Daca este ceva evident in ultimii 30 de ani este faptul ca , da, mancam mai mult , ne-am cimentat imaginea de lenesi sadea ca o sa ajungem sa inspiram si aer din China ! Nu? Asta inseamna ca te imprumuti mai scump platind dobanzi mai mari implicit ca indicele de tara in dec 11 era BBB- , ceea ce arata neseriozitate si instabilitate politica... ! In anii '90 aveam cea mai mare rata de participare la piata muncii iar astazi suntem sub polonezi si unguri ! Petrochimie ? In '90 produceam mai mult ca ungurii de 3 ori iar ca polonezii de 4! Astazi ungurii produc mai mult decat noi de 4 ori iar polonezii de 5? Unde este patriotismul ?? Sau suntem noi prosti? Despre ce vorbim? Din '90 unul din sase romani a plecat din tara (o treime din forta de munca), industria chimica s-a redus la aproape zero, capacitatea energetica s-a injumatatit, efectivele de animale s-au redus cu 40%, industria siderurgica s-a comprimat la o cincime, deficitul de cont curent este cel mai mare din Uniunea Europeana, in fiecare an am avut deficit comercial si avem cea mai mare pondere a supermarket-urilor in PIB din Uniune. Tara cu cea mai mare pondere a terenului agricol din Uniunea Europeana are deficit la comertul cu produse alimentare. Dar traim indiscutabil mai bine, mancam mai mult, mai des si mai scump SI MAI PROST. Cum putem explica acest paradox? Simplu, avem o datorie publica de peste 40 miliarde de euro si o datorie externa totala de aproape 110 miliarde de euro. Pe care trebuie sa o platim si care ne costa mai mult decat pe orice alta natiune europeana, pentru ca platim cele mai ridicate dobanzi din Uniune.De ce ? No hope for future ! Zau asa !
“La mulți ani" tuturor și un An Nou fericit!
Articolul si acest comentariu, aflate fata-n fata, sunt tot ce-mi puteam dori mai frumos din partea presei in acest acest sfirsit de an.
Doi oameni inteligenti, educati, titrati, cu doua opinii, nu neaparat concurente, ci mai degraba complementare, merita toata atentia nostra.
Asata-i frumusetea mediei!
Intelectualii onesti ai tari sunt datori acestui popor sa-l faca sa inteleaga "ce-am avut si ce-am pierdut", ce a fost bine si ce a fost rau, si astfel sa puna o baza trainica viitorului.
Inca o data: La multi ani tuturor!
La multi ani domnule... comentator!, ca stim cu totii cine esti. :))
@Fischer, Peiu, Nostalgicii Cenaclul Flacara, et al
1. Toate activele peceriste erau umflate cu pompa (la curs de schimb stabilit de partid, adica x 10). Virgula a alunecat cu o cifra mai la dreapta din greseala, nu-i asa? (mama ei de soparlica;)
2. Cozi la carne, la benzina, intuneric, noroaie, lume posomarata cu fete grii, samd. Noroc ca romanii au invatat sa fie "descurcareti", mai "compeltau" pe unde lucrau (fiecare cu ce putea) mai aveau bunici la tara unde mai taiau o gasca, un porc sa-si faca mezeluri "de casa" samd.
3. Productia agrara se ducea in mare parte la export pentru plata fabricilor, uzinelor si a liniilortehnologice invechite si energofage (depasite dpdv tehnic). In mod normal, fabricile si uzinele alea construite in "iepoca de aur" trebuiau sa se amortizeze singure si eventual sa aduca chiar si ceva profit, sau nu? Directorii generali cu burta si inginerii sefi cu basca (numiti in functii pe linie de partid) produceau pierderi, dar ei se laudau cu "realizarili" cincinale si cu nr angajatilor. O clica de patetici! Nostalgigii Cenaclului (patriotarzii lui Ceasca;)) se lauda si astazi cu statisticile umflate ramase pa hartie (pe la FMI, sau mai stiu prin care arhive). Dupa spalatura la creier pe care ati primit-o, voi chiar credeti ca ati industrializat Romania si ati fost mai tari decat suedezii;))
P.S. este simplu sa construiesti fabrici si uzine pe datorii si sa lucrezi pe minus (pentru astfel de performante nu aveti nevoie de multa scoala dragi cenaclisti:))) In fine, ce a fost - a trecut (nimeni nu poate intoarce timpul inapoi sa repare greselile). La Multi Tuturor!
