Ministrul britanic al Apararii: Londra se opune oricarei idei a unei armate europene

Marti, 27 Septembrie 2016, ora 17:49
3167 citiri
Ministrul britanic al Apararii: Londra se opune oricarei idei a unei armate europene
Foto: Arhiva Ziare.com

Regatul Unit, chiar in afara Uniunii Europene, se va opune "oricarei idei a unei armate europene", pentru ca NATO trebuie sa ramana piatra de temelie a apararii Europei, a declarat marti ministrul britanic al Apararii, Michael Fallon.

"Suntem pe cale sa parasim Uniunea Europeana, dar ramanem angajati in favoarea securitatii Europei si desfasurarii de mai multe trupe in Estonia sau Polonia", a declarat Fallon, la sosirea sa la Bratislava pentru o reuniune ministeriala a Celor 28 privind consolidarea cooperarii europene in materie de aparare, potrivit AFP.

"Suntem de acord asupra faptului ca Europa trebuie sa faca mai mult pentru a raspunde provocarilor terorismului si imigratiei, dar noi vom continua sa ne opunem oricarei idei a unei armate europene sau a unui cartier general pentru o armata europeana, care ar submina pur si simplu (autoritatea) NATO (...) NATO trebuie sa ramana piatra de temelie a apararii noastre si a apararii Europei", a reiterat Michael Fallon.

Ministrii Apararii urmeaza sa dezbata marti - iar apoi din nou la mijlocul lunii noiembrie - posibilele progrese in apararea continentului de catre cele 28 de state membre UE, obiectivul fiind sa obtina validarea concluziilor de catre sefii de stat si de guvern in cursul unui summit in decembrie.

Intrebat daca Brexit-ul nu ar trebui sa priveze Londra de un drept de veto asupra acestei cooperari intarite, ministrul britanic al Apararii a raspuns: "Nu exista majoritate aici in favoarea unei armate europene, ci un numar de alte tari care se gandesc ca si noi ca aceasta ar incalca suveranitatea statelor-natiuni".

In fata terorismului si afluxului de imigranti, "Europa trebuie sa faca mai mult", a insistat el, dar "dublarea sau subminarea NATO este un mod gresit de a o face".

Sefa diplomatiei europene Federica Mogherini a contestat ulterior ca obiectivul UE este de a ajunge la o "armata europeana", subliniind ca aceasta nu este prevazut de tratate.

Este vorba, a insistat ea, de a "utiliza instrumentele deja aflate in posesia noastra pentru o aparare europeana mai eficienta, in deplina complementaritate cu NATO".

"Nu este nimic ideologic aici, vorbim despre lucruri foarte concrete pe care le putem face", a adaugat Mogherini.

In timpul vizitei de stat efectuate la Bucuresti de presedintele Frantei, Francois Hollande, presedintele Romaniei, Klaus Iohannis, a declarat ca Romania sustine initiativa franco-germana de constituire a unei Armate europene comune, insa ulterior, la Consiliul European, seful statului a dat asigurari ca "nu creeaza nimeni o armata europeana".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Gafa rușinoasă a premierului Ciolacu în Qatar. Ce-a putut să spună în loc de ”lecție” VIDEO
Gafa rușinoasă a premierului Ciolacu în Qatar. Ce-a putut să spună în loc de ”lecție” VIDEO
În timpul vizitei sale în Qatar, premierul Marcel Ciolacu a fost protagonistul unei gafe rușinoase, în timp ce lăuda grandoarea Campionatului Mondial de Fotbal găzduit de țara asiatică în...
Scandal electoral la Sibiu. Unul dintre candidații la locale, bătut cu biciul de fratele primarului VIDEO
Scandal electoral la Sibiu. Unul dintre candidații la locale, bătut cu biciul de fratele primarului VIDEO
Scandalul a avut loc în localitatea sibiană Brădeni. Candidatul PSD la primărie, Dan Braga, a filmat mai multe clipuri video în curțile familiei actualului edil, fără, însă, a primi...
#Marea Britanie opune armata europeana, #armata unica europeana NATO , #Uniunea Europeana