Ziare.com

Pentru ce votam la 26 mai - cresterea polarizarii si distribuirea inegala a dezvoltarii?

de Petrisor Peiu, analist
Duminica, 05 Mai 2019, ora 19:26

   

Pentru ce votam la 26 mai - cresterea polarizarii si distribuirea inegala a dezvoltarii?
Petrisor Peiu
Un londonez din vestul Londrei produce de 20 ori mai mult decat un bulgar din Severozapaden (polul saraciei din Uniunea Europeana) . Din cele mai sarace 10 regiuni ale Europei, cinci sunt din Bulgaria, trei din Ungaria si doua sunt romanesti (Nord-Est Moldova si Sud-Vest Oltenia) . Din cele mai bogate 10 regiuni ale Europei, doua sunt londoneze, una este luxemburgheza, una germana (mohoratul Hamburg), urmeaza capitalele Frantei, Belgiei, Irlandei, Olandei, Cehiei si Slovaciei (da, da, Praga si Bratislava sunt in top 10 continental) . Astazi, vest-londonezii se afla la peste 600% din media UE, iar sarmanii bulgari din Severozapaden la vreo 28% din media UE.

Citeste toate textele scrise de Petrisor Peiu pentru Ziare.com

Iata nivelul de polarizare la care s-a ajuns in 2016:

Cum era in 2010, de exemplu? Polarizare-polarizare, dar parca ceva mai "subtire" (Sursa: AICI):


Asta dupa ce Uniunea cheltuie 450 miliarde de euro numai in exercitiul 2014-2020 pentru a reduce astfel de decalaje si a netezi diferentele de dezvoltare....

Oare nu e ceva in neregula si cu fondurile structurale daca, dupa vreo 1.000 de miliarde de euro, decalajele dintre nivelurile de dezvoltare regionale raman la acelasi nivel sau chiar cresc? Oare fondurile astea nu ajung cumva nu la cei care au nevoie de ele, ci tot la cei care au deja? Oare fondurile pentru marile lucrari de infrastructura nu ajung, in ultima instanta, tot la bancherii londonezi sau la constructorii de drumuri germani si austrieci, iar consumul favorizeaza cumva producatorii de automobile din Cehia si Slovacia?

Astazi, harta performantei economice a Europei indica o polarizare extrema: centrul germanic al continentului supra-performeaza, iar extremitatile sale (Estul fost comunist si Sudul mediteranean) se zbat in mediocritate (Sursa: Eurostat):

Harta de mai sus se suprapune perfect cu harta veniturilor medii (in cifre comparabile) ale locuitorilor diferitelor regiuni europene: daca fericitii cetateni ai centrului bogat si prosper castiga in medie peste 27.500 euro fiecare, la extremitati, nefericitii de noi nu sarim de 10.000 euro fiecare... 15 regiuni europene se afla in topul veniturilor (9 din Germania, cele 2 zone ale Londrei metropolitane, Parisul, Luxemburgul, Vlaams-Brabant din Belgia si Vorarlberg din Austria).


Una dintre principalele motivatii ale intemeierii unei uniuni politice in Europa, odata cu Tratatul de la Roma (1957), a fost reducerea decalajelor de dezvoltare dintre regiunile continentale. Pe atunci, cele sase state fondatoare ale Comunitatii Otelului si Carbunelui - Germania, Franta, Olanda, Belgia, Luxemburg si Italia - erau apropiate ca nivel de dezvoltare, cu exceptia regiunii sudice a Italiei, asa-numita Mezzogiorno, care constituia polul saraciei in peninsula si in Uniunea Europeana de atunci (Comunitatea Otelului si Carbunelui) . Si initial se parea ca se gasise o unealta puternica pentru reducerea decalajelor dintre Sud si Nord, asa cum se poate observa din curba ce indica raportul dintre PIB/locuitor in Mezzogiorno fata de media Italiei (100%) (Sursa: 150 years of the Italian economy, 1861-2010, Paolo Malanima & Vera Zamagni):


In 1973, deja saracia se extinsese si cuprinsese tot sudul italian, iar bogatia si bunastarea se generalizasera in Nord si Centru.


