De la cititori: Politica de bicicleta in Europa

Vineri, 24 Decembrie 2010, ora 23:34
1931 citiri
De la cititori: Politica de bicicleta in Europa

In intreaga Uniune Europeana, a inceput un conflict major, intre cei ce se deplaseaza cu vehicole cu motor, si cei ce folosesc bicicletele, scrie ziarul spaniol El Pais.

Cresterea numarului fatalitatilor rutiere, in care victimele sunt biciclisti, a facut multe municipalitati sa interzica accesul bicicletei pe marile bulevarde si pe cai rutiere interurbane.

Cuplat cu un program de educatie rutiera al biciclistilor, se spera ca actiunile politiilor locale vor putea scade numarul total al victimelor.

In unele centre turistice, cum ar fi o parte a Berlinului, zona de faleze din Amsterdam si Barcelona, multe strazi sunt complet inchise traficului rutier auto, rezervand o buna parte din drumuri pentru biciclete, in exclusivitate.

Bineinteles, populatia locala e furioasa, din moment ce multi oameni sunt fortati, prin edicte municipale, sa-si lase automobilele la kilometri de casa, devenid prada hotilor si a vandalilor.

Argumentul principal pentru mentinerea acestei separari intre biciclete si automobile este statistica accidentelor din ultimii trei ani, cand peste 45% dintre morti fusesera biciclisti.

Ziarul dezvaluie ca Federatia Europeana de Ciclism, care, de peste zece ani, si-a deschis participarea tuturor posesorilor de biciclete, a devenit un lobby pentru biciclistii Europei. Aceasta organizatie ofera servicii legale gratuite membrilor ei, reduceri in hoteluri etc., pentru a pune presiuni pe statele si orasele care nu sunt destul de "prietenoase cu biciclistii".

De ce biciclete?

Ziaristul spaniol Pablo Leon se intreaba: "ce fel de afaceri urgente poate avea cineva, sa mearga cu bicicleta, pe polei sau ninsoare, prin locuri unde nici macar patru roti nu sunt sigure de aderanta la pavaj?"

Concluzia este ca, in principiu, biciclistii din Europa incearca sa-si flexeze muschii, asa cum au facut biciclistii din China, acum doua decenii, cand guvernul din Beijing a venit cu idea juridica dupa care, in caz de accident, biciclistul nu are nicio vina, chiar daca e beat-crita. (Acea teza a fost eliminata in 1998,

cand un grup de biciclisti beti s-au izbit de limuzina primarului capitalei, limuzina fiind parcata regulamentar. Accidentul s-a soldat cu doi morti si o reevaluare a normelor de jurisprudenta locala.)

Lozincile "verzi", privind deplasarea pe bicicleta, sunt bine primite de populatia urbana, in timp cei din zonele rurale prefera sa se deplaseze cu automobilul si autobuzul.

"Se pare ca un conflict cu pedale este pe cale de a se naste in mai toate marile orase ale Europei", incheie autorul articolului.

Pe aceeasi pagina, la "Sfatul Medicului", se mentioneaza ca mersul cu bicicleta poate cauza cancer la prostata sau traume cerebrale. De aceea, se recomanda folosirea castilor de protectie, in special pe arterele de circulatie mixta, unde automobilele si camioanele impart drumul cu biciclistii.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Iohannis merge la Bruxelles. Subiectele fierbinți aflate pe agenda reuniunii liderilor europeni
Iohannis merge la Bruxelles. Subiectele fierbinți aflate pe agenda reuniunii liderilor europeni
Preşedintele Klaus Iohannis va participa miercuri şi joi, 17-18 aprilie, la reuniunea extraordinară a Consiliului European care va avea loc la Bruxelles. Şeful statului va participa, de...
Surpriza celui mai recent sondaj de opinie: Nicușor Dan pierde prima poziție în lupta pentru Primăria Capitalei
Surpriza celui mai recent sondaj de opinie: Nicușor Dan pierde prima poziție în lupta pentru Primăria Capitalei
Candidatul PPUSL la Primăria Capitalei Cristian Popescu - Piedone este cotat cu 38% din voturi, Nicuşor Dan -cu 27%, iar candidatul PSD-PNL Cătălin Cîrstoiu, cu 23%, relevă datele unui Sondaj...
#conflict biciclete Uniunea Europeana, #biciclisti Europa , #Uniunea Europeana
Comentarii
Poza khachaturian
khachaturian
rank 1
bai franzela ba esti penibil ba,mai bine scrie ceva de clanul BUCH,sau tema asta este rezervata pt