Juncker i-a raspuns lui Dancila la scrisoarea in care acuza Comisia Europeana de ingerinte in justitia din Romania

Vineri, 13 Aprilie 2018, ora 17:52
37052 citiri
Juncker i-a raspuns lui Dancila la scrisoarea in care acuza Comisia Europeana de ingerinte in justitia din Romania
Foto: gov.ro

Presedintele Comisiei Europene, Jean Claude Juncker, i-a raspuns premierului Viorica Dancila, care i-a cerut clarificari cu privire la documentul atribuit Comisiei Europene prin care erau solicitate detalii cu privire la cauze penale vizandu-i pe George Becali, Adrian Nastase, Serban Alexandru Bradisteanu, George Copos, Tudor Alexandru Chiuariu, Ion Dumitru, Decebal Traian Remes, Catalin Voicu, Dan Voiculescu.

Presedintele CE a explicat in scrisoarea trimisa Vioricai Dancila ca intrebarile adresate de CE in scrisoarea trimisa ministrului Justitiei in 2012 aveau scopul de a ajuta la pregatirea unei misiuni tehnice a Comisiei Europene, in cadrul Mecanismului de Cooperare si Verificare (MCV) si ca CE nu a cerut informatii legate de fondul cauzelor si nu a intervenit niciodata in gestionarea cazurilor individuale".

De asemenea, Juncker reafirma in scrisoarea transmisa premierului roman ca "independenta sistemului judiciar al Romaniei si capacitatea sa de a lupta eficient impotriva coruptiei reprezinta pietrele de temelie ale unei Romanii puternice in Uniunea Europeana".

"Am citit cu atentie scrisoarea dumneavoastra din 21 martie 2018 in care ati solicitat clarificari cu privire la o scrisoare din octombrie 2012 din partea Comisiei catre ministrul de Justitie al Romaniei. Permiteti-mi mai intai sa reiterez importanta pe care o am pentru a lucra impreuna si, in special, pentru a intensifica punerea in aplicare a celorlalte recomandari ale Mecanismului de Cooperare si Verificare. Am incredere ca acest mesaj a fost clar atat la intalnirea noastra din 21 februarie, cat si la vizita prim-vicepresedintelui Timmermans, din 1 martie 2018", arata Juncker in scrisoarea transmisa premierului Dancila.

Presedintele Comisiei Europene spune ca Mecanismul de Cooperare si Verificare a implicat de la inceput contacte stranse si, mai important, cooperarea intre Comisie si autoritatile romane.

"Corespondenta din urma cu sase ani la care va referiti a facut parte din schimburile dintre Comisie si Ministerul Justitiei in cadrul Mecanismului si a intrat intr-o faza de monitorizare intensificata ca urmare a angajamentelor specifice facute de Guvernul roman in iulie 2012 (scrisoarea din 17 Iulie 2012). Intrebarile au fost concepute pentru a ajuta la pregatirea unei misiuni tehnice in noiembrie 2012 si veti observa ca CE nu a solicitat informatii referitoare la fondul cauzelor.

Comisia nu a intervenit niciodata in tratarea cazurilor individuale. Unul dintre criteriile specifice ale Mecanismului este <>. Acest lucru ar putea fi evaluat doar prin primirea tipului de informatii solicitate in scrisoare.

Mai precis, unul dintre domeniile de ingrijorare la momentul respectiv a fost fiabilitatea gestionarii cazurilor de coruptie la nivel inalt si, mai exact, daca astfel de cazuri au progresat pana la pronuntarea unei hotarari judecatoresti definitive. Intarzierile procedurale au fost identificate in acel moment ca fiind o sursa de ingrijorare, in special cu riscul ca termenele de prescriptie sa poata aparea inainte de incheierea cazurilor.

Acest lucru explica de ce Comisia solicita informatii cu privire la situatia actuala si la etapele procedurale care urmeaza, informatii care in mod normal sunt deja accesibile publicului. In raportul din ianuarie 2013, Comisia a fost in masura sa salute tratarea cauzelor de catre instante. Intrucat Comisia continua sa primeasca o imagine de ansamblu necesara asupra activitatilor sistemului judiciar roman, inclusiv in ceea ce priveste tratarea cazurilor de coruptie la nivel inalt, accentul pus anterior asupra gestionarii cazurilor nu mai era considerat ca fiind centrala in exercitiul de raportare", spune Juncker.