Iar astazi, la o medie nationala a PIB/locuitor de 32.000 USD (2017), Puglia abia atinge 18.000 USD/locuitor, Sicilia 17.000 USD/locuitor, Calabria la nici 17.000 USD/locuitor, Basilicata si Sardinia la cate 20.000 USD/locuitor, Campania si Molise pe la vreo 19.000 USD/locuitor, cu o medie de 18.500 USD/locuitor in tot Mezzogiorno, adica vreo 57% din media Italiei intregi. In vremea asta, Nordul si Centrul sunt la peste 34.000 USD/locuitor, aproape dublu fata de Sud! Dupa 60 de ani de infuzii de bani europeni in reducerea decalajelor de dezvoltare dintre Mezzogiorno si restul Europei de Vest!

Explicatii? Polarizarea asta este chiar cautata, proiectata aproape. Iata cum arata, de exemplu, reteaua de coridoare esentiale de transport ale Europei - concentrata in centrul Uniunii:


(Sursa: AICI)

Unde se concentreaza dezvoltarea in interiorul Uniunii Europene? Tot in centrul bogat si strabatut de toate coridoarele de infrastructura (Sursa: Regional inequality in Europe: Evidence, theory and policy implications, Simona Iammarino, Andres Rodriguez-Pose, Michael Storper, 2018):


Ce regiuni au performat peste media Uniunii in perioada 2001-2013 si ce regiuni au sub-performant in aceeasi perioada (aceeasi sursa ca mai sus)? Nicio surpriza - performanta este concentrata in centrul Europei, in Nordul Italiei si in Nord-Estul Spaniei. La noi, performanta este concentrata in regiunile Bucuresti-Ilfov si cea de Vest!


Somajul? La fel: mic in centru si in unele regiuni estice (aici este vorba despre emigrarea masiva a fortei de munca) si maxim in sudul Spaniei, in sudul Italiei si in Grecia.


Ce ne spun toate aceste harti, daca le suprapunem? Uniunea Europeana este puternic polarizata: Centrul (Germania, Franta, Olanda, Belgia, Danemarca, Austria, Nordul Italiei si Nordul Spaniei) este polul bogatiei, iar sudul mediteranean plus Estul formeaza polul saraciei. Sute de mii de pagini de programe de convergenta si mii de miliarde de euro cheltuite in numele aceleiasi convergente nu reusesc sa schimbe nimic, continentul ramane polarizat si fiecare criza globala care trece adanceste aceasta prapastie. Si atunci, nu mai bine stam sa vedem ce este prost proiectat in actuala arhitectura europeana? Nu ati vrea sa aflam, de exemplu, cat din fondurile noastre de coeziune ajung la singurii constructori acceptati la licitatii (germani, austrieci, francezi, italieni sau spanioli) si ce firimituri mai raman si pe la firmele romanesti, care chiar lucreaza pentru acele firimituri? Sau zecile de miliarde cheltuite cu consultanta platita firmelor olandeze sau zecile de miliarde platite pentru importul de soft si hard din Irlanda? Sau zecile de miliarde de euro care merg anual in Luxemburg sa hraneasca multele agentii si institutii europene stabilite mot acolo?

Vreti reducerea decalajelor pe bune? Lasati si firmele romanesti sau bulgaresti sa participe la licitatii, aduceti agentii europene si la Bucuresti sau Sofia, lasati si firmele romanesti sa extraga gaze din Marea Neagra, lasati si firme romanesti sa cumpere gaze din Marea Neagra, finantati constructii de conducte de gaze si de autostrazi si in Moldova sau in Sudul Bulgariei, nu doar in Centrul Europei. Altfel, se vor cheltui de pomana alte sute de miliarde de euro in urmatorii ani, asa cum rezulta din noua propunere de buget a Comisiei Europene pentru exercitiul financiar 2021-2027:


(Sursa: AICI)

Asa cum se poate observa, fondurile de coeziune scad de la 454 miliarde euro la 442 miliarde euro (in viitorul exercitiu), dar Uniunea aloca o suma similara pentru "politica agricola", adica pentru subventionarea agriculturii franceze, in principal. Poate un nou Parlament European sa se uite altfel si la decalajele imense acumulate intre regiuni?

Petrisor Gabriel Peiu este doctor al Universitatii Politehnica din Bucuresti (1996), a fost consilier al premierului Radu Vasile (1998-1999) si al premierului Adrian Nastase (2001-2002), subsecretar de stat pentru politici economice (2002-2003) si vicepresedinte al Agentiei pentru Investitii Straine (2003-2004) . Este coordonator al Departamentului de Analize Economice al Fundatiei Universitare a Marii Negre (FUMN) .

