Parlamentul European, despre fraudele cu fonduri UE: In unele state nu sunt cercetate neregulile

Miercuri, 11 Martie 2015, ora 21:04
1807 citiri
Parlamentul European, despre fraudele cu fonduri UE: In unele state nu sunt cercetate neregulile
Foto: Wikipedia

Parlamentul European a atras atentia, miercuri, ca doar unele state membre aloca "resurse relevante" pentru combaterea fraudei cu fonduri UE, considerand drept "inacceptabil" ca unele tari aplica doar masuri corective, fara a investiga neregulile si fara a-i sanctiona pe responsabili.

Protejarea intereselor financiare ale Uniunii Europene este "deosebit de importanta", iar fondurile europene trebuie sa fie administrate "in mod corespunzator" si folosite "in cel mai eficient mod cu putinta", se arata in "Raportul anual pe 2013 privind protejarea intereselor financiare ale UE - combaterea fraudei", prezentat si dezbatut miercuri in Parlamentul European.

Potrivit raportului, in 2013, au fost raportate Comisiei Europene 15.779 de nereguli, din care 14.710 de natura nefrauduloasa si 1.609 de natura nefrauduloasa, implicand o suma totala de aproape 2,14 miliarde de euro, din care aproape 1,76 miliarde de euro vizeaza cheltuieli, reprezentand 1,34% din totalul platilor, restul de 380 milioane reprezentand 1,86% din resursele traditionale proprii brute colectate.

"Desi impactul financiar total al neregulilor nefrauduloase raportate in 2013 a scazut pana la aproape 1,84 miliarde de euro, cu 36 % mai putin decat in 2012, numarul acestor nereguli a crescut, de fapt, cu 17 % fata de exercitiul precedent", in timp ce "numarul neregulilor frauduloase raportate in 2013 a crescut cu 30% fata de 2012, desi impactul lor financiar a scazut cu 21%, cifrandu-se la 309 milioane de euro", se arata in raport.

Europarlamentarii se declara "preocupati" faptul ca, in 2013, rata de recuperare in cazurile de frauda s-a mentinut la doar 23,74 %, cifra care este mai mica decat rata medie de 33,5 % pentru perioada 2008-2012.

In acest sens, ei subliniaza ca responsabilitatea apartine autoritatilor nationale si serviciilor Comisiei pentru recuperarea sumelor necuvenite si le solicita sa-si asume "in mod adecvat" aceasta responsabilitate si sa imbunatateasca "substantial" rata de recuperare in cazurile de frauda, aflata la un nivel foarte scazut fata de rata de recuperare in cazul neregulilor nefrauduloase - 63,9%.

Raportul constata ca tendinta generala in detectarea si raportarea posibilelor nereguli frauduloase din ultimii cinci ani arata "o usoara scadere", insa numarul neregulilor neraportate ca fiind frauduloase a crescut progresiv, astfel ca CE i se solicita sa examineze "mai detaliat principalele motive din spatele acestei cresteri si sa efectueze o analiza care sa raspunda la intrebarea daca tendinta manifestata este rezultatul unei evolutii in ceea ce priveste detectarea neregulilor sau al modului in care cazurile sunt clasificate de statele membre".

La capitolul "Venituri - Resurse proprii", se subliniaza ca contrabanda cu marfuri pentru care se percep taxe mari provoaca pierderi de venituri semnificative atat pentru bugetul UE, cat si pentru bugetele statelor membre. Astfel, pierderile directe in ceea ce priveste veniturile vamale ca urmare a contrabandei cu tigarete sunt estimate la peste 10 miliarde de euro anual.

In 2013, in statele membre au fost inregistrate 133 de cazuri de contrabanda cu tigari, dar Danemarca, Estonia, Spania, Franta, Cipru, Luxemburg, Portugalia, Slovenia, Slovacia si Suedia nu au raportat Comisiei Europene niciun caz de contrabanda cu tigari, autorii raportului punand la indoiala "eficienta procesului de raportare in aceste state".

