Extenuanta aventura a adoptarii bugetului european - Corespondenta de la Bruxelles

Vineri, 08 Februarie 2013, ora 18:56
2849 citiri
Extenuanta aventura a adoptarii bugetului european - Corespondenta de la Bruxelles
Foto: EPA

Negocieri extenuante, pauze interminabile si multa, multa oboseala. Dupa esecul din noiembrie, liderii celor 27 de state ai UE au reusit sa ajunga la un acord in privinta bugetului Uniunii in perioada 2014-2020.

Nimeni nu a plecat multumit, cu exceptia premierului britanic, insa povestea pare ca nu s-a terminat. Liderii din PE au anuntat ca nu vor vota acest buget.

Uniunea Europeana se confrunta cu o reducere a bugetului pentru prima data in istoria sa de 56 de ani. De la propunerea initiala de 1,03 trilioane de euro, s-a ajuns la putin peste 960 de miliarde, suma ce va fi alocata pentru perioada 2014-2020.

Suma care a fost taiata este de 34,4 miliarde. Reducerea a fost operata la presiunile tarilor care contribuie cel mai mult la bugetul comun, Marea Britanie iesind in evidenta cu o atitudine foarte dura din acest punct de vedere.

De cealalta parte, tarile mai sarace ale UE, printre care si Romania, pentru care fondurile europene sunt vitale, s-au luptat din rasputeri pentru ca reducerile sa le afecteze cat mai putin. Principala grija a acestora a fost ca taierile de buget sa nu afecteze fondurile destinate coeziunii, in principal pentru infrastructura.

Negocierile dintre cei 27 de sefi de stat si premieri au fost extrem de stranse, programul oficial fiind dat peste cap de numeroase ori. Inca din prima zi, joi, discutiile au inceput cu o intarziere de sase ore, apoi participantii au dezbatut aprins timp de nu mai putin de 16 ore, pana vineri dimineata. Negocierile au fost extenuante, participantii remarcand pozitia inflexibila a premierului britanic.

A doua zi, o noua intarziere. Participantii, extrem de obositi. Ministrul de Finante al Finlandei chiar scria pe Twitter: "Incep sa simt lipsa somnului. Ma simt de parca m-am ciocnit de un zid de beton". Premierul polonez, Donald Tusk, a atras atentia, tot pe Twittter, ca disputele sunt de fapt intre "membrii bogati" ai Uniunii Europene. Tarile nordice erau nemultumite de alocarea a 40% din buget pentru agricultura si dezvoltare regionala, propunere sustinuta puternic de Franta.

Intr-un final, presedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, a anuntat pe Twitter, vineri in jurul orei 17.30, ora Romaniei, ca s-a ajuns, in sfarsit, la un acord. "A meritat asteptarea", a spus el. Singurul incantat de buget este premierul britanic, David Cameron, care se poate mandri ca si-a impus punctul de vedere. Negocierile au durat, in total, 25 de ore si jumatate.

Cu toate acestea, bugetul va trebui sa treaca si de votul Parlamentului European. Presedintele PE, socialistul Martin Schulz, a declarat deja ca "Parlamentul European nu va accepta bugetul in aceasta forma. Acest lucru este sigur". Opinie impartasita si de catre liderii principalelor grupuri politice din PE. Imediat dupa anuntul lui Van Rompuy privind finalizarea negocierilor, acestia au facut publica o declaratie comuna in care anunta ca "Parlamentul European nu poate accepta intelegerea de azi".

"Aceasta intelegere nu va intari competitivitatea economiei europene ci o va slabi. Aceasta nu este interesul primordial al cetatenilor europeni.

Parlamentul European nu poate accepta intelegerea de azi. Regretam ca domnul Van Rompuy nu a discutat si nu a negociat cu noi in ultimile luni. Adevaratele negocieri vor incepe acum cu Parlamentul European", se arata in declaratia semnata de liderii din PE ai Partidului Popularilor Europeni, socialistilor, liberalilor din ALDE si verzilor.

In cazul in care, intr-adevar, bugetul va fi respins de europarlamentari, toate eforturile din aceste doua zile au fost degeaba. Negocierile vor fi reluate de la capat.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#bugetul UE corespondenta Bruxelles, #buget UE aprobat, #Romania bani UE , #Uniunea Europeana
Comentarii