Despre ce vrei sa scriem?
Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 15349 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
24 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Bătrana democrație și Europa unificată identitar ...

Redau comentariul meu din 17 Aprilie 2019...

Plecand de la ideea că procesusul actual de unificare a omenirii se răsfrange, cu pași repezi, asupra continentelor și a tuturor popoarelor lumii, putem afirma că Europa este supusă unui procesus de "aliniere" juridică prin aderarea la acest deziderat.

Ca urmare a acestui aspect, 1. Europa geografico-sufletistă și 2. cea construită, arbitrar, pe interesele de moment, indiferent cum se intitulează din punct de vedere juridic, sunt in conflict de interes. Pe de-o-parte fiind 1. realitatea identitară, susținută atat geografic cat și din punct de vedere al civilizației și culturii europene cu substrat identitar comun, iar de 2. cealaltă parte fiind construcțiile arbitrare, cu iz juridic, ce-au creat entități complet străine aspirațiilor și valorilor culturale și spirituale băștinașe ale Europei. Cand aceste două entități, 1. naturalul identitar și 2. arbitrarul judiciar intră in conflit cu ideea supremă de demnitate omenească - acea Dignitas Humana, pe care o dorim vie și nealterată, pulsand in ritmul Armoniei Universale a Naturii Mamă și conform căreia trebuie să ne trăim menirea noastră de Oameni intre oameni – trebuie să ințelegem că aspectul conflictual nu aduce decat alienarea speței umane și aneantizarea vieții insăși pe planeta Pămant.

Pentru a sintetiza și mai mult, trebuie ințeles că "jocul" de putere, pe care-l vedem referitor la ideea de Brexit, nu face altceva decat să ințeleagă orice națiune europeană, sau oricare națiune aparținand identităților geografico-culturale, ce-ntregesc corola de minuni a lumii, ce inseamnă de fapt problematica dezrădăcinării neamurilor lumii din matca lor naturală cu, sau fără, arbitrarul juridic conflictual.

Democrația engleză este veche și implică respectul celor din jur. Nu se putea o demonstrație de forță mai potrivită, in văzul lumii intregi, spre-a se ințeleage pe deplin importanța unificării identitare a popoarelor lumii in sensul lor natural și nu cel arbitrar. Europa nu există fără Anglia și nici Anglia nu poate exista fără identitatea culturii și civilizației europene. Vom asista așadar la ruptura conflictuală dintre arbitrar artificial și identitar natural, iar această lecție nu o putea da lumii intregi o democrație șubredă sau incepătoare, ci una puternică și bine echilibrată pe piloni identitari.

Increderea că Omenia este mai presus decat orice altă dimensiune cu iz arbitrar, ne face increzători in menirea noastră de Oameni trăind pe Terra in Infinitul cosmic existențial.

S-auzim numai de bine,
Ariana din Carpați

 

Orice absenta de la vot , este un vot pentru borfasii lui Dragnea.

.

 

bine ca lumea e "credinciosi"...

si crede in sfantul psd si sfantul alcool cel de toate zilele 😂...
la cate cruci isi face romanul zilnic cred ca suntem pe primul loc chiar inaintea musulmanilor 😂...
cate nu s-au realizat un romania cu ajutorul sfantei cruci si a sfantului alcool 😂...
deci sfantul psd + sfanta cruce + sfantul alcool + sfantul adn = romania hiper dezvoltata 🤣...

 

nici nu e greu

sa fim inaintea musulmanilor la numarul zilnic de cruci...nu credeti ?

Polarizare...