Semnal de alarma

Raportul trage un semnal de alarma cu privire la cresterea cu 76 % a numarului neregulilor raportate ca frauduloase in cazul cheltuielilor UE si solicita autoritatilor competente sa ia toate masurile necesare pentru a impiedica un astfel de trend negativ in anii urmatori.

Totodata, se exprima exprima ingrijorarea ca, in sectorul agricol, numarul neregulilor a crescut in mod semnificativ in 2013 fata de 2012.

In plus, exista "diferente semnificative" intre statele membre in ceea ce priveste recuperarea sumelor pierdute ca urmare a platilor necuvenite depistate in sectorul Politicii Agricole Comune, astfel ca tarile cu rate de recuperare sub 33% sunt indemnate sa faca eforturi pentru a si le imbunatati in 2015 si in anii urmatori.

In domeniul politicii de coeziune, numarul cazurilor de nereguli raportate a crescut cu 15%, in timp ce neregulile la Fondul social european raportate in 2013 au fost cu 40% mai scazute decat in 2009 si 2010.

Potrivit raportului, in 2013, Comisia a efectuat 217 intreruperi de plati in domeniul politicii de coeziune si a luat patru decizii de suspendare.

Autorii raportului atrag atentia ca statele membre nu au respectat pe deplin recomandarile facute de Comisia Europeana in 2012, in special privind serviciile de coordonare antifrauda, normele comune privind frauda, reforma in materie de achizitii publice, neregulile frauduloase raportate, sistemele de verificari si controale si de evaluare a riscurilor.

Documentul arata ca nivelul neregulilor si al fraudelor in urma nerespectarii normelor privind achizitiile publice este in continuare ridicat.

De asemenea, europarlamentarii isi exprima preocuparea in ceea ce priveste "amenintarile la adresa bugetului UE, care deriva atat din nerespectarea normelor (neregulile frauduloase), cat si din actiuni penale premeditate (fraude) ".

Parlamentul European "regreta ca doar unele state membre aloca resurse relevante pentru a combate frauda si considera ca este inacceptabil ca unele state membre se limiteaza doar sa aplice masuri corective, fara a initia investigatii ale acelor nereguli si fara a-i sanctiona pe cei responsabili, nerespectandu-si astfel obligatia de a proteja interesele financiare atat ale UE, cat si ale contribuabililor".

De asemenea, raportul constata ca statisticile transmise de statele membre privind cazurile penale si rezultatul lor sunt incomplete, ingreunand evaluarea investigarii fraudei si a procedurilor de urmarire penala in statele membre; apreciind, prin urmare, ca adoptarea unor decizii de introducere a responsabilitatii penale la nivel UE si introducerea Parchetului European ca instrument pentru inceperea si coordonarea unor investigatii ale acestor nereguli va reprezenta "un important factor disuasiv pentru comiterea de acte ilegale si pentru renuntarea la procesele de urmarire si sanctionare a actelor de coruptie si a faptelor penale ce aduc atingere intereselor financiare ale UE".

Legislativul european insista ca statele membre sa demonstreze "o vointa politica ferma in combaterea cu succes a coruptiei, atat la nivel national, cat si la nivelul UE, prin adoptarea unei legislatii anticoruptie eficace si prin continuarea propunerilor existente la nivelul UE". Totodata, PE solicita cetatenilor "sa puna presiune in mod convingator asupra guvernelor pentru ca acestea sa aplice politici viguroase de combatere a coruptiei".

Totodata, PE invita Comisia sa promoveze "o legislatie adecvata privind protectia denuntatorilor, accesul la informatii si transparenta activitatilor de lobby, intrucat acestea sunt necesare pentru asigurarea controlului civil al guvernelor si al institutiilor UE si supunerea practicilor lor controlului public, precum si sa utilizeze fondurile UE pentru sprijinirea activitatii organizatiilor independente in acest domeniu, printre altele, pentru a stabili sprijinul financiar pentru jurnalismul de investigatie transfrontalier".

„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#PE fraude fonduri europene, #raport Parlament European fraude fonduri , #Uniunea Europeana