Parlamentul European a cedat in fata lobby-ului industriei tutunului - ce s-a decis

Autor: Ana Ilie
Marti, 08 Octombrie 2013, ora 21:18
2099 citiri
Parlamentul European a cedat in fata lobby-ului industriei tutunului - ce s-a decis

Parlamentul European a votat, marti, pentru a relaxa propunerea legislativa privind industria tutunului, respingand interdictia imediata asupra tigarilor mentolate si reducand dimensiunea avertismentelor de sanatate pe pachetele de tigari, dupa un lobby intens al industriei tutunului.

Statele membre ale Uniunii Europene si Comisia Europeana au propus unele din cele mai dure legi anti-tutun din lume, inclusiv avertismente de sanatate explicite pe 75% din suprafata pachetului de tigari, incercand sa ii descurajeze pe tineri sa fumeze. Insa Parlamentul cu 750 de membri a respins legislatia, considerand-o prea dura, informeaza Reuters.

Europarlamentarii au fost de acord sa poarte negocieri in continuare pe aceasta tema, insa au aratat ca nu pot accepta o interdictie imediata a tigaretelor slim, ca vor accepta interzicerea tigarilor cu mentol abia peste opt ani si ca avertismentele de sanatte trebuie sa acopere doar 65% din pachetul de tigari.

Membrii PE au mai aratat ca producatorii ar trebui sa vanda fara restrictii tigarete electronice.

Votul de marti inseamna ca vor avea loc negocieri pentru gasirea unui compromis in PE, statele membre UE si Comisie, cu scopul de a trece legislatia, cnoscuta sub numele de Directiva Produselor din Tutun, inainte de luna mai, anul viitor.

"Este o zi rusinoasa pentru Parlamentul European. Majoritatea de centru-dreapta a cedat in fata industriei tutunului si a votat pentru reguli mai relaxate", s-a scandalizat Carl Schlyter, membru al partidului Verzilor din Suedia.

#Parlamentul European lege tigari, #legi tigari Europa , #Uniunea Europeana