E oficial: Lupul dacic va fi logo-ul Romaniei pentru presedintia Consiliului UE. Castigatorul concursului e un elev de 14 ani

Joi, 09 Noiembrie 2017, ora 15:43
9694 citiri
E oficial: Lupul dacic va fi logo-ul Romaniei pentru presedintia Consiliului UE. Castigatorul concursului e un elev de 14 ani

Un lup dacic stilizat va fi logo-ul Romaniei la presedintia Consiliului Uniunii Europene, de la 1 ianuarie 2019, in urma unui concurs organizat de Ministerul Educatiei Nationale (MEN) in parteneriat cu Ministerul Afacerilor Externe, care a fost castigat de un elev de clasa a IX-a de la Colegiul National "I.L. Caragiale" din Bucuresti.

In discursul sau, elevul Ioan Nicolae Dobrinescu a spus ca este un logo facut din suflet si si-a exprimat tristetea fata de faptul ca oameni care nu-l cunosc au scris despre el "lucruri nepotrivite" si l-au denigrat "pentru un desen".

Festivitatea de premiere a avut loc joi, la Colegiul National "I.L. Caragiale", in prezenta ministrului Educatiei, Liviu Marian Pop, ministrului Delegat pentru Afaceri Europene, Victor Negrescu si a lui Gabriel Liviu Ispas, Secretar de Stat la MEN - care au inmanat diplomele castigatorilor.

Castigatorii concursului au fost desemnati de votul publicului, exprimat pe reteaua de socializare Facebook, care a contat in proportie de 50%, si de decizia juriului.

Concursul a fost castigat de elevul Ioan Nicolae Dobrinescu, in varsta de 14 ani, care a obtinut 77,32 de puncte (50 de pe Facebook si 27,32 de la juriu). Premiul consta in suma 3.000 de euro.

Premiul al doilea, in valoare de 2.000 de euro, le-a revenit elevilor David Tudor Munteanu si Vlad George Sandu (echipa "Doi tineri visatori"), de la Liceul Teoretic "O.C. Taslauanu" din Toplita, judetul Harghita (cu 60 de puncte - 39,32 de pe Facebook si 20,68 de la juriu).

Premiul al treilea, in valoare de 1.500 de euro, a fost castigat de Oana Alexandra Molea, de la Academia de Studii Economice din Bucuresti, aceasta obtinand 4,78 de puncte (22,21 de pe Facebook si 22,68 de la juriu).

Au fost acordate si doua mentiuni, studentilor Ioan Milotoiu, de la Universitatea de Medicina si Farmacie din Cluj-Napoca (37,69 de puncte - 20,27 de pe Facebook si 17,442 de la juriu), si Matei Chebeleu de la Universitatea de Arhitectura si Urbanism (32,04 puncte - 6,09 de pe Facebook si 25,95 de la juriu).

Toti cei cinci premianti vor face o calatorie la Bruxelles, unde vor vizita toate institutiile europene.

"Nu stiu daca alte tari din Uniunea Europeana au recurs la un asemenea demers pentru desemnarea unui logo. Chiar daca unii politicieni sau un politician am inteles ca se agata politic de acest logo, imi cer eu scuze fata de elevi, fata de castigator, in numele lui, chiar daca este politican de opozitie. Este meritul vostru si influenta politica nu are ce sa caute in scoala", a spus ministrul Educatiei, precizand ca a semnat toate diplomele.

De ce un lup?

In discursul sau de primire a premiului, castigatorul concursului a facut referire la vocile care i-au criticat creatia.

"Din pacate, am remarcat cu tristete cum oameni care nu ma cunosc au scris lucruri nepotrivite despre mine si m-au denigrat pentru un desen. Un logo facut din tot sufletul.

Pentru mine, Uniunea Europeana trebuie sa fie sigura pe sine, puternica. Da, ca un lup. Un lup care, din ce am invatat la istorie, este prezent in toate culturile europene.

Tot la scoala am invatat ca Romania are cea mai mare populatie de lupi din Europa. Eu sunt foarte bucuros ca protejam natura. Si cred ca trebuie spus Europei acest lucru. Dar aceste lucruri nu au contat. Nu a contat ca pentru prima data zeci de tineri au venit cu ideile lor, ca un juriu ne-a ales si ca mii de oameni ne-au votat. Eu sper ca si noi, tinerii, sa avem libertatea sa alegem cum vrem sa fie Uniunea Europeana. Dar mai ales sa alegem un simplu logo", a spus elevul.

Castigatorul premiului I spune ca inca nu s-a hotarat ce va face cu premiul sau.

Inainte de inmanarea diplomelor, Victor Negrescu a precizat ca au participat aproximativ 10.000 de persoane la votul de pe Internet pentru alegerea logo-ului.

Vezi si cine a facut parte din juriu

Citeste si:
Ciprian Ciucu, revoltat de greva de la STB. „Este ilegală, imorală şi penală. Cer PSD să se delimiteze de liderul sindical Petrariu, să îl excludă din partid”
Ciprian Ciucu, revoltat de greva de la STB. „Este ilegală, imorală şi penală. Cer PSD să se delimiteze de liderul sindical Petrariu, să îl excludă din partid”
Preşedintele PNL Bucureşti, primarul Sectorului 6 Ciprian Ciucu, a spun sâmbătă, 22 ianuarie,despre greva de la STB că este „ilegală, imorală şi penală”. Esilul susține că acest...
Caznele meritocrației! Noul secretar de stat din Ministerul Digitalizării e specialist în cazane de abur
Caznele meritocrației! Noul secretar de stat din Ministerul Digitalizării e specialist în cazane de abur
Tudor Prisecaru a fost numit vineri în funcția de secretar de stat în ministerul Cercetării și Digitalizării, printr-o decizie a premierului Nicolae Ciucă. Potrivit CV-ului, Prisecaru este...