O "miuta" despre imaturitatea Romaniei (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Joi, 13 Septembrie 2012, ora 12:47
7193 citiri
O "miuta" despre imaturitatea Romaniei (Opinii)

Dezbaterea in privinta Romaniei din Parlamentul European a fost, pana la urma, doar un prilej de paruiala politica vioaie intre taberele politice.

Fara exceptie, reprezentantii familiilor politice si-au sustinut rudele din Romania, atacand familia politica adversa.

A fost, de altfel, un lucru remarcat de chiar unii dintre parlamentari, care s-au si declarat jenati de aceasta situatie care anula dezbaterea de fond.

"Este un motiv de surprindere si enervare sa vad cum fiecare grup politic din acest Parlament isi sustine partidele si arunca acuze asupra celorlalti, fara sa arate de fapt ce se intampla aici", spunea spre exemplu Ulrike Lunacek, Austria, membra a Verzilor Europeni.

Pe langa acest duel pe tabere, fiecare a venit cu ce-l doare. Cativa parlamentari maghiari de stanga au simtit nevoia sa-i mai bage o stramba lui Viktor Orban, un parlamentar UDMR a sarit direct la retrocedarile bunurilor apartinand bisericilor, in vreme ce un parlamentar grec a inceput sa acuze masurile de austeritate care iata ce efecte politice si sociale dramatice pot avea. Remarcabila cu adevarat a fost doar disciplina dezbaterii si tonul in general elegant folosit.

Exceptie au facut romanii care, dupa ce au mutat criza in PE, au adus acolo si circul. In niciunul dintre discursurile parlamentarilor europeni nu am auzit atacuri la persoana asa cum am auzit de la ilustrul social democrat roman, Catalin Ivan pe numele lui. El a simtit nevoia sa o atace pe d-na Reding la sacou a carei culaore, portocalie, a devenit semnul clar al basismului comisarului european.

O alta ilustra social democrata din Romania, al carei nume nu l-am retinut marturisesc, a spus de cateva ori cum Parlamentul l-a demis (sic!) de doua ori pe Traian Basescu (ce se intampla daca il suspenda apoi poporul dupa ce l-a demis Parlamentul, zau nu stiu), dupa ce s-a chinuit agitata si emotionata sa vorbeasca la un microfon inchis pentru ca inca nu i se daduse cuvantul.

Corneliu Vadim Tudor a pus bomboana pe provincialismul politcii romanesti: "Felicitari doamna Reding si aveti dreptate. Eu imi iubesc tara si sunt foarte ingrijorat. Nu tin nici cu domnul Basescu, nici cu domnul Ponta. Sa stiti ca toate alegerile sunt fraudate. Eu am fost candidat in turul doi la alegeri si rezultatele au fost inversate de mafie. Toate alegerile sunt controlate de serviciile secrete si de CIA. Romania este o colonie americana. Va rugam sa ne ajutati".

Dincolo de asta nimic deosebit, nimic neasteptat in dezbateri. A fost doar "o miuta" de antrenament intre grupurile parlamentare. Importante sunt alte semnale si la ele ar trebui sa fim atenti.

Desi n-au mai stiut cum sa-i atace pe popularii romani, socialistii nu au reusit sa explice de ce si-au mutat congresul la Bucuresti daca Victor Ponta si PSD sunt atat de ,,curati si uscati".

Pe de alta parte, Viviane Reding a anuntat, in acelasi sacou portocaliu, ca se lucreaza la "un tablou de bord pentu justitie" valabil in toate statele membre.

"Vedem ca nu avem mecanisme pentru imbunatatirea statului de drept. Daca vom fi confruntati cu o astfel de situatie intr-o alta tara UE? Suntem foarte stricti in respectarea criteriilor de la Copenhaga, dar odata ce un stat a aderat nu mai avem niciun mecanism de a interveni.

Cred ca trebuie sa punem in aplicare un mecanism obiectiv care sa poata evalua sistemele justitiei in toate cele 27 de state, procedurile de infringement sunt prea lente pentru a putea reactiona, si e nevoie de un mecanism mai tintit".

Romania, in dezbaterea PE: Viviane Reding, atacata de sustinatorii USL in lipsa lui Ponta

Dar cel mai important mesaj pentru Romania nu a venit din Parlamentul European, ci de la Bucuresti, rostit transant de un fost comisar european, actual presedinte al Lituaniei:

"Este un avertisment, daca nu veti fi capabili sa va maturizati, atunci povara va fi pe umerii poporului si nu vi se va deschide zona Schengen. Tara dumneavoastra este ultima dintre toate statele membre la capitolul absorbtie de fonduri europene, este un mesaj foarte negativ, tara este paralizata si nu-si poate rezolva problemele". Si, culmea, d-na Dalia Grybauskaite nu era imbracata intr-un sacou portocaliu cand a rostit aceste vorbe.

Lovitură pentru Clotilde Armand. Primărița Sectorului 1, trimisă în judecată în ziua în care și-a depus candidatura pentru un nou mandat
Lovitură pentru Clotilde Armand. Primărița Sectorului 1, trimisă în judecată în ziua în care și-a depus candidatura pentru un nou mandat
Procurorii au anunțat joi, 25 aprilie, trimiterea în judecată a primăriței Sectorului 1, Clotilde Armand, pe care o acuză de ”folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane”. Ea...
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
#Parlamentul European Romania, #Reding Romania PE, #atac Reding Romania , #Uniunea Europeana