PE aproba rezolutia de interzicere a cianurilor - amendamentele PD-L nu au trecut

Miercuri, 05 Mai 2010, ora 17:28
3986 citiri
PE aproba rezolutia de interzicere a cianurilor - amendamentele PD-L nu au trecut
Foto: agnosticus.files.wordpress.com

Parlamentul European a adoptat, miercuri dupa amiaza, proiectul Rezolutiei referitoare la interzicerea utilizarii tehnologiilor de minerit pe baza de cianura in Uniunea Europeana. Rezolutia este defavorabila proiectului Rosia Montana, atrage atentia eurodeputata PNL Renate Weber.

Comisia Europeana va trebui sa elaboreze o propunere legislativa, ulterior, ea urmand sa fie votata atat de Parlament, cat si de Consiliul UE.

Eurodeputatul PNL Renate Weber, initiatoare din partea grupului ALDE a motiunii de rezolutie a declarat: "Rezolutia adoptata astazi este un semnal extrem de puternic transmis de Parlamentul European in legatura cu modul in care trebuie sa se faca mineritul in Europa si, in viitor, in lume. Pentru ca exista posibilitati alternative de a face minerit fara a utiliza cianura, o substanta extrem de vatamatoare nu numai pe termen scurt, ci mai ales pe termen lung".

In ceea ce priveste Romania, Renate Weber a mai spus ca Guvernul Romaniei trebuie sa inceteze orice efort de a implementa proiectul minier de la Rosia Montana.

"Dat fiind ca textul rezolutiei cere Comisiei si tuturor statelor membre este sa nu sprijine niciun proiect pe baza de cianuri, Guvernul Romaniei trebuie sa inteleaga ca mesajul acesta il priveste direct si ca eforturile pe care le face acum, intr-un mod accelerat si disperat, de a implementa proiectul minier de la Rosia Montana, trebuie sa inceteze. Orice guvern responsabil trebuie sa tina cont de recomandarea transmisa astazi prin votul dat in Parlamentul European!", a mai spus eurodeputatul PNL.

In prezent, proiectul de la Rosia Montana este stopat din cauza faptului ca Ministerul Mediului a suspendat, in 2007, procedura de analiza a studiului de impact, invocand lipsa unui certificat de urbanism.

Reprezentantii Rosia Montana Gold Corporation au afirmat ca acest lucru s-a facut abuziv, fara respectarea legii, si ca vor ca actualul guvern sa analizeze din nou proiectul si sa ofere cat mai repede un raspuns.

Ministrul Mediului si Padurilor, Laszlo Borbely, a declarat recent, cu ocazia unei vizite la Rosia Montana, ca nu se va impotrivi proiectului de exploatare miniera propus in zona si il va propune guvernului, daca se va dovedi sigur pentru mediu si "nu va pagubi pe nimeni".

Europarlamentarii PD-L Cristian Preda, Elena Basescu, Petru Luhan, Traian Ungureanu si Iosif Matula propusesera eliminarea paragrafului nr. 4 al textului final al rezolutiei Parlamentului European prin care Comisiei Europene si statelor membre li se cere sa nu sprijine proiecte miniere care presupun folosirea tehnologiei cianurilor in Uniunea Europeana in mod direct sau indirect.

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#Rosia Montana Parlamentul European, #Rosia Montana Bruxelles , #Uniunea Europeana
Comentarii