Distanta intre statele sarace si bogate in UE se adanceste - Comisia Europeana

Autor: Ana Ilie
Miercuri, 09 Ianuarie 2013, ora 13:16
2945 citiri
Distanta intre statele sarace si bogate in UE se adanceste - Comisia Europeana

Criza economica, ce a eliminat ajutoarele sociale pentru milioane de persoane, contribuie la adancirea diferentei dintre statele bogate si cele sarace in statele membre ale Uniunii Europene, arata Comisia Europeana.

Cei mai afectati de aceasta situatie sunt tinerii, femeile somere si mamele singure din statele membre din estul si sudul Uniunii, scrie EU Observer.

"Majoritatea sistemelor de ajutoare sociale si-au pierdut capacitatea de a proteja bugetele familiale de efectele crizei", a precizat comisarul european pentru ocuparea fortei de munca, afaceri sociale si incluziune, Laszlo Andor.

Andor a prezentat analiza anuala a Comisiei cu privire la evolutiile sociale din 2012. In raport se arata ca o imbunatatire a sistemelor de beneficii sociale "poate creste rezistenta in fata socului economic si facilita o iesire mai rapida din criza".

In analiza de 496 de pagini se arata ca tarile membre cu cele mai multe fonduri alocate sistemului de asistenta sociala nu sunt cele cu cea mai mare datorie publica.

Studiul sustine ca protectia sociala puternica, asa cum ar fi ingrijirea copiilor mamicilor singure si standarde bine gandite pentru piata muncii, care ofera acces la beneficii in momente de dificultate, pot contribui la reducerea unei cifre care "atinge nivele nevazute in ultimii 20 de ani".

Mai exact, aproape 19 milioane de persoane nu au un loc de munca in zona euro.

"Toate progresele facute in materie de somaj au disparut odata cu criza economica", se arata in raportul lui Andor.

Inainte de criza, somajul in UE era de 7,1%. Somajul pe termen lung atinge acum 42,5% din someri si va creste, in special din cauza concedierilor si lipsei sau nepotrivirii de abilitati.

Tarile cu cel mai mic nivel de somaj pe termen lung sunt cele care, precum Danemarca si Luxemburg, ofera servicii precum educatie si consiliere pentru gasirea unei noi slujbe, servicii care sunt absente in tarile baltice si Grecia.

Pe masura ce tot mai multe persoane isi pierd slujbele, in special in statele sudice si din est, riscul saraciei se intensifica. Aproape jumatate din statele membre au avut parte de o crestere a saraciei din 2008 incoace, in conditiile in care veniturile pe gospodarie au scazut in doua treimi din acestea.

Una din cinci gospodarii in Bulgaria, Cipru, Grecia, Ungaria, Letonia si Romania au probleme. In Lisabona, cantina unei scoli primare a ramas deschisa pe perioada sarbatorilor de iarna de teama ca micutii vor fi malnutriti altfel.

Prin comparatie, veniturile in tarile nordice, Germania, Polonia si Franta, au crescut - si nu e o coincidenta ca toate aceste state au sisteme de asistenta sociala puternice si piete ale fortei de munca mai rezistente.

"Este improbabil ca Europa sa aiba parte de o imbunatatire socio-economica in 2013", a spus Andor.

In analiza Comisiei se arata ca o parte a solutiei sunt finantarea serviciilor de imbunatatire a incluziunii sociale si ajutarea oamenilor sa se intoarca pe piata muncii.

"Avem nevoie de investitii sociale acum, altfel vom constata un declin in potentialul nostru economic si costuri sociale mult mai mari pe viitor", a incheiat comisarul.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Surpriza celui mai recent sondaj de opinie: Nicușor Dan pierde prima poziție în lupta pentru Primăria Capitalei
Surpriza celui mai recent sondaj de opinie: Nicușor Dan pierde prima poziție în lupta pentru Primăria Capitalei
Candidatul PPUSL la Primăria Capitalei Cristian Popescu - Piedone este cotat cu 38% din voturi, Nicuşor Dan -cu 27%, iar candidatul PSD-PNL Cătălin Cîrstoiu, cu 23%, relevă datele unui Sondaj...
Mai mulți miniștri, în frunte cu Marcel Ciolacu, ajung în Qatar, pentru "investiții de 15 miliarde de euro"
Mai mulți miniștri, în frunte cu Marcel Ciolacu, ajung în Qatar, pentru "investiții de 15 miliarde de euro"
Premierul Marcel Ciolacu şi şase miniştri se află, începând de marţi, în vizită de lucru în Qatar, dezvoltarea în România a unor proiecte de investiţii în valoare de 15 miliarde de...
#saracie tari membre UE, #someri UE , #Uniunea Europeana
Comentarii