Noi si Europa. Chiar sa ne fie rusine! (Opinii)

Luni, 04 Februarie 2013, ora 07:35
5836 citiri
Noi si Europa. Chiar sa ne fie rusine! (Opinii)

Acum aproape un an, actualul consilier prezidential Cristian Diaconescu scria, cu ocazia aniversarii intrarii noastre in Europa: "sa ne fie rusine".

Astazi, eu cred ca ar trebui sa ne fie, inca o data si mult mai mult, rusine pentru modul cum tratam Uniunea Europeana. Cu alte cuvinte, cum tratam unul dintre cele mai importante si benefice lucruri din istoria noastra - apartenenta la Europa. Poate am uitat ca Europa se descurca fara noi, dar noi nu ne descurcam fara Europa.

Cand vad politicieni care starnesc fara rusine sentimente antieuropene, cand vad trusturi de presa facand acelasi lucru, nu pot sa nu ma gandesc cat de ipocriti sunt. Pentru ca e vorba de cei care au avut cel mai mult de castigat din aderarea Romaniei la Uniunea Europeana. Cei care injura Uniunea Europeana acasa se gudura pe langa ea si o invoca atunci cand e cazul.

Toata imbunatatirea asta a nivelului de trai comparativ cu anii '90 se datoreaza Occidentului. Asa modesta cum e pentru unii sau foarte consistenta pentru altii, dar ea exista si nimeni nu poate nega asta. Cum nimeni nu poate nega faptul ca, desi stam jenant la absorbtia fondurilor europene, tot suntem "pe profit", dat fiind ca in Romania intra de la UE mult mai multi bani decat dam.

Au intrat sume imense in Romania din partea UE. Uriase. Repet, uriase. Nu doar fondurile de preaderare si cele de dupa aderare, ci si tot soiul de finantari, pe langa banii facuti prin accesul la o piata libera si la locuri de munca in strainatate.

Sunt multi, mai ales din USL, dar si din PDL sau comentatori mai mult sau mai putin independenti care "toaca" UE de parca ne-ar face rau, de parca ar fi vreo putere ocupanta.

"Daca ni se spunea in 2007, domnule, nu o sa aveti nici drumuri, nici spitale, nici agricultura ca in Vest, dar o sa va facem ANI si DNA, poate ca ne gandeam de mai multe ori", a spus acum cateva luni chiar premierul Ponta.

Buna UE asta, ne serveste si drept pretext, de parca UE trebuia sa ne construiasca drumuri si spitale. Sa fiu sincer, eu ma multumesc si cu ANI sau DNA. Avem cativa condamnati si, pe alocuri, Justitia functioneaza. Datoram si asta Europei.

Fara MCV si presiunile Comisiei Europene, am fi ramas tot la nivelul Justitiei ceausiste, in care niciun stab nu patea nimic.

Ce mi s-a parut cu adevarat amuzant e ca, imediat dupa ce Comisia Europeana a condamnat campaniile din presa romana, cu referire aproape directa la Antena 3, a devenit si ea tinta unei campanii de denigrare a Antenei 3, asta ca se se convinga oamenii de acolo ca nu te poti pune cu oamenii lui Felix.

Dincolo de asta, ramane ce a spus ambasadorul Marii Britanii, Martin Harris, ca MCV e direct legat de prosperitatea noastra.

Ambasadorul Marii Britanii la Bucuresti: MCV + FMI=4%

Pe scurt, justitia nefunctionala inseamna coruptie. Coruptia inseamna ca ni se fura bani din buzunar. De fiecare data cand ne batem cu pumnul in piept si facem pe marii eroi ai neamului atacand Uniunea Europeana si raportul pe Justitie, sa stim ca niste bani au mai fugit din buzunarele noastre. Alaturi de ei, inca putina civilizatie.

Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Liderul Forţa Dreptei, Ludovic Orban, a acuzat joi, 25 aprilie, Biroul Electoral Central că ar fi modificat „în mod ilegal” o hotărâre de guvern şi că instituţia ar fi...
Liderul USR, după trimiterea în judecată a lui Clotilde Armand: ”Sunt nişte dosare fake, hărţuieli politice”
Liderul USR, după trimiterea în judecată a lui Clotilde Armand: ”Sunt nişte dosare fake, hărţuieli politice”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, a reacţionat după Clotilde Armand, primarul Sectorului 1, a fost trimisă în judecată de Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 şi a afirmat că...
#raport justitie Romania, #raport MCV critici , #Uniunea Europeana