"O,
nu-i adevărat.
Război e, de viteji purtat!
Viața-i datorie grea
Și lașii se-ngrozesc de ea
Să aibă tot cei lași ar vrea
Pe neluptat."
Bravo Pribeagul, imi dai cu flit pe la nas (cu cantece patriotice:)
Repet: PCR a fost populat de sarlatani si patrihoti (o clica de capcauni-nebuni si incompetenti patetici). La sfarsitul anilor 80', dupa Albania, Romania ajunsese Tara cu cel mai scazut nivel de trai din Europa. Unii spalati pe creier mai incearca si astazi sa ne dea pe la nas cu flit ca ei au fost mai tari decat suedezii (mare-i gradina).
P.S. cat despre bodyguarzi (soldati, securisti, politisti, etc) ei sunt platiti gras sa ne asigure ordinea si securitatea. Asadar, bodyguarzii doresc sa-si vada de treaba si s-o lase mai moale cu politichia, versuri si "abureli" patriotardice. Panimaiesi?
Stimate Domn, (I)
Este vorba de cifre statistice, cifre care au fost revizuite in anii ’90 si despovarate de exagerarile propagandistice.
Este ciudat ca unii acepta azi un PIB de cca 300 mld euro, in conditiile in care nu mai avem intreprinderile de avioane, nave si platform maritime, locomotive, vagoane, autocamioane, autobuze, tractoare, armament, mobila, CUG-urile, combinatele metalurgice... existente la vremea respective si nu accepta o cifra, pe jumatate, aferenta anilor respectivi.
Atentie, este vorba de PIB si nu de eficienta!
Aceptam azi o productie de cereale, cind o mare parte a pamintului ramine pirloaga, si nu acceptam aceiasi ca productie a fost si atunci, cind pamintul arabil era cultivat in integralitatea lui.
Cit despre septel ce-ar mai fi de spus decit doar ca cifrele edifica cum nu se poate mai bine dezastrul “democratic" produs.
Dar asta este doar un joc copilaresc, al cifrelor. Dar, pe linga cifrele statistice agregate, mai exista si productia fizica, greu de contestat. Ea a scazut, in unele ramuri dramatic, de am ajuns sa importam autobuze de la turcii, si asta s-a intimplat in timp ce la unii dintre vecinii nostri productia care la noi a scazut, la ei a crescut ca voinicul din poveste.
Pe linga acest joc copilaresc exista si un joc serios, acela al conditiilor mizerabile de trai existente in prioada comunista, si mai ales in ultimul deceniu al respectivei perioade. Nu caut justificari pentru aceasta situatie. Dar este simplist sa justificam situatia respectiva doar prin atentia acordata de comunistii romani “mormanului de fiare vechi" si “subminari economiei nationale" de catre Ceausescu.
Stimate Pribeagul I
Desigur intreprinderile partidului PCR au produs "cantitate". Prin anii '70, probabil au produs si calitate (nu stiu), stiu insa ca liniile tehnologice s-au invechit (spre sfarsitul anilor '80, calitatea produselor nu mai corespundea standardelor si a cerintelor pietei). Asa cum stiti probabil, media duratei de amortizare a unitatilor de productie este in jur de 10-15 ani (si asta numai in conditiile in care sunt administrate si mentinute in mod profesional). In concluzie, cel tarziu la jumatatea anilor '80, fabricile si uzinele trebuiau retehnologizate (nu ma refer la investitiile planificate de la inceput in mod eronat).
P.S. Traiesc si eu in pribegie (din adolescenta), am prins insa 2 ani cand partidul-unic-patriotard ne plimba cu autobuzul (din timpul scolii) la cules de porumb. Ce plan au avut oare peceristii pentru vitor (dupa marele "sacrificiu" depus de popor in scopul restituirii creditelor?) Apelau la noi credite pentru retehnologizarea fabricilor, sau nu au mai avut niciun plan (clueless?)
Stimate Domn, (II)
Era o situatie mai generala, specifica nu numai statului roman. Pentru a nu lungi prea mult povestea redau consideratiile lui David Priestland, profesor de istorie la Oxford:
“In Polonia, criza datoriilor a dus la colapsul aproape total al puterii comuniste. In 1980, cind guvernul a fost nevoit sa impuna masuri de austeritate si sa reduca distribuirea carnii, faptul a provocat un val de greve...