Pai se pare ca polarizarea este un fenomen natural, propriu cel putin speciei umane. Si, daca privim hartile propuse de dvs, vedem ca mai toate extremitatile Europei, de jur imprejur, sint sarace, iar centrul este bogat. Acest lucru se datoreaza, evident, in primul rind geografiei si climei. Oamenii se string in zonele unde activitatea umana (traiul, munca, distractia) este cea mai usoara, unde rezultatele muncii sint obtinute cel mai usor. In nord este prea frig, in sud este prea cald. In vest si est este prea departe. La fel cum intr-o tara populatia migreaza catre capitala, tot asa pe continentul european populatia migreaza catre centru, unde se gasesc resurse (paduri, riuri, cimpii ce se pot cultiva), unde nu este nici prea cald, nici prea frig, nici nu este nevoie de a parcurge distante prea mari pentru aprovizionare sau accesul la piete de vinzare.
Primii care vor migra vor fi creierele, care au nevoie de comunitati umane cit mai numeroase pentru a se putea pune in valoare, dupa care va urma si forta de munca.
Estul si vestul sint prea indepartate de centru, si, chiar daca ar dispune de drumuri de acces corespunzatoare (autostrazi, linii ferate, etc.), tot dureaza mai mult timp si costa mai mult deplasarea de la, si catre centru, nemai vorbind de deplasearea din est in vest, sau invers. Asa ca si banii vor fi gasiti unde este populatie mai multa, si mai cu creier. Se pot face planuri si actiuni de dezvoltare locala, dar vor fi acestea viabile pe termen lung, sau migratia catre centru va continua? Aceasta migratie poate fi comparata foarte bine cu voiajul omului pe Luna: se poate ajunge acolo, dar de ce, si cu ce costuri, si cine? Se duce cineva o data, de doua ori, sa se poate spune ca a fost, dar apoi stop cadru. Popularea extremitatilor se poate realiza, probabil, doar atunci cind centrul devine prea aglomerat. Altfel, ar trebui sa existe un plan cu adevarat maret si imens, pentru a se putea realiza o repartitie uniforma a populatiei europene, pe teritoriul european, un plan care sa rezolve si problema existentei natiunilor diferite. Cred ca la aceasta scara trebuie discutat, si, eventual, actionat. Dar, asa cum in Romania lipseste un plan de tara, cu atit mai mult in Europa lipseste un plan de continent, si cu atit mai mult in lume lipseste un plan global. Da, se incearca invingerea acestor greutati, insa dificultatile sint, dupa cum vedem, extraordinar de mari, iar rezultatele mult prea labile.

 

UE a fost gandita de la inceput ca o zona COMERCIALA!

Tarile bogate erau suparate ca platesc taxe vamale sa vanda tarilor sarace!
Si atunci au gandit:

1. o zona fara taxe vamale numita UE
2. tarile vor fi ademenite in aceasta UE cu ajutoare economice daca sunt de acord sa-si privatizeze economia. Dar cum ele, saracele, nu aveau bani, cine cumpara fabricile era tot "investitorul strain".
3. Ca aceasta piata comerciala, UE, sa functioneze cum a fost gandita, trebuie ca tarile primite ulterior sa nu se dezvolte! Altfel nu mai cumparau de la tarile bogate, produceau ele!
4. Daca tara incerca sa se dezvolte, oamenii de afaceri autohtoni puteau fi opriti cu procurorii sub minciuna anticoruptiei!
5. Orice incercare de a strica "Experimentul UE" se numeste atac la Statul de Drept si se supara Timmmmmmmermans!

Orice asemanare cu situatii real intamplate nu e intamplatoare!

tablou apocaliptic

anti-faptic...nimic mai mult. Si eu m-as supara, daca as fi Timmermans, daca as vedea cum miliardele de Euro provenite de la cei care au fost vrednici sa le produca / acumuleze se scurg in buzunare de jmekeri, romani sau de alta sorginte mafiota care, e drept, sunt si "doctori" pe la universitati romanesti neaose (Targoviste, Alexandria si alte asemenea).

Ciudat titlu, ciudata metamorfoza, d-le P Peiu!

De fapt ce propuneti, sa nu mergem la vot, ca degeaba ne deranjam?
Cui va adresati cand cereti sa nu mai elimine firmele romanesti de la licitatii? Cine face aceasta discriminare? De ce nu-i numiti exact, cum faceati in articolele pe care le scriati nu demult?
Care este cauza reala a irosirii fondurilor, nu cumva coruptia?
Avem firme romanesti competitive, capabile? Sau ele au fost distruse prin coruptie iar specialistii au fost inlocuiti cu afaceristi spagari? Daca avem, de ce si lucrarile banale se executat atat de prost?
Cine a facut aceste lucruri, UE, sau marea de coruptie care a inundat tara?
De ce nu mergeti pana la capat cu analiza si lasati concluzia pe care o sugerati in titlu? Mai ramanea, asemeni colegului de emisiuni Hoandra, sa o infierati pe Kovesi care a inhibat afacerile in Romania fiindca i-a chinuit pe bietii corupti,

 

Buna observatie ! Oare aceasta metamorfoza are legatura cu

scaderea dramatica in sondaje a partidului psd-dragnea sau cu faptul ca dl Peiu a fost consilier al lui Adrian Nastase ???

ce-i mey,

cade greu la TFL ce zice dl Peiu?

