Ministrul britanic al Apararii: Londra se opune oricarei idei a unei armate europene

Marti, 27 Septembrie 2016, ora 17:49
3013 citiri
Ministrul britanic al Apararii: Londra se opune oricarei idei a unei armate europene

Regatul Unit, chiar in afara Uniunii Europene, se va opune "oricarei idei a unei armate europene", pentru ca NATO trebuie sa ramana piatra de temelie a apararii Europei, a declarat marti ministrul britanic al Apararii, Michael Fallon.

"Suntem pe cale sa parasim Uniunea Europeana, dar ramanem angajati in favoarea securitatii Europei si desfasurarii de mai multe trupe in Estonia sau Polonia", a declarat Fallon, la sosirea sa la Bratislava pentru o reuniune ministeriala a Celor 28 privind consolidarea cooperarii europene in materie de aparare, potrivit AFP.

"Suntem de acord asupra faptului ca Europa trebuie sa faca mai mult pentru a raspunde provocarilor terorismului si imigratiei, dar noi vom continua sa ne opunem oricarei idei a unei armate europene sau a unui cartier general pentru o armata europeana, care ar submina pur si simplu (autoritatea) NATO (...) NATO trebuie sa ramana piatra de temelie a apararii noastre si a apararii Europei", a reiterat Michael Fallon.

Ministrii Apararii urmeaza sa dezbata marti - iar apoi din nou la mijlocul lunii noiembrie - posibilele progrese in apararea continentului de catre cele 28 de state membre UE, obiectivul fiind sa obtina validarea concluziilor de catre sefii de stat si de guvern in cursul unui summit in decembrie.

Intrebat daca Brexit-ul nu ar trebui sa priveze Londra de un drept de veto asupra acestei cooperari intarite, ministrul britanic al Apararii a raspuns: "Nu exista majoritate aici in favoarea unei armate europene, ci un numar de alte tari care se gandesc ca si noi ca aceasta ar incalca suveranitatea statelor-natiuni".

In fata terorismului si afluxului de imigranti, "Europa trebuie sa faca mai mult", a insistat el, dar "dublarea sau subminarea NATO este un mod gresit de a o face".

Sefa diplomatiei europene Federica Mogherini a contestat ulterior ca obiectivul UE este de a ajunge la o "armata europeana", subliniind ca aceasta nu este prevazut de tratate.

Este vorba, a insistat ea, de a "utiliza instrumentele deja aflate in posesia noastra pentru o aparare europeana mai eficienta, in deplina complementaritate cu NATO".

"Nu este nimic ideologic aici, vorbim despre lucruri foarte concrete pe care le putem face", a adaugat Mogherini.

In timpul vizitei de stat efectuate la Bucuresti de presedintele Frantei, Francois Hollande, presedintele Romaniei, Klaus Iohannis, a declarat ca Romania sustine initiativa franco-germana de constituire a unei Armate europene comune, insa ulterior, la Consiliul European, seful statului a dat asigurari ca "nu creeaza nimeni o armata europeana".

Citeste si:
Avocat, despre cererea de azil politic a lui Oprescu în Grecia: ”Cum e posibil să spună că România îl persecută politic?”
Avocat, despre cererea de azil politic a lui Oprescu în Grecia: ”Cum e posibil să spună că România îl persecută politic?”
Avocatul Adrian Cuculis a dat detalii referitoare la cererea controversată a lui Sorin Oprescu, fost primar al Capitalei, prin care a solicitat azil politic în Grecia. "Cum credeți că este...
Sorin Oprescu surprins în imagini la instanța din Atena. Ce le-a răspuns judecătorilor, întrebat dacă vrea să se întoarcă în România
Sorin Oprescu surprins în imagini la instanța din Atena. Ce le-a răspuns judecătorilor, întrebat dacă vrea să se întoarcă în România
Sorin Oprescu, fost primar al Bucureștiului, rămâne în arest în Grecia până când va fi luată o decizie în privința extrădării în România, unde a fost condamnat la 10 ani de...