Ministru: Nu exista nicio solicitare oficiala de la institutiile europene catre Guvern pe modificarile la Legile Justitiei

Duminica, 27 August 2017, ora 19:44
3934 citiri
Ministru: Nu exista nicio solicitare oficiala de la institutiile europene catre Guvern pe modificarile la Legile Justitiei
Foto: gov.ro

Ministrul delegat pentru Afaceri Europene, Victor Negrescu, a declarat, duminica, la Alba Iulia, ca nu exista pana in prezent nicio solicitare oficiala adresata de institutiile europene Guvernului Romaniei cu privire declaratiile ministrului Justitiei despre modificarile sistemului judiciar, el calificand drept "zvonuri" informatiile pe aceasta tema aparute in spatiul public. Negrescu a precizat ca ministrul Justitiei ar urma sa transmita la Bruxelles un document pe aceasta tema.

Victor Negrescu a spus, intr-o conferinta, ca dupa declaratiile recente ale ministrului Justitiei, Tudorel Toader, despre "viziunea" sa cu privire la modificarea sistemului judiciar, in spatiul public au aparut informatii ca institutiile europene si Comisia Europeana ar solicita explicatii Romaniei.

"Nu exista pana in prezent nicio solicitare oficiala adresata Guvernului Romaniei cu privire la aceste declaratii ale ministrului Justitiei pentru ca nu exista un document. Urmeaza sa trimita un document (n.r. Ministerul Justitiei va trimite un document institutiilor europene) " a spus Negrescu.

El a explicat ca aceste zvonuri ar fi aparut dupa ce au fost preluate incomplet elemente dintr-o conferinta de presa a unui purtator de cuvant al unei institutii europene in care acesta a raspuns unei intrebari privind propunerile ministrului Justitiei, Tudorel Toader.

"Ministrul Justitiei a fost in urma cu doua saptamani la Bruxelles discutand cu vicepresedintele Comisiei Europene, domnul Frans Timmermans, discutand despre aceste principii. Ca urmare a acelui dialog care trebuia sa dureze doar o jumatate de ora si a durat o ora, vicepresedintele Comisiei Europene a tinut sa publice pe pagina sa de Twitter si sa il laude pe ministrul Justitiei pentru dialogul purtat", a spus Negrescu incercand sa explice faptul ca Bruxelles-ul nu a atentionat Romania pe domeniul Justitiei deoarece nu exista un document oficial trimis de partea romana.

In alta ordine de idei, Victor Negrescu a explicat ca Guvernul este in dialog cu institutiile europene pentru a indeplini acele obiective pentru disparitia Mecanismului de Cooperare si Verificare si isi propune sa indeplineasca toate obiectivele in acest sens.

Comisia Europeana a cerut Guvernului roman sa detalieze modificarile propuse la legile justitiei, exprimandu-si ingrijorarea ca ar putea fi un pas inapoi in lupta impotriva coruptiei, a transmis Reuters.

"Solicitam autoritatilor romane proiectul de lege si explicati suplimentare. Ireversibilitatea progreselor inregistrate de Romania in lupta impotriva coruptiei in ultimii zece ani este esentiala pentru Comisie", arata Comisia Europeana intr-o declaratie transmisa joi, potrivit Reuters.

Ministrul Justitiei, Tudorel Toader, a anuntat modificarea celor trei legi privind statutul procurorilor si judecatorilor, organizarea judiciara si cea privind Consiliul Superior al Magistraturii. Modificarile semnificative la cele trei legi ale justitiei vizeaza majorarea vechimii pentru promovarea magistratilor, dar si procedura de numire a sefilor instantelor si Parchetelor.

Astfel, procurorul general, adjunctul acestuia si sefii DNA si DIICOT vor fi numiti de Sectia pentru procurori a CSM, la propunerea ministrului Justitiei, si nu a presedintelui, cum este acum, iar mandatul acestora va fi de 4 ani, si nu de 3 ani, ca in prezent. Seful instantei supreme va fi numit in continuare la propunerea presedintelui. De asemenea, magistratii pensionari nu mai pot fi reincadrati. O alta modificare vizeaza infiintarea unei a treia directii in cadrul Parchetului General, pe langa DNA si DIICOT, care va face urmarirea penala in cazul magistratilor suspectati de comiterea unor infractiuni.

Modificari la legile Justitiei: Ministrul va propune procurorii sefi la DNA si Parchet, presedintele e scos din schema. Magistratii care gresesc platesc

Totodata, solutiile adoptate de procurori pot fi infirmate motivat de catre procurorul ierarhic superior, cand sunt apreciate ca fiind nelegale sau netemeinice, potrivit modificarilor anuntate. In actuala lege, procurorul superior poate infirma o solutie a unui subordonat doar pentru motive de nelegalitate.

Potrivit acelorasi propuneri, Inspectia judiciara a CSM va trece la Ministerul Justitiei. De asemenea, magistratii pensionari nu mai pot fi reincadrati. De asemenea, o alta propunere este ca la Institutul National al Magistraturii (INM) sa se prezinte la examen doar candidatii care au varsta de peste 30 de ani si 5 ani experienta in domeniul juridic.

Propunerile de modificare a legilor justitiei au provocat critici din partea Ministerului Public, a CSM si a DIICOT, dar si din partea presedintelui Klaus Iohannis, care considera ca ele reprezinta "un atac asupra statului de drept" si asupra luptei anticoruptie, iar daca vor fi adoptate vor "anula" eforturile Romaniei din ultimii 10 ani.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres al Forţa Dreptei este organizat, sâmbătă, la Palatul Parlamentului, formaţiunea urmând să îşi aleagă conducerea naţională şi să îşi prezinte candidaţii la alegerile...
Cine câștigă Primăria Capitalei, potrivit celui mai recent sondaj. Candidatul PSD+PNL, la pământ. Prezența la vot, în creștere
Cine câștigă Primăria Capitalei, potrivit celui mai recent sondaj. Candidatul PSD+PNL, la pământ. Prezența la vot, în creștere
România se pregătește de alegeri. Europarlamentarele vor avea loc în aceeași zi cu localele. ARA Public Opinion a realizat o cercetare sociologică în legătură cu evenimentele ce vor avea...
#Negrescu Comisia Europeana Legile Justitiei, #modificari Legile Justitiei , #Uniunea Europeana