Mini-summit Merkel-Hollande-Renzi in Mediterana pentru relansarea UE

Luni, 22 August 2016, ora 14:22
2428 citiri
Mini-summit Merkel-Hollande-Renzi in Mediterana pentru relansarea UE

Cancelarul german, Angela Merkel, presedintele Frantei, Francois Hollande, si premierul italian, Matteo Renzi, se intalnesc luni dupa-amiaza, pe Marea Mediterana, in largul coastelor Italiei, pentru a cauta mijloacele de relansare a proiectului european.

Renzi urmeaza sa-i intampine in jurul orei locale 16:00 (14:00 GMT) la Napoli pe cancelarul german Angela Merkel si pe presedintele francez Francois Hollande, inainte de a-i insoti pe micuta insula Ventotene, din Marea Tireniana, intre Roma si Napoli. Acolo, cei trei conducatori europeni se vor reculege la mormantul lui Altiero Spinelli, autorul unei pledoarii pentru o Europa federala, asa-numitul "Manifest de la Ventotene", informeaza AFP.

Ei vor fi apoi transportati pe portavionul Garibaldi, nava amiral a marinei militare italiene, pentru un dineu de lucru in cursul serii.

Amintim ca decizia britanica de a parasi UE si consecintele sale asupra viitorului Uniunii Europene i-au reunit foarte repede pe conducatorii francez, italian si german. In cursul mini-summit-ului precedent, la Berlin, in 27 iunie, ei lansasera un apel pentru o "noua impulsionare" in favoarea Europei.

Reintalnirea lor luni, pe Mediterana, intervine cu trei saptamani inaintea unui summit european extraordinar, prevazut pentru 16 septembrie la Bratislava si convocat dupa referendumul din Marea Britanie.

Decizia britanica de a parasi UE "este o infrangere politica" pentru Europa si trebuie sa reprezinte "un imens apel la trezire" pentru UE, care trebuie sa se reformeze rapid, a afirmat Renzi la sfarsitul lunii iulie.

Ce vor cei trei lideri europeni

Pentru a raspunde acestei provocari, Franta si Italia preconizeaza o mai puternica integrare europeana, in special in materie de securitate si de aparare.

Ideea unui "Schengen al securitatii pentru a raspunde terorismului" a fost sustinuta de guvernul italian. Intr-un editorial comun, publicat in 11 august, ministrul Apararii Roberta Pinotti si cel de Externe Paolo Gentiloni au anticipat crearea unei "forte multinationale europene" pentru misiuni speciale, sub comandament unic.

Franta a sugerat, la randul sau, ideea unei finantari europene pentru a sustine aceste proiecte comune in domeniul militar.

Parisul doreste astfel instituirea rapida a unui corp european de graniceri pentru a intari frontierele externe ale UE si a le face mai ermetice.

Angela Merkel, a carei popularitate este in scadere dupa afluxul de migranti in Germania, este pe aceeasi linie cu Renzi, care constata cu neliniste ca numarul migrantilor creste in fiecare saptamana in Peninsula italiana.

Cei trei lideri vor aborda si aspecte economice. Presedintele francez a sugerat deja dublarea in 5 ani a planului Juncker (315 miliarde din 2015 pana in 2018), in transporturile proprii, modernizarea digitala si cercetare. Renzi este favorabil la randul sau utilizarii unei parti din aceste fonduri pentru a favoriza cultura in Europa.

Dar seful guvernului italian vrea mai ales sa-si convinga colegii - incepand cu cancelarul german - sa puna capat unei Europe "contabilizate" intr-un moment in care populistii castiga teren peste tot.

Matteo Renzi denunta astfel austeritatea si echilibrul conturilor publice ca singurul orizont in Europa si solicita, in special Frantei, mai multe investitii si flexibilitate in materie de disciplina bugetara.

Angela Merkel se arata in schimb mult mai circumspecta fata de aceste proiecte si, in general, in fata oricarui raspuns "federalist" crizei declansate de Brexit. Si aceasta cu atat mai mult cu cat alegerile legislative sunt prevazute pentru anul viitor in Germania.

Franta intra si ea in perioada electorala inaintea alegerilor prezidentiale de anul viitor si multi se tem ca situatia anterioara va ramane in continuare neschimbata.

Acest mini-summit reuneste "trei lideri slabiti, confruntati cu dificultati interne si aflati in fata unor schimbari electorale iminente, si care au deci marje de manevra foarte restranse", scria duminica editorialistul de la Sole24Ore, cotidian economic italian.

Citeste si:
Toni Greblă îi răspunde lui Nicușor Dan pe tema autorizațiilor ilegale din Kiseleff:„După răspunsul ISC vom întreprinde toate măsurile”
Toni Greblă îi răspunde lui Nicușor Dan pe tema autorizațiilor ilegale din Kiseleff:„După răspunsul ISC vom întreprinde toate măsurile”
Instituţia Prefectului Bucureşti – condusă de Toni Greblă – i-a transmis, sâmbătă, primarului general Nicuşor Dan, că nu a susţinut „cu niciun prilej” că refuză să atace în...
Cătălin Drulă anunţă că şi-a lansat oficial candidatura la şefia USR: "Sunt persoana potrivită"
Cătălin Drulă anunţă că şi-a lansat oficial candidatura la şefia USR: "Sunt persoana potrivită"
Preşedintele interimar al USR, Cătălin Drulă, a anunţat, sâmbătă, 21 mai, că şi-a lansat oficial candidatura la preşedinţia formaţiunii. "Cred că USR are nevoie de organizare, energie...