Statele Uniunii Europene au inceput sa discute despre eventualele certificate de vaccinare pentru cei care vor sa calatoreasca

Marti, 19 Ianuarie 2021, ora 07:07
2571 citiri
Statele Uniunii Europene au inceput sa discute despre eventualele certificate de vaccinare pentru cei care vor sa calatoreasca

Statele Uniunii Europene au inceput, luni, sa discute daca oamenii vaccinati pentru Covid-19 ar trebui sa aiba o libertate de miscare mai mare, la vara, fata de cei care nu sunt imunizati, transmite Reuters.

Ministrii din cele 27 de state membre au avut o videoconferinta pentru a discuta despre o coordonare mai buna pentru distribuirea vaccinurilor, un subiect care va fi abordat de liderii UE, in timpul unei intilniri online de joi.

Ministrul elen de Externe, Kyriakos Mitsotakis, a propus, saptamana trecuta, crearea unui certificat de vaccinare, pentru a contribui la reluarea calatoriilor transfrontaliere care au fost afectate grav de pandemie.

Duminica, ministrul german de Externe, Heiko Maas, a declarat ca persoanele vaccinare ar trebui sa poata reveni in curand in restaurante si cinematografe, dar alti ministri au criticat acest punct de vedere.

Maros Sefcovic, vicepresedinte al Comisiei Europene, a spus ca este important sa se sublinieze ca vaccinarea este voluntara - unii oameni nu pot sau nu doresc sa fie vaccinati.

Sefcovic a declarat intr-o conferinta de presa, sustinuta dupa sedinta de luni, ca astfel de persoane nu ar trebui sa aiba drepturi limitate. Cu toate acestea, vaccinarea ar putea deveni o conditie pentru calatorie, la fel ca cerintele actuale din multe tari pentru un test COVID negativ.

"Vor exista diferite optiuni pentru modul in care ne ocupam de calatorie ... s-ar putea adauga posibilitatea certificatului electronic de vaccinare", a spus el.

Michael Roth, care a reprezentat Germania la discutiile de luni, a declarat ca este vital sa se stabileasca daca persoanele vaccinate pot transmite coronavirusul altora.

Executivul UE lucreaza pentru a se asigura ca datele privind vaccinarea pot fi colectate electronic intr-o forma comuna. Centrul European pentru Prevenirea si Controlul Bolilor va incepe sa colecteze date din aceasta saptamana cu privire la vaccinurile livrate si vaccinarile pe tara.

Sefcovic a spus ca tarile UE trebuie sa se sincronizeze in mare masura pentru a ajuta la mentinerea deschiderii pietei sale unice, care permite libertatea de circulatie a persoanelor si a lucratorilor.

Multe tari din UE spun ca primesc stocuri de vaccinuri pentru Covid-19 mai mici decat se asteptau si se plang de incertitudinea privind livrarile viitoare, au declarat oficiali UE pentru Reuters.

Organizatia Mondiala a Sanatatii nu este de acord cu utilizarea certificatelor de vaccinare ca mijloc de control al accesului

Raed Arafat sustine ca introducerea certificatului de vaccinare este discriminatorie: "Orice criza creeaza piata certificatelor false"

Citeste si:
Grevele dau din nou peste cap transportul în Franța. MAE a emis o avetizare pentru românii care călătoresc în Hexagon
Grevele dau din nou peste cap transportul în Franța. MAE a emis o avetizare pentru românii care călătoresc în Hexagon
Ministerul Afacerilor Externe a emis marți, 5 iulie, o atenţionare de călătorie pentru Franţa, unde miercuri va fi perturbat traficul feroviar, pe întreg teritoriul, ca urma a unei greve a...
Se întoarce Marea Britanie în UE? Principalul opozant al lui Boris Johnson a anunțat ce va face dacă ajunge la putere
Se întoarce Marea Britanie în UE? Principalul opozant al lui Boris Johnson a anunțat ce va face dacă ajunge la putere
Liderul opoziţiei britanice, Keir Starmer, a afirmat luni că nu are în vedere întoarcerea Regatului Unit în Uniunea Europeană dacă partidul său va ajunge la putere, notează AFP. A pune...