Eurobarometru: 96% dintre romani vad coruptia din tara ca o problema majora

Miercuri, 15 Februarie 2012, ora 21:30
2842 citiri
Eurobarometru: 96% dintre romani vad coruptia din tara ca o problema majora

Cel mai recent Eurobarometru privind perceptia coruptiei arata ca 96% dintre romani sunt "total de acord" ca in tara lor coruptia este o problema majora, in timp ce 78% dintre ei considera ca in Romania coruptia este mai raspandita comparativ cu alte state UE.

Studiul Eurobarometru arata ca 96% dintre romani sunt "total de acord" ca in tara lor coruptia este o problema majora. Situatia este inca si mai grava in Grecia, unde 98% dintre cetateni considera coruptia ca o problema majora a tarii lor.

In Portugalia si Cipru, 97% dintre respondenti au impartasit aceasta opinie. Procente egale celui inregistrat in cazul Romaniei au fost in Ungaria, in timp ce in Bulgaria 95% dintre cetateni au apreciat ca in tara lor coruptia este o problema majora. La celalalt capat al topului se afla tari precum Danemarca sau Olanda, unde doar 19%, respectiv 34% dintre cetateni au identificat coruptia drept o problema majora la nivel national.

Respondentii din Grecia (80%), urmati de cei din Romania (78%) si Bulgaria (75%) sunt printre cetatenii europeni care cred ca in tara lor coruptia este mai raspandita comparativ cu alte state membre UE.

La ei, mai bine decat la noi?

Romanii nu sunt, insa, spre deosebire de cetatenii altor state membre UE mai vechi, convinsi ca exista coruptie si in institutiile europene. Astfel, in timp ce 87% dintre cetatenii austrieci, 85% dintre cei din Suedia, 84% dintre portughezi, 83% dintre spanioli si 81% dintre germani si greci cred ca exista coruptie in institutiile europene, doar 52% dintre polonezi, 56% dintre romani si 57% dintre bulgari cred ca acest fenomen exista la nivelul institutiilor Uniunii.

Studiul Comisiei mai arata ca in 23 dintre cele 27 de state membre UE, cetatenii care considera ca sunt informati in legatura cu nivelul de coruptie din tara lor reprezinta un procent minoritar. Exista insa si exceptii, respectiv tari in care cetatenii spun ca sunt informati despre nivelul coruptiei din tara lor: Cipru (69%), Grecia (57%), Romania (53%) si Italia (52%).

Romania, "o exceptie notabila"

Pe de alta parte, in majoritatea statelor UE s-a inregistrat o imbunatatire in perceptia referitoare la nivelul coruptiei serviciilor de politie. Romania este insa "o exceptie notabila", potrivit studiului CE, numarul celor care considera ca s-a intensificat coruptia in randul politiei crescand cu 14%.

Romanii sunt cetatenii UE care au dat cele mai multe raspunsuri afirmative la intrebarea: "In ultimele 12 luni, cineva din tara dumneavoastra v-a cerut sau s-a asteptat sa-i oferiti mita pentru serviciile prestate?".

Astfel 31 % dintre romani au dat un raspuns afirmativ la aceasta intrebare, in timp ce, in Olanda, doar 1% din populatie s-a confruntat cu o astfel de situatie, iar la nivelul statelor UE media a fost de 8%.

Studiul mai arata ca, dintre toate statele UE, cetatenii din Romania (61%) sunt cei care considera in cea mai mare masura ca politicienii nu fac suficient pentru combaterea coruptiei. La polul opus se afla Danemarca, unde numai 14% dintre respondenti au impartasit aceasta opinie. Totodata, potrivit sursei citate, 79% dintre romani considera ca Guvernul lor nu este eficient in combaterea coruptiei.

In ceea ce priveste increderea in ONG-uri pentru rezolvarea cazurilor de coruptie, studiul CE arata ca britanicii au cea mai mare incedere (20%) in acestea. Pe de alta parte, 19% dintre belgieni se declara increzatori in capacitatea sindicatelor, in timp ce doar 1% dintre romani si bulgari au incredere.

Totodata, britanicii (13%) sunt cei care au cea mai mare incredere in faptul ca alesii sunt cei carora le pot incredinta un caz de coruptie pentru rezolvare. Cel mai redus nivel de incredere a fost exprimat in Bulgaria, Grecia, Polonia, Romania si Slovenia, unde doar 2% dintre respondenti au spus ca ar incredinta spre rezolvare un caz de coruptie unui politician.

Drulă critică eșecul coaliției PSD-PNL: „Nu e inevitabil să fim conduși de neterminați și șpăgari. Economia României gâfâie”
Drulă critică eșecul coaliției PSD-PNL: „Nu e inevitabil să fim conduși de neterminați și șpăgari. Economia României gâfâie”
Deputatul Cătălin Drulă, preşedintele USR acuză liderii coaliţiei PSD-PNL că au blocat Guvernul României timp de 16 ore, timp în care au făcut negocieri politice fără niciun rezultat...
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
#Eurobarometru, #romani coruptie, #coruptie Romania, #coruptie Europa, #romani coruptie eurobarometru , #Uniunea Europeana
Comentarii
Poza Rica
Rica
rank 2
Poza Ghilotina
Ghilotina
rank 5
Coruptia este intradevar o mare problema ; mai ales in Justitie