PE a pregatit o rezolutie privind aderarea Romaniei si Bulgariei la Schengen

Vineri, 30 Septembrie 2011, ora 16:37
2120 citiri
PE a pregatit o rezolutie privind aderarea Romaniei si Bulgariei la Schengen
Foto: generatiaurmatoare.org

Parlamentul European a pregatit o rezolutie privind aderarea Romaniei si Bulgariei la spatiul Schengen, in urma amanarii in cadrul Consiliului Justitie si Afaceri Interne (JAI) de la 22 septembrie a votului privind intrarea celor doua tari in zona de circulatie fara frontiere din cauza opozitiei Olandei si Finlandei.

Conform unei variante preliminare a proiectului rezolutie care va fi supus la vot la miniplenara PE de la 12-13 octombrie de la Bruxelles, legislativul european cere statelor membre "sa-si respecte angajamentele conform cadrului legal al UE privind criteriile de aderare la Schengen si sa nu ofere prioritate populismului national".

Documentul recomanda de asemenea statelor membre "sa ia o decizie privind extinderea Schengen cu Bulgaria si Romania pe baza acquis-ului si procedurilor Schengen".

Proiectul de rezolutie reaminteste ca "ambele state si-au reconstruit si reorganizat fundamental sistemele de management integrat al frontierei prin investitii substantiale in autoritatile de aplicare a legii prin instruire si tehnologie de ultima generatie si si-au intarit vizibil cadrul institutional si legal, lucru recunoscut de toate rapoartele de evaluare Schengen".

Documentul reaminteste totodata "sprijinul constant si solidaritatea aratata de Bulgaria si Romania ca parteneri de incredere in Europa de Sud-Est si contributia lor constanta la securitatea frontierelor in aceasta parte a Uniunii Europene, spre exemplu prin participarea la operatiuni importante ale Frontex menite sa contracareze migratia ilegala".

Parlamentul subliniaza faptul ca "ambele tari au implementat pe deplin acquis-ul Schengen, care reprezinta singura conditie necesara pentru aderarea Romaniei si Bulgariei la spatiul Schengen, asa cum a fost stabilit prin Tratatul de Aderare si de cadrul legal existent al UE".

Consiliul Justitie si Afaceri Interne (JAI), reunit la 22 septembrie la Bruxelles, a decis amanarea votului privind aderarea Romaniei si Bulgariei la spatiul Schengen in urma opozitiei ferme a Olandei si Finlandei.

Președintele României: Relevanța NATO este cu atât mai mare în contextul extrem de complex pe care îl traversăm
Președintele României: Relevanța NATO este cu atât mai mare în contextul extrem de complex pe care îl traversăm
Klaus Iohannis, președintele României a transmis, vineri, 29 martie, la 20 de ani de la aderarea României la NATO, că România va rămâne profund implicată în procesul de adaptare...
Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Acum la mine e noapte târziu, dar calendaristic ziua de 27 martie a început deja. Când domniile voastre (sau majoritatea) veți citi acest articol (în două părți), peste cea de-a 29-a zi a...
#rezolutie aderare Romania Schengen, #respectare proceduri Schengen, #vot Parlament European Schengen, #securitate Uniune Europeana , #Uniunea Europeana