O viziune noua pentru Europa: Lideri alesi direct si Fondul Monetar European

Autor: Ana Ilie
Marti, 18 Septembrie 2012, ora 09:45
3287 citiri
O viziune noua pentru Europa: Lideri alesi direct si Fondul Monetar European

Ministrul german de Externe, Guido Westerwelle, si omologul sau polonez, Radek Sikorski, au o viziune comuna pentru Europa, una care implica lideri alesi direct si coordonare economica mai stransa intre statele membre.

Intr-un articol publicat pe websiteul New York Times, Werstwelle si Sikorski pledeaza pentru o reformare din temelii a Uniunii Europene, in regim de urgenta, scrie 4-traders.com.

Cei doi diplomati sustin ca articolul este rezumatul raportului privind depasirea crizei, intocmit impreuna cu alti ministri ai Afacerilor Externe din Grupul Viitorul Europei.

In opinia acestora, trebuie reformata Uniunea Economica si Monetara, abordata reforma structurala si cresterea competitivitatii. Sunt cerute puteri mai mari la nivelul UE pentru supravegherea bugetelor statelor membre, in asa fel incat coordonarea economica intre state sa fie mai stransa in domeniile importante pentru cresterea economica si competitivitate. Mecanismul European de Stabilitate ar trebui dezvoltat in "Fondul Monetar European".

Desi implementarea acestor masuri inseamna mai multe puteri la nivel european, acestea trebuie sa fie legitimate democratic, asa ca cei doi diplomati propun intarirea Parlamentului European si implicarea parlamentelor nationale, prin crearea unui comitet permanent comun.

Criza din zona euro s-a nascut, in parte, din cauza problemelor pe care le avea Uniunea Economica si Monetara, care pot fi remediate acum. Disciplina bugetara, sustin cei doi, este esentiala pentru intarirea Uniunii si un mecanism care sa se asigure ca toate statele membre respecta regulile este esential.

Desigur, consolidarea nu trebuie sa inabuse cresterea economica, iar spiritul solidaritatii trebuie sa domine, insa echilibrat de responsabilitate.

"Raspunsul la actuala problema este mai multa, nu mai putina Europa", scriu autorii, o Europa mai competitiva, mai rezistenta la crizele economice si mai unita in fata provocarii globalizarii.

Prioritatea trebuie sa ramana moneda unica si responsabilitatea absoluta trebuie sa fie aducerea sub control a crizei. Dincolo de acestea, "ambitia noastra este sa ne asiguram ca Europa joaca un rol global care corespunde puterii sale economice. Refuzam sa lasam UE sa fie, in cuvintele ministrului belgian de Externe, Mark Eyskens, un pitic politic si o rama militara".

Dincolo de intarirea Serviciului de Actiune Externa, responsabilii UE privesc si catre alte zone: intarirea granitelor externe ale zonei Schengen, prin crearea unei forte politienesti de granita.

Va dura mult pana cand cetatenii europeni vor fi motivati sa implementeze aceste reforme, de aici si necesitatea expunerii acestei viziuni. "Pentru ca Europa sa fie un actor puternic si un lider global, are nevoie de o organizare institutionala puternica, un sistem eficient pentru separarea puterilor", scriu autorii, care pledeaza pentru alegerea directa a presedintelui Comisiei Europene, care ar urma sa-si desemneze personal membrii "guvernului european", isi doresc un Parlament european cu puterea de a initia legislatie si o a doua camera pentru statele membre.

In fine, autorii isi exprima increderea ca cetatenii europeni sunt inca mandri ca participa la proiectul european si promit sa respecte Declaratia de la Berlin, care spune ca "trebuie sa innoim mereu forma politica a Europei, in conformitate cu timpurile. ... Europa este viitorul nostru comun".

Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 25 aprilie, la Timişoara, că regionalizarea teritorială şi reforma bugetară trebuie făcute, după o analiză şi un studiu exact în fiecare judeţ....
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Trimisă în judecată pentru folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane, Clotilde Armand, primarărița Sectorului 1 a declarat răspicat că nu va demisiona, aşa cum i-au cerut...
#viitor Uniunea Europeana, #viziune Uniunea Europeana, #presedinte Comisia Europeana ales direct , #Uniunea Europeana