Financial Times: UE se teme ca stirile false pot influenta alegerile europarlamentare din 2019

Luni, 02 Aprilie 2018, ora 10:38
2773 citiri
Financial Times: UE se teme ca stirile false pot influenta alegerile europarlamentare din 2019

Uniunea Europeana pregateste contracararea retelor de socializare online acuzate ca raspandesc "stiri false", Bruxelles-ul avertizand ca scandaluri precum utilizarea in scop electoral a datelor Facebook risca "subminarea sistemelor democratice" inaintea scrutinului europarlamentar.

"Comisia Europeana se teme ca viitorul scrutin pentru desemnarea membrilor Parlamentului European este vulnerabil la campanii online pentru 'dezinformare' eurosceptica. Preocuparile s-au accentuat dupa dezvaluirile conform carora compania de analize politice Cambridge Analytica a colectat ilegal datele a peste 50 de milioane de utilizatori Facebook pentru a le folosi in scop electoral in scrutinul prezidential din Statele Unite.

Firma Cambridge Analytica a negat utilizarea datelor Facebook in activitati de configurare a profilurilor electorale", observa editorialistii Mehreen Khan si Michael Peel intr-un articol publicat in cotidianul Financial Times intitulat "Bruxelles-ul intentioneaza contracararea stirilor false in retelele online / Scandalul Cambridge Analytica amplifica preocuparile privind scrutinul europarlamentar".

Citeste si Like-ul transformat in arma politica: Cum au fost preluate 50 de milioane de conturi de Facebook de firma care a decis victoria lui Trump

Julian King, comisarul european pentru Securitatea UE, a cerut un plan "clar" referitor la modul in care retelele de socializare online isi desfasoara activitatile in perioade electorale sensibile, incepand cu scrutinul europarlamentar programat in mai 2019.

Julian King i-a trimis o scrisoare lui Mariya Gabriel, comisarul pentru Economie Digitala, in care cere mai multa transparenta asupra algoritmelor pe care platformele le folosesc pentru promovarea stirilor, fixarea de limite privind colectarea datelor de natura personala in scopuri politice si dezvaluirea de catre companiile din domeniul tehnologiei informationale a surselor de finantare a "continutului sponsorizat".

Julian King pledeaza pentru o "abordare mai constrangatoare" in locul autoreglementarilor, inclusiv prin stabilirea unor "indicatori de performante definiti clar". Propunerile formulate de Julian King sunt sustinute de alti comisari care contribuie la elaborarea planurilor Uniunii Europene de contracarare a "dezinformarii online".

Dezvaluirile privind activitatile firmei Cambridge Analytica au accelerat dezbaterile, oficialii europeni insistand pentru linii legislative mai clare referitoare la modul in care platformele online trebuie sa actioneze pentru protejarea democratiei.

Vezi si Cum luptam cu fenomenul stirilor false

"Activitatile de profilare psihometrica" de genul celor la care ar fi recurs firma Cambridge Analytica sunt doar "un preambul al efectelor profund ingrijoratoare pe care actiuni precum dezinformarea le pot avea asupra democratiilor liberale functionale", afirma Julian King in scrisoare.

"Este clar ca amenintarile cibernetice cu care ne confruntam se schimba de la cele care vizeaza sisteme la cele constand in mobilizarea din ce in ce mai mare a mijloacelor informatice in scopul manipularii comportamentelor, amplificarii clivajelor societale, subminarii sistemelor noastre democratice si generarii de dubii asupra institutiilor democratice", atrage atentia comisarul pentru Securitatea UE.

Avertismentul Bruxelles-ului intervine in contextul in care numeroase state din cadrul Uniunii Europene elaboreaza "legi contra stirilor false", pe fondul suspiciunilor privind ingerinte ale Rusiei in alegeri desfasurate in Europa in ultimul an.

Citeste si Marea Britanie va crea o unitate speciala pentru combaterea "stirilor false"

Franta pregateste legi care sa le permita instantelor judiciare sa inlature ori sa blocheze informatii false in campaniile electorale. Germania a adoptat o lege impotriva "mesajelor de instigare la ura", prin care platformele online trebuie sa inlature imediat continutul de tip terorist, xenofob si fals, altfel risca amenzi de pana la 50 de milioane de euro.

Oficialii UE se tem ca in campania premergatoare scrutinului europarlamentar din 2019 forte politice populiste si eurosceptice ar putea folosi platforme online pentru a raspandi teorii ale conspiratiei, stiri false si a difuza inregistrari video trucate.

Citeste si Comisia Europeana a format un grup de experti pentru combaterea stirilor false si a dezinformarii, din care face parte si o romanca

Un sondaj de opinie realizat la nivelul Uniunii Europene releva ca mai mult de o treime dintre cetatenii europeni intalnesc zilnic stiri false, iar 83% considera acest fenomen drept o amenintare la adresa democratiei. Insa criticii abordarii Comisiei Europene avertizeaza ca exista riscul blocarii dezbaterilor politice legitime.

Citeste si:
Averea fabuloasă adunată de Diana Șoșoacă, senatoarea recent executată silit de ANAF
Averea fabuloasă adunată de Diana Șoșoacă, senatoarea recent executată silit de ANAF
Senatoarea Diana Șoșoacă a fost recent executată silit de către ANAF pentru neplata datoriilor la stat. Conform ultimei declarații de avere a politicianului, aceasta deține numeroase...
Ministrul Digitalizării anunță când vom scăpa de dosarul cu șină. „Semnez zilnic munți de documente”
Ministrul Digitalizării anunță când vom scăpa de dosarul cu șină. „Semnez zilnic munți de documente”
Ministrul Digitalizării, Sebastian Burduja, a declarat sâmbătă, 13 august, că zilnic semnează ”munţi de documente” pe hârtie, dar afirmă că a semnat şi electronic contractul de...