Monica Macovei, Renate Weber si Ioan Enciu, in comisia antimafie a PE

Vineri, 30 Martie 2012, ora 07:25
1627 citiri
Monica Macovei, Renate Weber si Ioan Enciu, in comisia antimafie a PE
Foto: Arhiva

Eurodeputatii romani Monica Macovei, Renate Weber si Ioan Enciu vor face parte din comisia antimafie a Parlamentului European care va investiga activitatile retelelor mafiote si ale altor organizatii infractionale din UE.

Componenta acestei comisii a fost decisa joi de Parlamentul European. Din ea vor face parte 45 de eurodeputati de la toate grupurile politice. Activitatea comisiei urmeaza sa fie demarata luna viitoare.

La 14 martie, Parlamentul European a decis infiintarea unei comisii speciale privind crima organizata, coruptia si spalarea de bani. Comisia va avea la dispozitie un an pentru a investiga modul in care crima organizata, inclusiv mafia, se infiltreaza in economie, administratia publica si sistemele financiare. Totodata, comisia va veni cu propuneri pentru lupta impotriva acestor fenomene.

Proasta utilizare a fondurilor publice, infiltrarea in sectorul public si contaminarea economiei si a sistemului financiar sunt principalele efecte ale activitatii crimei organizate din Uniunea Europeana, potrivit unui comunicat al PE.

Intr-un an de zile, comisia va evalua gradul in care crima organizata s-a infiltrat in economie si societate, dupa care va face propuneri legislative, astfel incat UE sa poata raspunde la aceste amenintari la nivel national, international si european.

"Stabilirea unei comisii antimafie la Parlamentul European reprezinta un adevarat punct de cotitura in istoria politicilor europene. In sfarsit, Europa trimite un semnal clar organizatiilor de crima organizata: institutiile nu vor da inapoi in fata crimei organizate", a declarat europarlamentara Sonia Alfano (ALDE), raportorul PE pe aceasta chestiune.

Comisia va fi abilitata sa investigheze la fata locului si sa audieze functionari din cadrul institutiilor nationale si europene.

Citește și:
Spor aberant încasat de șefa DSP Bacău: „Luarea deciziilor îi afectează memoria și vederea“
Spor aberant încasat de șefa DSP Bacău: „Luarea deciziilor îi afectează memoria și vederea“
Medicii de la Direcția de Sănătate Publică Bacău au emis un buletin de analiză în baza căruia directoarea instituției, Mihaela Arim, încasează un spor de 12% pentru „solicitare...
Adio dosar cu șină și copie legalizată! Ce prevede amendamentul votat de parlamentari
Adio dosar cu șină și copie legalizată! Ce prevede amendamentul votat de parlamentari
Deputaţii au adoptat miercuri, 7 decembrie, o propunere legislativă privind simplificarea şi eficientizarea prestării serviciilor publice, reducerea timpilor în relaţia cu publicul şi...
Comentarii