Parlamentul European are presedinte nou si alta coalitie la putere: De ce este asta o veste buna pentru Romania

Joi, 19 Ianuarie 2017, ora 08:50
12058 citiri
Parlamentul European are presedinte nou si alta coalitie la putere: De ce este asta o veste buna pentru Romania

Parlamentul European si-a ales un nou presedinte, pe italianul Antonio Tajani, membru al Partidului Popular European (PPE) si politician cu experienta la Bruxelles.

Iar europarlamentarul Iuliu Winkler, consultat de Ziare.com, sustine ca alegerea lui Tajani este o veste buna pentru Romania, pentru ca acesta cunoaste mai bine problemele cu care se confrunta tara noastra si alte state din Europa de Est.

"Eu cred ca pentru Romania este o veste buna alegerea lui, pentru ca este un mai bun cunoscator al Romaniei si al statelor din Europa de Est si cred ca va avea mai multa intelegere din anumite puncte de vedere, fie ca vorbim din punctul de vedere al dezvoltarii economice, fie ca vorbim de problemele pe care Romania le are.

Sigur, ele nu se decid in Parlamentul European - ramanerea in urma in ceea ce priveste utilizarea fondurilor europene sau faptul ca noi nu avem inca proiecte promovate in planul Juncker - repet, nu tin de Parlamentul European, dar tin de un anumit cerc decizional care acum s-a schimbat", a declarat Winkler.

O noua coalitie la Bruxelles

Acesta a vorbit si despre noua coalitie din Parlamentul European (PE), cea dintre grupurile PPE si ALDE, care a fost anuntata marti, inainte de alegerea presedintelui. Liderul liberalilor europeni, Guy Verhofstadt, s-a retras din cursa pentru sefia PE si l-a sustinut pe Antonio Tajani.

"Cred ca ceea ce aduce Tajani - nu ma refer la persoana lui, ci ma refer la noua situatie din Parlamentul European - este o schimbare care merita luata in seama, in sensul ca se intampla pentru prima data de un deceniu, de cand Romania este in Uniunea Europeana", cand nu mai functioneaza alianta dintre PPE si Social-Democratii Europeni, care aveau "o intelegere pentru partajarea puterii, a functiilor de conducere", a aratat Iuliu Winkler.

"Aceasta intelegere a fost din ce in ce mai greoaie, incat in ultimul an foarte des social-democratii se coalizau cu celelalte grupuri de stanga, de extrema stanga, cu verzii, cu comunistii impotriva PPE, pana in momentul care a culminat cu denuntarea protocolului, in luna noiembrie (...) si, ca atare, ieri (marti - n.red.) am petrecut 12 ore in procedura de vot, pana cand am impus candidatul nostru.

Mai mult decat persoana lui Tajani conteaza ca avem o noua coalitie in Parlamentul European, ea este si formalizata, ieri dimineata a fost publicat textul protocolului pe care l-a incheiat PPE cu ALDE", a spus europarlamentarul.

Winkler a afirmat ca, in calitate de reprezentant UDMR, trebuie sa faca referire si la minoritatile nationale, care spera sa aiba de castigat odata cu venirea lui Tajani la presedintia PE.

"Ca reprezentant UDMR trebuie sa remarc (...) declaratia pe care a facut-o Tajani in legatura cu minoritatile si grupurile minoritare lingvistice, care sunt, spune el, importante pentru Uniunea Europeana. Eu sper sa avem si noi, minoritatile nationale, o atentie mai acuta, o mai mare empatie din partea presedintelui Tajani decat am avut din partea presedintilor anteriori ai Parlamentului European", a precizat Iuliu Winkler.

Citeste si:
Pod inaugurat la ambele capete de PSD şi PNL pentru a nu se amesteca delegațiile. Slujba religioasă de la jumătatea podului le-a unit în final
Pod inaugurat la ambele capete de PSD şi PNL pentru a nu se amesteca delegațiile. Slujba religioasă de la jumătatea podului le-a unit în final
Un pod a fost inaugurat cu mare fast, la ambele capete, în județul Buzău. Este vorba despre podul care leagă municipiul Buzău de localitatea Vadu Pașii, iar la un capăt, panglica a fost...
Se conturează programul de guvernare al executivului Nicolae Ciucă. UDMR vrea încurajarea natalității
Se conturează programul de guvernare al executivului Nicolae Ciucă. UDMR vrea încurajarea natalității
Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat sâmbătă, 23 octombrie, după discuţiile de la Palatul Victoria, că politica formaţiunii s-a axat, în ultimele trei decenii, pe reprezentarea...
Sursa: Ziare.com