Luptati pentru o Europa deschisa!

Sambata, 31 August 2019, ora 19:24
3336 citiri
Luptati pentru o Europa deschisa!
Foto: Facebook / Al doilea Razboi Mondial

In Polonia se comemoreaza in aceste zile inceputul razboiului din 1939. Mai ales in Germania se resimte obligatia de a opune rezistenta adversarilor democratiei, crede Jens Thurau.

In urma cu 80 de ani, Germania invada Polonia. A trecut mult timp de atunci. In urma cu 80 de ani incepea cel de-al Doilea Razboi Mondial. Si pentru ca urmarile sunt atat de complexe si ii afecteaza pe atat de multi oameni, persista senzatia ca aceasta conflagratie ar fi fost mult mai recenta.

Dupa razboi, generatia de atunci s-a afundat in tacere. Copiii si nepotii lor au pus intrebari, incet si adesea prea tarziu s-a vorbit despre grozaviile pe care germanii le-au comis in relatile cu vecinii. De atunci s-au clarificat multe aspecte, dar mai raman lacune, rani, distante. Acestea vor dainui mult, devenind poate chiar vesnice.

Proiectul de pace este periclitat

Din punct de vedere politic, perioada postbelica nu a fost tocmai una linistita. In timp ce in Europa armele taceau, americanii lansau bomba atomica asupra Japoniei. Urmau apoi razboaiele din Coreea si Vietnam, conflictele din Orientul Apropiat, loviturile militare din America de Sud. Si Europa a fost zguduita de noi conflicte militare: Iugoslavia s-a destramat sangeros, iar atacul de la 11 septembrie 2001 asupra SUA a destabilizat Europa. Majoritatea a continuat insa sa respinga hotarat ororile de tipul celor din conflagratia mondiala, in paralel cu nationalismul.

Germania s-a impacat cu Franta si cu restul vecinilor occidentali, Willy Brandt a ingenuncheat la Varsovia. Uniunea Europeana a crescut constant, un proiect de pace, ofensiv intitulat de catre politicieni. A cazut Zidul Berlinului, s-a pus capat Razboiului Rece si, pentru scurt timp, parea ca ar putea aparea o noua lume, multilaterala. Nelson Mandela era ales presedinte in Africa de Sud. Bill Clinton venea in 1994 la Berlin si aclama in fata multimii ca "Totul este posibil!" Da, asa parea. Statele est-europene au aderat la UE, fiind la fel de europene ca statele occidentale.

Astazi, in 2019, la 80 de ani de la inceputul celui de-al Doilea Razboi Mondial, tot mai multi oameni, mai ales varstnici, sunt speriati. A reaparut nationalismul, ura fata de de oamenii care vin din alte zone sau arata diferit. Casa Alba este locuita de un populist, in vreme ce Londra este guvernata de alt populist. Politicienii intelepti lupta pentru proiectul de pace al UE. Nimeni nu mai indrazneste sa aminteasca de principiile de baza ale comunitatii: o Europa fara granite, unita. Curand noua generatie va afla (daca nu asistam la vreo minune) ce inseamna cand un stat ca Marea Britanie se izoleaza.

Cei rationali nu au voie sa taca

Comemorarile precum cea din Polonia devin cu atat mai importante. Dar si mai mult conteaza discutiile purtate cu martorii acelor vremuri, care au vazut cu propriii lor ochi ororile razboiului. Clasa de mijloc din Europa, dar mai ales din Germania, trebuie sa fie pregatita sa apere valorile consolidate dupa 1945, precum democratia, umanismul, relatiile internationale. Asa cum au facut in 1989 oamenii curajosi din RDG. Exista destui dusmani ai democratiei. Nu vor sosi cu tancurile ca pe vremuri. Intr-un razboi cibernetic nu mai este nevoie de soldati, ca in trecut. Democratia nu poate fi aparata decat din interior, din centrul societatii.

Nu este deloc adevarat ca populistii si agitatorii sunt majoritari. Problema este ca oamenii rationali tac. Schimbarea actualei situatii trebuie sa devina una din lectiile invatate la 80 de ani de la cel de-al Doilea Razboi Mondial. Si tot o lectie insusita ar trebui sa fie si amintirea colectiva a ororilor conflagratiei mondiale.

Jens Thurau

Horia Constantinescu, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, renunță la funcție
Horia Constantinescu, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, renunță la funcție
Preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, Horia Constantinescu, renunţă la funcţie după ce a devenit candidatul PSD la Primăria Constanţa. El precizează că...
Alegeri 2024. Cine sunt favoriții în viziunea lui Victor Ponta: “Oricine intră în turul doi cu George Simion, îl bate” INTERVIU VIDEO
Alegeri 2024. Cine sunt favoriții în viziunea lui Victor Ponta: “Oricine intră în turul doi cu George Simion, îl bate” INTERVIU VIDEO
Conflictele din Alianța PNL-PSD continuă deși a mai rămas puțin timp până la primul test al alegerilor. Unii candidații care și-au dorit să intre în cursa pentru Primăria Capitalei nu...
#Germania invadat Polonia, #Uniunea Europeana populisti , #Uniunea Europeana