...o greva planuita pentru decembrie1981 i-a facut pe sovietici sa se teama de o rebeliune. Kremlinul a facut presiuni asupra lui Kania si a sefului armatei, generalul Wojciech Jaruzelski, sa salveze partidul aflat in declin prin impunerea legii martiale.
...Kania a fost inlocuit in functia de prim-secretar de Jaruzelski, care, amenintat de o interventie a Armatei Rosii, a acceptat sa indeplineasca dorintele Moscovei.
Jaruzelski a declarat legea martial, iar militarii au preluat puterea, ucigind in jur de o suta de oameni.
...la conducere era acum statul si armata, nu partidul...
Si, cu toate ca URSS a fost nevoita sa dea imprumuturi uriase Poloniei in 1981-1982, rabdarea sovieticilor fata de clientii lor instabili din Europa de Est se apropia de sfirsit,..."
Stimate comentator,
este departe de mine gindul de a flitui pe cineva. Mai ales in aceste zile! De fapt mi-am propus sa nu comentez pe nici o publicatie in perioada sarbatorilor. Si, cu exceptia acestui articol, n-am facut-o. Dar ocazia oferita de intilnirea considerentelor din articol cu a celor sustinute de marele maestru Fischer al 12-lea a fost de netrecut cu vederea.
Consider comentariul tau bine-venit.
Cu respect precizez ca ceea ce numesti “versuri si "abureli" patriotardice" sau “cintece patriotice" sunt versuri dintr-o ilustra balada culta, care are tema ceremonialul de... inmormintare.
Consider ca ideea precizata in respectiva balada:
“Să aibă tot cei lași ar vrea
Pe neluptat.",
este stralucitoare.
Fie ca Mos Craciun si Anul Nou sa ne faca cel mai de prêt cadou: Intelectualii neamului si mindrul popor sa nu mai permita niciodata in scumpa tara ca “minciuna sa stea cu regele la masa".
@Pribeabugul
Comunistii polonezi au ramas la fel de "clueless" si falimentari, precum tovarasii lor din Romania, URSS, Ungaria, samd.
P.S. societatile comerciale conduse pe linie de partid nu pot functiona din varii motive: lipsa mediului concurential (monopolul de stat), dezinteresul, lipsa competitivitatii, mediocratia si incompetenta fiind doar cateva din cauze.
Pentru istoricieni: spre deosebire de peceristi, comunistii polonezi, unguri, cehoslovaci, redegisti, etc, nu au strans cureaua in mod extrem (nu a facut mari sacrificii /concesii in favoarea platii creditelor). Efectiv, cand au simtit ca a ajuns cutitul la os ei s-au predat (au ridicat mainile sus si in final datoriile lor au fost in mare parte sterse;).
P.P.S. Acelasi lucru s-a intamplat la scurt timp si in Romania... ceva mai tarziu si intr-un stil mai barbaric. In concluzie, ca la peceristi la nimeni! in urma lor au lasat un sistem sanitar la pamant, un sector alimentar la pamant, si balti de sange pe strazi (la retragere). Reamintesc: la finele anilor 80, uzinele si sentiere navale (dupa care plangeti) erau depasite dpdv tehnic, iar pierderile acestora erau acoperite cu ajutorul exportului productiei agrare.
Nu stiu ce se va intampla cu "Lumea" in 30 de ani de-acum incolo
dar in Romania va fi la fel.
Ma uit si la rezultatul alegerilor prezidentiale de anul trecut (adica 2019 !) si vad ca romanii inca nu si-au dat seama de manipulare.
Pacat.
Daca a fost o manipulare grosolana la alegeri, inseamna ca nu avem deloc democratie.
Si ma gandesc cat timp va mai dura pana vom scapa de Securitatea amestecata in toate, la fel cum era pe vremea lui Ceausescu !
Cat timp va mai lua pana vom avea un Presedinte ne-promovat de structurile Securitatii !
Si nu ma alatur unui PSD si unei Dancila, dar ma alatur unor structuri libere, democratice, fara securisti amestecati printre ei .
Ma repet - romanii nu au inteles absolut nimic din viata politica.
Si au trecut 30 de ani ....