Diplomat european: Vizita premierului chinez in Romania, o strategie de "divide et impera"

Joi, 21 Noiembrie 2013, ora 20:48
5827 citiri
Diplomat european: Vizita premierului chinez in Romania, o strategie de "divide et impera"

Un diplomat european, care a cerut sa-i fie pastrat anonimatul, considera ca decizia vizitei prim-ministrului Chinei in Romania reprezinta o strategie de "divide et impera", care pune presiune pe Bruxelles.

Prim-ministrul Chinei, Li Keqiang, va face o vizita oficiala in Romania si Uzbekistan, in perioada 25 - 29 noiembrie, a anuntat, luni, purtatorul de cuvant al Ministerului chinez de Externe.

"Aceasta decizie are cu siguranta infatisarea unei stategii de 'divide et impera', care pare calculata sa puna presiune pe Bruxelles, intr-o perioada in care sunt in desfasurare multe dispute comerciale", a spus diplomatul european, sub protectia anonimatului, pentru Financial Times

Sursa citata mai noteaza ca vizita premierului chinez in Romania, in zilele urmatoare, pentru o intalnire cu liderii guvernamentali din Europa Centrala si de Est, reprezinta o miscare care a provocat nedumerire in randul diplomatilor europeni.

Premierul chinez, in vizita oficiala in Romania

Acestia au transmis ca Uniunea Europeana si China au convenit sa studieze un posibil viitor acord privind liberul-schimb, pe care partea chineza il promoveaza cu toate ca UE nu este inca pregatita sa ia in considerare o asemenea intelegere.

Intelegerea a fost anuntata chiar de prim-ministrul chinez, de presedintele Consiliului European, Herman van Rompuy si de liderul Comisiei Europene Jose Manuel Barroso, la sfarsitul unui summit anual organizat la Beijing, joi.

De asemenea, diplomatii UE au spus ca acordul preconizat ar urma nu doar sa ajute la incurajarea investitiilor bilaterale, ci ar fi si un semnal important ca criza existentiala a zonei euro a trecut. Investitiile chineze anuale in Europa aproape s-au dublat in ultimii ani, insa sunt inca sub unu la suta din totalul investitiilor straine in Europa, cifrate la trei trilioane de euro.

Prima vizita a unui premier chinez in Romania, in ultimii 19 ani

In timpul intrevederilor China - CEE, Li Keqiang va prezenta masurile Chinei pentru promovarea cooperarii cu tarile din Europa Centrala si de Est si va purta discutii cu 16 lideri europeni, inclusiv cu premierul Victor Ponta.

Aceasta este prima vizita a unui premier chinez in Romania, in ultimii 19 ani. Li Keqiang va fi insotit de o delegatie impresionanta de oameni de afaceri chinezi, fiind vorba de aproximativ 300 de persoane.

Citeste si:
PNL l-a recrutat pe unul din vechii grei ai PDL-ului. Liviu Negoiță, semne de revenire în politica mare
PNL l-a recrutat pe unul din vechii grei ai PDL-ului. Liviu Negoiță, semne de revenire în politica mare
PNL Sector 2 l-a înscăunat pe fostul lider PDL și primar al Sectorului 3 Liviu Negoiță la fruntea Clubului Oamenilor de Afaceri Liberali Filiala Sector 2. Anterior, acesta a fost membru PMP...
UDMR, mărul discordiei în coaliția de guvernare. Care sunt șansele ca problemele din teritoriu să se răsfrângă la nivel național
UDMR, mărul discordiei în coaliția de guvernare. Care sunt șansele ca problemele din teritoriu să se răsfrângă la nivel național
Coaliția de guvernare PNL-PSD-UDMR a fost învestită de Parlament în noiembrie 2021, iar de atunci nu au existat tensiuni și conflicte majore care să zdruncine guvernul Ciucă. Totuși, se...