Dezamagitor articol, d-le Peiu - ca de fapt majoritatea . . .

Dezamagitor articol, d-le Peiu - ca de fapt majoritatea articolelor dvs. din ultimele luni…

As fi vrut sa pot folosi forma de adresare 'd-le Professor' - insa cuvantul 'Profesor' utilizat intr-o forma de adresare denota Respect - iar Respectul Se Castiga si nu poate fi acordat niciodata in lipsa Integritatii (inclusiv a Integritatii Profesionale) . . .

Din informatia vasta si variatele date statistice existente referitoare la subiectele pe care le abordati, dvs. alegeti in mod partinitor (you 'pick and choose') doar pe cele pe care credeti ca le puteti manipula in mod cat se poate de superficial si cu aceste jumatati de masura si jumatati de adevar incercati sa influentati discernamantul cititorilor si sa induceti 'rationalizari' si concluzii eronate ('false judgements') celor care citesc ceea ce scrieti.

Unde este analiza obiectiva si gandirea impartiala la care oamenii au tot dreptul sa se astepte de la un Adevarat profesor universitar?

Dvs., d-le Peiu, nu faceti decat sa va pretati la inducerea in eroare a cititorilor ca raison d'être al acestui articol in care sugerati, cu intentii maligne, numai 'concluzii' superficiale si nefondate ('without proof') si faceti insinuari ieftine care servesc numai intereselor celor carora in mod evident va subordonati si pe care ii serviti fara jena in acest mod foarte public si foarte manipulativ.

Din ce in ce mai mult va pretati la propaganda tip PSD - insa o faceti din 'umbra' unui subtire val de 'intelectualism', iar aceasta manipulare abjecta cu IZ 'intelectual' califica propaganda perpetuata de dvs. drept una de cea mai joasa speta.

Insinuarile rau-intentionate ale unor 'concluzii' false - dar motivate politic - nu isi au locul in discursul unui intelectual care se respecta (si care Intotdeauna Ar Trebui Sa-si Respecte Audienta).

Unde va este onestitatea intelectuala, d-le Peiu? Putine lucruri sunt mai dezgustatoare decat spectacolul in care se da un intelectual vandut unor interese meschine.

Valoarea unui intelectual necinstit - lipsit de Onestitate Intelectuala - este ZERO ABSOLUT.

Sunt nevoit sa exprim un protest

Analiza este corecta, cunoastem aceste realitati, explicatiile sunt multiple si de ordin istoric. Dar aceasta situatie istoric-obiectiva nu ar trebui conectata cu alegerile din 26 Mai. Adica ce sa intelegem? Sa nu mai votam sau nu dam mare importanta alegerilor pentru Uniunea Europeana, atat timp cat suntem saraci si napastiuiti in cadrul Uniunii si tot saraci vom ramane?
Asa este, cel putin in viitorul apropiat vom fi tot in urma statelor occidentale, pentru ca este imposibil sa recuperam diferentele cumulate in sute de ani, in relativ putinii ani pe care ii are Uniunea Europeana in forma sa extinsa.
Cauza este puterea capitalurilor private care s-au format in sute de ani in statele dezvoltate din Occident (si care au fost complet distruse in statele foste comuniste din est). Capitalurile private au influenta covarsitoare nu numai in dezvoltarea economica, dar si in formarea mentalitatii oamenilor in particular si a popoarelor in general. Exact acest lucru a demonstrat nefericitul experiment din secolul XX cu regimurile comuniste, despotice, totalitare, egalitariste, nestimulative si, in consecinta, ineficiente din punct de vedere economic.
In momentul in care si in zonele sudice europene, dar mai ales in statele foste comuniste, vor apare si se vor putea dezvolta capitaluri puternice, lucrurile vor evolua si vom putea constata o apropiere reala de situatiile economice ale statelor occidentale. Ma refer la capitalurile autohtone care sa devina puternice prin traditie si dezvoltari naturale, nu doar la investitorii straini, care sunt bine veniti, dar care au doar interesul sa faca afaceri in state sarace, mai putin dezvoltate, profitand indeosebi de costul mic al fortei de munca. Inteleg ca nu avem de ales (deocamdata), dar cost redus al fortei de munca induce automat o stare de insuficienta (ca sa sa nu spun saracie).
Parerea mea este ca trebuie sa dam cu atat mai multa importanta votului din 26 Mai, pentru ca fara Uniunea Europeana diferentele ar fi fost si mai mari, iar sperantele de dezvoltare si micsorare a decalajelor ar fi fost foarte mici.
Lucrurile trebuiesc vazute astfel: de acord, avem resurse si putem produce si fara Uniunea Europeana. Problema este: cui vindem ceea ce producem, in ce conditii putem vinde si ce incredere si garantii prezentam, de unii singuri, pentru a patrunde pe pietele si in cercurile de afaceri internationale?
Ei bine, Uniunea Europena ne ofera exact aceste posibilitati: pe de o parte suntem in interiorul unei piete mari, dezvoltate, civilizate (scutita de taxe vamale), iar pe de alta parte statutul de membri ai NATO si ai Uniunii Europene ne confera garantiile de care avem nevoie.
Cred ca merita efortul, chiar si "sacrificiul" (cu ghilimelele de rigoare), sa fim in Uniunea Europeana, trecand peste faptul ca facem parte (inca) din partea ei mai nedezvoltata si mai intarziata istoric. Fiind europeni si crestini, nu cred ca avem alta sansa.

