David Cameron, criticat aspru in Europa (Video)

Autor: Ana Ilie
Miercuri, 23 Ianuarie 2013, ora 18:12
3968 citiri
David Cameron, criticat aspru in Europa (Video)

Mai multe guverne europene l-au criticat, miercuri, pe premierul britanic David Cameron, care a cerut schimbari majore in Uniunea Europeana si a promis britanicilor ca vor avea ocazia sa se pronunte intr-un referendum daca doresc sa ramana in UE, daca aceste schimbari nu au loc.

Desi inalti oficiali din guvernele francez si german au aratat ca doresc ca Marea Britanie sa ramana in UE, au respins cererile lui Cameron cu privire la o uniune mai relaxata care sprijina comertul si cresterea economica, insa intervine mai putin in chestiunile nationale, scrie Wall Street Journal.

Cameron a spus ca UE trebuie sa devina mai "flexibila, adaptabila si deschisa", intr-un discurs in care a insistat ca Marea Britanie va ramane in Uniune, insa numai daca va fi intocmit un nou tratat, care sa permita ca unele puteri legislative ale Bruxelles-ului sa revina guvernelor nationale.

Odata cunoscuta viitoarea forma a UE, si daca este reales in 2015, Cameron a promis britanicilor sa organzieze un referendum pe tema ramanerii in UE.

Aceasta promisiune a atras insa critici din partea altor lideri europeni, care sunt de parere ca Marea Britanie trebuie sa ramana in blocul european. Oficialii americani au sugerat ca Marea Britanie ar deveni mai putin relevanta pe plan global daca va iesi din UE.

Mai multi lideri europeni au aratat ca actiunile guvernului britanic sunt o incercare de a avansa interesele tarii, intr-un moment in care cele 17 state din zona euro lupta sa pastreze eurozona unita.

Ministrul german de Externe, Guido Westerwelle, a criticat cererile lui Cameron. "Avem nevoie de mai multa, nu mai putina integrare. O politica in care iti alegi doar ce-ti convine nu o sa functioneze", a aratat acesta.

Cancelarul german, Angela Merkel, a spus, la randul sau, ca tara sa doreste ca Marea Britanie sa ramana un membru activ al UE, insa a cerut statelor sa faca un compromis cu privire la interesele lor nationale.

O purtatoare de cuvant a Comisiei Europene a declarat, tot miercuri, ca e in interesul Marii Britaniis a ramana in blocul european.

La randul sau, guvernul francez a respins cererea lui Cameron ca guvernele sa aiba un cuvant mai greu de spus in privinta legilor europene pe care le adopta.

"UE nu poate fi un pachet a-la-carte. Sunt tendinte politice interne, pozitia dura a Partidului Conservator, care explica aceste declaratii", a spus si ministrul francez al Afacerilor Europene, Bernard Cazeneuve.

Ambasadorul american in Marea Britanie, Louis Susman, a declarat inca de duminica: "Nu ne putem imagina o Uniune Europeana puternica fara un partener vibrant in persoana Marii Britanii".

In concertul de critici s-a auzit insa si lauda lui Timo Soimi, liderul celui mai mare grup de opozitie din Finlanda, eurosceptic: "Este ceva ce trebuie sa decida britanicii, insa cred ca este o idee buna".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#David Cameron criticat referndum UE, #Cameron referendum UE , #Uniunea Europeana