De asemenea, presedintele CE reafirma in scrisoarea transmisa premierului roman ca "independenta sistemului judiciar al Romaniei si capacitatea sa de a lupta eficient impotriva coruptiei reprezinta pietrele de temelie ale unei Romanii puternice in Uniunea Europeana".

"Consider ca ar trebui sa ne concentram asupra aspectelor viitoare si asupra asigurarii progresului necesar pentru atingerea obiectivului nostru comun de incheiere cu succes a Mecanismului, completand recomandarile ramase", arata Juncker in finalul scrisorii sale.

In 21 martie, premierul Viorica Dancila i-a adresat o scrisoare presedintelui CE Jean Claude Juncker, cerandu-i clarificar cu privire la documentul aparut in presa si atribuit Comisiei Europene, prin care erau solicitate detalii cu privire la cauze penale vizandu-i pe George Becali, Adrian Nastase, Serban Alexandru Bradisteanu, George Copos, Tudor Alexandru Chiuariu, Ion Dumitru, Decebal Traian Remes, Catalin Voicu, Dan Voiculescu.

"In calitate de prim-ministru al Guvernului Romaniei, am responsabilitatea sa apelez la toate parghiile legale si morale pentru protejarea si promovarea Romaniei ca stat democratic in care functioneaza separatia puterilor in stat, independenta justitiei si in care sunt garantate drepturile si libertatile fundamentale ale cetateanului. Domnia legii si apararea statului de drept sunt pilonii fundamentali ai consolidarii oricarei societati democratice, asa cum este cea a tarii mele. Este convingerea mea, a Guvernului Romaniei si a tuturor celor care impartasesc valorile democratice. Din aceste considerente si avand in vedere convingerile noastre comune, ma adresez dumneavoastra, domnule presedinte, in legatura cu un subiect care preocupa si ingrijoreaza opinia publica din Romania.

Ma refer la o scrisoare atribuita Comisiei Europene, datata 10 octombrie 2012, transmisa ministrului Justitiei de la acel moment, doamna Mona Pivniceru, care contine 21 de cerinte adresate de institutia europeana Guvernului Romaniei referitoare la Mecanismul de Cooperare si Verificare. Intre aceste cerinte se regasesc si solicitari concrete, directe, privind anumite cauze penale si anumite persoane cercetate penal pentru savarsirea unor infractiuni de coruptie si de abuz in serviciu, respectiv George Becali, Adrian Nastase, Serban Alexandru Bradisteanu, George Copos, Tudor Alexandru Chiuariu, Ion Dumitru, Decebal Traian Remes, Catalin Voicu, Dan Voiculescu", a scris Dancila.

Ea i-a adresat presedintelui CE "rugamintea de a clarifica aspectele de fapt si de drept cu privire la documentul in cauza" si si-a exprimat convingerea ca in scurt timp, prin implicarea directa a lui Juncker, vor putea fi intelese "ratiunile, motivele si criteriile care au stat la baza intocmirii de catre reprezentantii Comisiei Europene a acestei liste nominale, modalitatea in care informatiile solicitate si obtinute de catre institutia europeana au contribuit la analizarea si, mai ales, la evaluarea progreselor inregistrate de Romania in cadrul Mecanismului de Cooperare si Verificare".

Dancila i-a scris lui Juncker pentru a-i cere socoteala despre "lista lui Gadea". Vrea si ridicarea MCV

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Atacat în ultimele zile atât de adversarii direcți la alegerile locale, cât și de alți politicieni, dar și de ziariști, Cătălin Cîrstoiu, candidatul susţinut de PSD şi PNL pentru...
#Juncker raspuns scrisoare Dancila , #Uniunea Europeana
Comentarii
Poza MosGerila
MosGerila
rank 5
S
Stan
rank 1
Ei, si acum sa-i fie facuta Vasilichii o traducere in limba...