Guvernul e de acord cu infiintarea Parchetului European, desi Zgonea a dat aviz negativ

Miercuri, 04 Iunie 2014, ora 12:37
2310 citiri
Guvernul e de acord cu infiintarea Parchetului European, desi Zgonea a dat aviz negativ

Guvernul Ponta a decis ca sprijina infiintarea Parchetului European, la propunerea Comisiei Europene, cu toate ca, in urma cu cateva luni, Valeriu Zgonea, presedintele Camerei Deputatilor, a trimis la Bruxelles un aviz negativ, sustinand ca proiectul incalca principiul subsidiaritatii.

Decizia Guvernului a fost luata dupa intalnirea pe care premierul Victor Ponta a avut-o marti cu Giovanni Kessler, directorul general al Oficiului European de Lupta Antifrauda (OLAF).

"Premierul Victor Ponta a avut ieri, 3 iunie 2014, o intrevedere cu Giovanni Kessler, directorul general al Oficiului European de Lupta Antifrauda (OLAF) aflat la Bucuresti pentru a participa la un seminar dedicat masurilor de combatere a fraudei si coruptiei la nivelul fondurilor structurale si de investitii europene. Printre temele abordate la reuniune, domnul Kessler a mentionat si propunerea Comisiei Europene pentru instituirea Parchetului European, propunere pentru care Guvernul Romaniei si-a exprimat tot sprijinul", se afirma in comunicatul remis presei de Guvern.

Anul trecut, in luna iulie, Comisia Europeana a lansat propunerea de a se infiinta un Parchet European care sa poata urmari penal si trimite in judecata, in instantele din statele membre, persoane care comit infractiuni ce afecteaza bugetul Uniunii Europene.

Propunerea trebuia avizata, pozitiv sau negativ, de toate tarile membre UE. Parlamentul Romaniei, sub semnatura lui Valeriu Zgonea, a trimis un aviz negativ, in 28 octombrie 2013, ultima zi in care erau asteptate raspunsurile la Bruxelles.

"Dialogul purtat intre Camera Deputatilor si Comisia Europeana este unul deosebit de consistent. Suntem un partener serios, credibil si transparent in relatia cu toate institutiile europene. Camera Deputatilor a sustinut tot timpul infiintarea Parchetului European, iar avizul motivat dat de noi, legat de respectarea principiului subsidiaritatii de catre propunerea Comisiei Europene, nu contrazice cu nimic acest lucru.

De altfel, pozitia noastra in raport cu infiintarea acestui Parchet este in consens cu cea a multor alte state europene, printre care se numara Franta, Marea Britanie, Olanda sau Suedia. Mai mult, si asa cum reiese si din analiza preliminara a Parlamentului European, avem inca nevoie de o analiza profunda a tuturor aspectelor sesizate de statele care au transmis avize motivate, astfel incat viitorul Parchet European sa poata functiona in concordanta cu toate normele si exigentele procedurale europene", a explicat Valeriu Zgonea, conform unui comunicat remis Ziare.com.

In luna martie, europarlamentarii au aprobat propunerea de Regulament al Consiliului de instituire a Parchetului European.

Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea, candidatul PSD la Primăria Capitalei, nu va sta la birou în timpul campaniei electorale. Firea a declarat miercuri, 24 aprilie, că îşi va axa campania în primul rând pe...
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Preşedintele PNL Prahova, Iulian Dumitrescu, inculpat pentru corupţie şi cu interdicţia de a exercita funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, şi-a depus miercuri, 24 aprilie,...
#Guvern sustine Parchet European, #Romania aviz negativ Parchet European , #Uniunea Europeana