Este oficial: Comisia Europeana a propus taierea fondurilor UE pentru tarile care incalca statul de drept

Miercuri, 02 Mai 2018, ora 15:49
9185 citiri
Este oficial: Comisia Europeana a propus taierea fondurilor UE pentru tarile care incalca statul de drept
Foto: Arhiva Ziare.com

Comisia Europeana a propus, miercuri, ca bugetul pentru perioada 2021-2027 al statelor UE sa fie conditionat de finantarea europeana de respectarea statului de drept.

Practic, Uniunea va putea sa suspende, sa reduca sau sa restrictioneze accesul la finantare in mod proportional cu natura, gravitatea si amploarea deficientelor care afecteaza statul de drept.

"Respectarea statului de drept reprezinta o conditie prealabila esentiala pentru buna gestiune financiara si pentru eficacitatea finantarii din partea UE. Comisia propune, prin urmare, un nou mecanism care sa protejeze bugetul UE de riscurile financiare legate de deficientele generalizate care afecteaza statul de drept in statele membre", se arata intr-un comunicat al CE.

Cu ajutorul noilor instrumente propuse, Uniunea va putea sa suspende, sa reduca sau sa restrictioneze accesul la finantarea din partea UE in mod proportional cu natura, gravitatea si amploarea deficientelor care afecteaza statul de drept. O astfel de decizie ar urma sa fie propusa de Comisie si adoptata de Consiliu prin vot cu majoritate calificata.

Comisia Europeana a propus, miercuri, bugetul pentru perioada 2021-2027, care este "un raspuns onest la realitatea actuala, in care se asteapta ca Europa sa joace un rol mai important in asigurarea securitatii si a stabilitatii intr-o lume instabila, intr-un moment in care Brexit va lasa un gol considerabil in bugetul nostru".

Propunerea Comisiei raspunde acestei duble provocari prin reduceri de cheltuieli si prin noi resurse in egala masura.

"Aceasta zi este un moment important pentru Uniunea noastra. Noul buget reprezinta o oportunitate de a ne modela viitorul ca o Uniune noua si ambitioasa, formata din 27 de state membre unite prin solidaritate. Prin propunerea de astazi, am prezentat un plan pragmatic care arata cum sa obtinem mai multe rezultate cu mai putine resurse.

Tinand cont de contextul economic favorabil, avem un timp de respiro, ceea ce nu ne scuteste insa de faptul ca trebuie sa facem economii in anumite domenii. Vom asigura buna gestiune financiara prin introducerea primului mecanism privind statul de drept. Aceasta inseamna sa actionam responsabil cand este vorba de banii contribuabililor nostri.

Mingea este acum in terenul Parlamentului si al Consiliului. Cred cu tarie ca ar trebui sa ne propunem sa ajungem la un acord inainte de alegerile pentru Parlamentul European de anul viitor", a declarat presedintele Comisiei Europene, Jean Claude Juncker.

Romania, in pericol de taiere de fonduri?

Politico.eu scrie azi ca aceasta masura ar fi menita sa puna presiuni asupra Poloniei si Ungariei, care au intrat in polemica cu oficialii europeneni pe tema derapajelor democratice, dar si sa trimita un semnal catre alte tari, care ar putea sa urmeze aceasta cale.

Desi Romania nu este mentionata in articolul citat, s-ar putea ca si tara noastra sa fie in pericol de taiere de fonduri, avand in vedere modificarile de legi ale Justitiei operate de Parlament in ultima vreme si ce mai are de gand sa faca Puterea si cu Codurile Penale.

Cum ar putea rata Romania bani in plus de la Bruxelles, pentru ca nu respecta regulile statului de drept

ANRE demontează declarațiile ministrului Burduja privind energia alternativă: "Să se liciteze pentru aceste capacități"
ANRE demontează declarațiile ministrului Burduja privind energia alternativă: "Să se liciteze pentru aceste capacități"
Declarațiile ministrului Energiei, Sebastian Burduja, referitoare la ritmul extraordinar de instalare a fotovoltaicelor și eolienelor, au fost contrazise de președintele ANRE (Autoritatea...
Viitorul sumbru descris de Dan Barna (USR): "În 2025 vor fi din nou măriri de taxe pentru că nu mai au bani"
Viitorul sumbru descris de Dan Barna (USR): "În 2025 vor fi din nou măriri de taxe pentru că nu mai au bani"
Dan Barna lansează un atac la actuala guvernare care protejează în opinia sa "sinecurile şi pensiile speciale" pe care PSD şi PNL le plătesc în continuare. Aceste cheltuieli vor duce la...
#fonduri UE stat de drept, #taiere fonduri UE , #Uniunea Europeana