Juncker si Tajani: Romania trebuie sa devina membru Schengen

Joi, 10 Ianuarie 2019, ora 21:29
3869 citiri
Juncker si Tajani: Romania trebuie sa devina membru Schengen
Foto: Captura video

Atat presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, cat si Antonio Tajani, presedintele Parlamentului European, au transmis un mesaj puternic la Bucuresti: locul Romaniei este in Schengen. Cei doi au vorbit insa si despre respectarea statului de drept.

"Uniunea Europeana nu face compromisuri, chiar daca e vorba de respectarea statului de drept, democratiei. Nu exista loc de compromisuri. UE nu e completa fara Romania. Locul natural al Romaniei este in Schengen. Am pledat in Parlamentul European pentru ca Romania sa faca parte din zona Schegen. Raman fidel acestei chestiuni - Romania trebuie sa faca parte din Spatiul Schegen", a declarat presedintele Comisiei Europene Jean-Claude Juncker, joi seara, la ceremonia de la Ateneul Roman.

Si presedintele Parlamentului European, Antonio Tajani, a facut, tot joi, un apel catre statele membre UE care blocheaza aderarea Romaniei la spatiul Schengen, sustinand ca trebuie sa isi modifice pozitia.

"Principiul solidaritatii va fi aplicat de Romania si in adeziunea sa la spatiul Schengen. Parlamentul European a sustinut intotdeauna tarile in curs de aderare la acest spatiu. Fac un apel la statele membre care blocheaza aceasta aderare sa isi modifice pozitia", a declarat Antonio Tajani, la ceremonia oficiala de lansare a Presedintiei Consiliului UE.

Romania a preluat, oficial, presedintia Consiliului UE, intr-o ceremonie la Ateneul Roman.

Bucurestenii, printre ei aflandu-se si Mihai Sora si Dacian Ciolos, i-au intampinat pe liderii europeni in fata Ateneului, unde au scandat mesaje pro-europene si anti-coruptie si PSD. De altfel, mesajele romanilor au fost sincronizate cu cele transmise de liderii europeni, pe scena Ateneului Roman: statul de drept este o valoare cruciala pentru Uniunea Europeana.

Discursurile liderilor din UE au fost incurajatoare, dar in acelasi timp sobre: si Juncker, si Tajani, presedintele Parlamentului European, au transmis ca locul Romaniei este in Schengen, dar cu totii au tinut sa aminteasca ca statul de drept nu este negociabil, chiar daca UE e un spatiu al compromisurilor.

Citește și:
Ministrul Agriculturii despre o posibilă scumpire a cașcavalului la 100 de lei pe kilogram: ”Nu va ajunge la un asemenea preț”
Ministrul Agriculturii despre o posibilă scumpire a cașcavalului la 100 de lei pe kilogram: ”Nu va ajunge la un asemenea preț”
Ministrul Agriculturii, Petre Daea, afirmă că preţul unui kilogram de caşcaval nu va ajunge la 100 de lei, aşa cum s-a vehiculat în spaţiul public în contextul scumpirilor din ultima...
USR a depus un proiect de lege pentru transparentizarea banilor pe care partidele îi bagă în presă și propagandă
USR a depus un proiect de lege pentru transparentizarea banilor pe care partidele îi bagă în presă și propagandă
USR a depus, joi, 29 septembrie, un proiect de lege pentru transparentizarea cheltuielilor pe care partidele politice le fac, din banii publici primiţi ca subvenţie, cu presa şi propaganda....