 

Nu mey...

asa e, cum zici matale! :)) Nu trebe sa alaturam ce zice dl Peiu cu alegerile din 26 Mai. Ca alegerile nu-s pentru ue (cu litere mici, mici!), sunt pentru planeta Marte! Pupin'courismu' e-n floare. Aia de va dreseaza sa postati, parintii si boonici lor strigau acu 60 de ani in urma: Stalin si poporu' rus, bunastarea ne-a adus. Voi acu' faceti invers cu uerss asta. Sunt sigur ca romanii se vor prezenta in bloc, :)),.... la maretele alegeri si la referendumul adormitului vostru. Va e ca nu se valideaza, asa-i?!

Corect

Fore corect si pertient comentariu. Articol acestui domn Peiu se incrie pe linia guzganilor roshii Dragnea, Iliescu, Tariceanu, Hunor, vacaroiu. Nastase, Danncila, adica "altii e de vina ca nu avem autrostrazi, spitale, ca guzganii roshii to incearc de vo 75 de el faca dar nu ii lasa imperialisti anglo-amricani si oculta". Pai ce a impedicat guvernul nastase pe care onorabilul Peiu il consilia sa faca o autostrada de la Suceav la Bucuresit, alta de la Ungheni la Cluj, un pod pestr Dunare la Braila si o autostrada de la Buzau la Braiala?!! nimeni si nimic in afara de amanunate ca: "corputia, incomptenta, lipsa crasa a responsbilitatii, ineptia, nepotismul, etc." De asta este saracia un unele zone ale UE. Ce il impedica pe Ceasca sa faca autostrazii si caii fierate de mare viteza, in afara de ineptie, incomptenta, promovarea non-valorilor. Ce a impedicata toate guvernele isi in primul rand PSD_ul (ca de a fost ami mult de 25 de ani la butone) sa termine autostrada de centura a captieie sa lege Otopeni de Bucuresti cu tren modern si metrou? nimeni, da absolut nimeni, nici macar statele pralele, perpediculare si ocultele. Da atunci mai putea fura si rispinNastase, Vacaroiu, Dragnea, Mazare, Nicolae, Cirbea, Udrea, etc. etc. si mai puteau ei risipi si fura sute de milioane, mai degraba miliarade de euros prin paradisuri fiscale, Brazillii, Maldive, Madagascare, etc.
Ce impedica toata haita de guzganii roshii sa faca ceva nu numai sa fure si sa rispieasca banul public. Nu UE, nu oculta sa statele paralele ci poilticenii noistri, unguri, bulgari, polacii, italieni, sanioli sunt de vina, ei si nimeni altcineva, nu primarii Londrei, Hambrugului, bancherii de pe Wall Street sau City, oculkta sau primminsitrul Germaniei. Ia sa fie Contata legat prin autrostrazii si trenuir de mare viteza de Bucursti, Timisoara, Belgrad, Chisinau, Budapesta, Bratislava, Cracovia, Ceranuti, Cluj, Tg Mures, Brasov si Vidin sa avem pod si tren de mare viteza intre Braila, Buzau, Galati, Tulcea, Albita, Balcic si Constanta, portul modernizat, platforme de extraie in Marea Neagra si ar fi fost si Dobraogea la nivelul Bratislavei cel putin. Nu contesta nimeni importanta factorilor geografici si acontextului istoric dar vina este in primul rand locola. Un exeplu edificator este aici in SUA "relocarea bogatiei, cercetarii stiintifice, companiilor mari, clasei mijlocii din New England, New York, Illinois, Michigan, Philadephia si California in Dixieland si Texas". Oare de ce pur si simpul din cauza politiceinilor si politicilor inepte, idioate si incomptente de a jumuli la sange gainile care fac oua de aur, impozite din ce in ce mai mari si risipirea banului public pe "green new deal" si incurajarea asistatilor sociali la nemunca. Simplu si nu din cauza reptilienilor ci a politicienilor locali. De ce trebuiesc stadioane la Alexandria si Slatina (fara echipe de fotbal} si nu librarii, scoli moderne, drumuri, gari, spitale moderne, etc. si nu km de 800 m, facuti de TelDrum

