Exclusiv Ce prevede documentul pe care il va semna Iohannis saptamana aceasta la Bruxelles

Marti, 23 Iunie 2015, ora 12:50
8127 citiri
Exclusiv Ce prevede documentul pe care il va semna Iohannis saptamana aceasta la Bruxelles
Foto: Hepta.ro

Toate statele membre UE vor primi refugiati ajunsi pe continent peste Marea Mediterana - conform proiectului concluziilor summit-ului european, care urmeaza sa aiba loc la Bruxelles, joi si vineri, si la care Romania va fi reprezentata de presedintele Klaus Iohannis.

Asta inseamna ca reprezentantii celor 28 de state membre au ajuns la un acord in aceasta chestiune, urmand ca state ca Marea Britanie sau Danemarca sa participe activ la misiunile de protectie a celor 40.000 de refugiati din Italia si Grecia.

Consiliul European urmeaza sa dea unda verde pentru puteri sporite acordate agentiei Frontex (Agentia Europeana pentru Gestionarea Cooperarii Operative la Frontierele Externe ale Statelor Membre ale Uniunii Europene), care va putea initia procedurile de expulzare pentru imigrantii ilegali si pentru crearea unei liste albe a statelor terte sigure in care nu se pune problema securitatii cetatenilor si conform careia sa se poata identifica mai repede persoanele care au nevoie de azil pe teritoriul Uniunii Europene, transmite corespondentul Ziare.com la Bruxelles, Dana Cotoara.

Demonstratii pro-imigranti la Budapesta: Ungurilor le plac imigrantii

Liderii europeni urmeaza sa abiliteze Comisia Europeana sa-si definitiveze agenda in privinta criteriilor pe care le aplica in cazul refugiatilor, care au imediata nevoie de protectie temporara.

Consiliul urmeaza la randul sau sa adopte in cel mai scurt timp o decizie prin care sa puna in aplicare mecanismul exceptional privind protectia refugiatilor, iar proiectul de concluzii stipuleaza ca acest lucru trebuie sa aiba loc pana la sfarsitul lunii iulie.

Liderii europeni, printre care si seful statului de la Bucuresti, urmeaza sa se puna de acord asupra stabilirii unor zone frontaliere care sa ofere facilitati pentru adapostirea refugiatilor, care sa fie ulterior identificati, inregistrati si amprentati.

Expertii EASO (Agentia Europeana pentru Azil), Frontex si Europol vor fi prezenti in aceste tabere.

Pe de alta parte, potrivit documentului citat, sefii de stat si de guvern au ajuns la un acord in ce priveste situatia refugiatilor, care nu au nevoie de protectie imediata si care vor fi retrimisi in tarile de origine pentru a-i descuraja pe cei aflati in situatii similare sa-si mai riste viata pentru a ajunge in Europa.

Statele membre doresc negocieri accelerate cu statele de origine pentru a putea ca readmisia acestor persoane sa aiba loc cat mai repede posibil.

NATO avertizeaza: Printre imigrantii din Mediterana se pot ascunde teroristi si jihadisti

Liderii europeni vor mai stabili de asemenea, conform proiectului de concluzii, ca agentia Frontex va primi noi atributii, care ii vor permite sa initieze procedurile de returnare a imigrantilor ilegali urmand ca deciziile sa fie introduse in sistemul de informare Schengen, astfel incat cei care se vor intoarce in Uniunea Europeana fara forme legale sa fie imediat identificati si expulzati.

Uniunea Europeana va introduce o lista alba a tarilor terte ai caror cetateni nu sunt in pericol, pentru a-i putea identifica mai repede pe imigrantii ilegali si a-i returna autoritatilor lor, in cazul in care provin dintr-un stat care nu se afla intr-o situatie de conflict sau care nu are un regim politic ce le-ar putea pune viata in pericol.

Cati imigranti extracomunitari ar urma sa primeasca Romania (Video)

Resursele financiare urmeaza sa fie propuse de Comisia Europeana in bugetul pe anul viitor.

In viitorul imediat Uniunea Europeana se va concentra pe negocieri intense cu statele africane de origine si cele de tranzit cum ar fi Turcia, Iordania sau Liban, pentru a putea lupta eficient impotriva traficantilor de carne vie.

Uniunea Europeana vrea sa ajute financiar aceste state pentru a-i putea opri pe traficanti sa racoleze oameni, pe care apoi sa-i abandoneze in Mediterana.

Luna trecuta, Comisia Europeana si-a lansat strategia pentru migratie care stipuleaza o limita de 20 de mii de refugiati care sa fie integrati in Uniunea Europeana si care infiinteaza o schema de relocare a aproximativ 40 de mii de azilanti aflati deja in Italia si Grecia, state care se confrunta cu o criza fara precedent dupa ce numarul refugiatilor salvati de pe Mediterana a crescut de 20 de ori fata de anul trecut.

Conform schemei Comisiei Europene, Romania ar urma sa adaposteasca aproximativ 1.700 de oameni, in urmatorii doi ani, si sa ofere azil permanent pentru alti aproape 700 de oameni.

Comisia Europeana urmeaza sa aloce sume importante pentru a ajuta statele membre care vor primi aproximativ 6.000 de euro de persoana.

Propunerea Comisiei a provocat nemultumirea unor state membre cum ar fi Marea Britanie, care a anuntat ca nu vrea sa participe la schema de redistribuire.

Conform acesteia, Germania si Franta ar uma sa primeasca cei mai multi refugiati, respectiv aproape zece mii pe teritoriul german si aproximativ opt mii de persoane pe cel francez.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#UE strategie imigranti, #UE imigranti Mediterana , #Uniunea Europeana