Ma asociez acestui protest

Cand stim cum s-au petrecut lucrurile la noi, cand stim cine a stat in spatele intregului sir de masuri devastatoare, incepand cu acelea din timpul revolutiei, cand vedem acum spre ce directii se indreapta tot ce inca mai e de luat cu japca de la romani, cand vedem ca se da cu piciorul, din prostie sau din calcul, banilor europeni, dl Peiu da vina pe UE
E adevarat ca UE a reactioneat foarte slab la neregulile din Romania, probabil e astfel conceputa incat sa lase fiecare tara componenta sa-si poarte, totusi de grija. Dar noi suntem altfel, la noi mafiia ticaloasa domina de 30 de ani si nu suntem capabili sa o desfiintam.
Iar dl Peiu stie asta, dar a uitat brusc de cand pare ca s-a inscris la scoala lui tavarisci Gusa, care il trateaza ca pe un scolar, il pune sa raspunda la intrebarile car convin planului pe care il are, il scoate la tabla, il tutuieste pe el si pe toti invitatii cu un tupeu si cu o mitocanie rar intalnite. Si, iata efectul: in loc sa gasim calea de a ne descotorosi de capusele ucigase, ni se sugereaza inutilitatea singurului pai de care ne mai putem agata, in nevolnicia noastra.

nu cumva ne gandim la o noua forma de socialism ?

va rog sa nu faceti nici-o legatura cu cel construit in RO inainte de 1989. Nu cumva reinventarea socialismului este o necesitate pentru Europa, dara fara comunism ? Care-i rolul invataturii crestine in toate acestea, nu cumva este unul pozitiv - desi tratatul de bza al intemeierii UE nu vrea sa mentioneze crestinismul ca pilon de baza ? Complexa problema, nu-i asa, mai ales din punct de vedere p.o.l.i.t.i.c. !

 

Socialism, doamne fereste !

Politici sociale da ...

"socialismul" este "doamne fereste"

doar pentru categoria de "ganditori" din care faceti parte dvs. Eu n-am facut referire la "comunismo-socialism" (sic!) - ceo fi asta ? - fiindca am avut in vedere chiar ingrijorarea celor mai mari detinatori de capital (= cei mai bogatzi oameni) ai lumii in fata polarizarii excesive a societatii umane de pe intreg globul pamantesc in ceea ce priveste posesiunea si veniturile. Ar fi bine sa renuntati la sabloane simpliste !

Socialism?!

Iar o dam cu socialismul, cind noi am avut cel mai crunt socialism timp de 45 de ani, si se vede unde ne-a dus?
In Romania trebuie capitalism, un capitalism solid, pe care trebuie sa-l reinvatam de la cei care il stiu de mult timp, dupa cum arata un comentator aici.
Problema este ca in comunismo-socialism au fost distruse toate vechile capitaluri, si acuma trebuie sa inventam unele noi, care nu (re)apar peste noapte decit prin furt masiv sau prin retrocedari. Furtul masiv distruge insa tara, iar retrocedarile sint refuzate chiar de catre cei care fura masiv. A bon entendeur, salut!

Diferentele de Potential Definesc Miscarea, ...fara ele nu se poate

Domnule Peiu, chiar imi place cum ginditi.

Civilizatia, cita vreme se Misca e vie! Cind nu s-o mai Misca, ajunge linga celelalte Civilizatii...
Miscarea Civilizatiei,...deocamdata!, e definita exclusiv prin Diferente de Potential.

Prin urmare Minciuna sta fix la Temelia actualei UE, pentru ca inteleg ca... "Una dintre principalele motivatii ale intemeierii unei uniuni politice in Europa, odata cu Tratatul de la Roma (1957), a fost reducerea decalajelor de dezvoltare dintre regiunile continentale."
:)) Cum sa fie reduse, domnule Peiu, decalajele, cind ele SINT PROIECTATE?! Fara 'decalaje', adica fara Diferente de Potential, de unde sa se mai nasca Miscarea?!
UE, aia din '57, e pe duca!

Acum se naste o noua Structura, iar ceea ce e de retinut e ca Noua Structura va avea la Temelie, PROIECTATE!, Diferente de Potential COLOSALE, pentru ca si Energia necesara Dezvoltarii de tip Fibonacci pe acest Nivel de dezvoltare pe care se afla Civilizatia este COLOSAL!

Prin urmare...Noua UE nu numai ca va avea la Temelie Diferente de Potential, dar acestea vor fi COLOSALE! Si, mai mult, ele sint 'prinse'in Ecuatia de miscare a Noii UE, asa ca, 'pe bune',...REDUCEREA DECALAJELOR practic NU exista!
Faza cu Polarizarea e ca, atunci cind ea da in clocot NU se schimba!, ci i se schimba REferinta!:)
Ceea ce se intimpla chiar acum:), cind Polarizarea rezultata din Vechile diferente de potential clocoteste, iar aceasta Energie E FOLOSITA...in sens invers!:))...adica e transformata, BRUSC, din Reactiune in Nonactiune. Adica...'daca e cu Nationalism, Natiuni, Popoare,etc..., atunci NOI sintem toate astea'! Care...NOI?! pai...adica EI!, TOT EI!:))))
De unde rezulta ca Miscarea Natiunilor...oriunde s-ar manifesta ea in Civilizatie, AZI, este despre spuleberarea natiunilor, nu despre intarirea lor! Radacina Natiunilor a cam fost CUCERITA, Natiunile nu mai detin, sau implacabil nu vor mai detine, controlul asupra Cetatenilor, el a fost Daruit ALTORA...si odata cu el, Cetatea.

Vremurile sint complexe si sint asa doar pentru ca ACEASTA Civilizatie vrea sa-si perpetueze Miscarea. Iar aici apare ceva foarte interesant: asta se poate doar copiind Miscarea Naturii:)

Prin urmare Miscarea lumii mari a inceput...acum o vreme..., sa fie pusa pe-o Ecuatie, deci e cu Matematicieni, iar Ecuatia sa fie suprapusa pe Cintecul Naturii, deci e cu Fizicieni.
Deci e cu Maestri!
Astea sint Vremurile Maestrilor, domnule Peiu. Parerea mea!:))

Civilizatia e Noul Turn Babel, cel care e Ridicat pina la CER e omul, iar ca sa ajunga la Marginea Cerului, omul trebuie sa si manifeste, Plenar, Pamantul. Facind asta, renunta...chiar la Cerul ce-l Poarta!:)
Motorul Civilizatiei este o Stiinta: Dinamica Fibonacci, adica Stiinta care Copiaza Miscarile Naturii, adica...Stiinta tuturor stiintelor

AZI, Viitorul e de doua Feluri: unii il Controleaza, ailalti il...iau ca atare:))
...si mai e E!

 

sunteti

un "genial" producator de bla-bla-bla si va place modelul "mecanicist" al dezvoltarii sociale. Unde vedeti dvs. decalaje=diferente-de-potential p.r.o.i.e.c.t.a.t.e. in UE, cand, in fapt, se fac eforturi -inclusiv constrangeri politice - pentru dinamizarea oarecum uniforma (= aducerea aproximativ la acelasi nivel) a competitivitatii economice si nu numai, a tuturor partenerilor e.g.a.l.i. in UE ?

Care dezvoltare stimate autor? caci in afara de cifre si saracie nu

se mai vede nimic in RO demo.

 

Care saracie?

Mai iesi din casa!

Daca nu va place Europa

Domnule Peiu puteti vota pentru Putin !!

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor