Pentru ce votam la 26 mai - cresterea polarizarii si distribuirea inegala a dezvoltarii?

Autor: Petrisor Peiu - analist
Duminica, 05 Mai 2019, ora 19:26
16100 citiri

Un londonez din vestul Londrei produce de 20 ori mai mult decat un bulgar din Severozapaden (polul saraciei din Uniunea Europeana) . Din cele mai sarace 10 regiuni ale Europei, cinci sunt din Bulgaria, trei din Ungaria si doua sunt romanesti (Nord-Est Moldova si Sud-Vest Oltenia) . Din cele mai bogate 10 regiuni ale Europei, doua sunt londoneze, una este luxemburgheza, una germana (mohoratul Hamburg), urmeaza capitalele Frantei, Belgiei, Irlandei, Olandei, Cehiei si Slovaciei (da, da, Praga si Bratislava sunt in top 10 continental) . Astazi, vest-londonezii se afla la peste 600% din media UE, iar sarmanii bulgari din Severozapaden la vreo 28% din media UE.

Iata nivelul de polarizare la care s-a ajuns in 2016:

Cum era in 2010, de exemplu? Polarizare-polarizare, dar parca ceva mai "subtire" (Sursa: AICI):

Asta dupa ce Uniunea cheltuie 450 miliarde de euro numai in exercitiul 2014-2020 pentru a reduce astfel de decalaje si a netezi diferentele de dezvoltare....

Oare nu e ceva in neregula si cu fondurile structurale daca, dupa vreo 1.000 de miliarde de euro, decalajele dintre nivelurile de dezvoltare regionale raman la acelasi nivel sau chiar cresc? Oare fondurile astea nu ajung cumva nu la cei care au nevoie de ele, ci tot la cei care au deja? Oare fondurile pentru marile lucrari de infrastructura nu ajung, in ultima instanta, tot la bancherii londonezi sau la constructorii de drumuri germani si austrieci, iar consumul favorizeaza cumva producatorii de automobile din Cehia si Slovacia?

Astazi, harta performantei economice a Europei indica o polarizare extrema: centrul germanic al continentului supra-performeaza, iar extremitatile sale (Estul fost comunist si Sudul mediteranean) se zbat in mediocritate (Sursa: Eurostat):

Harta de mai sus se suprapune perfect cu harta veniturilor medii (in cifre comparabile) ale locuitorilor diferitelor regiuni europene: daca fericitii cetateni ai centrului bogat si prosper castiga in medie peste 27.500 euro fiecare, la extremitati, nefericitii de noi nu sarim de 10.000 euro fiecare... 15 regiuni europene se afla in topul veniturilor (9 din Germania, cele 2 zone ale Londrei metropolitane, Parisul, Luxemburgul, Vlaams-Brabant din Belgia si Vorarlberg din Austria).

Una dintre principalele motivatii ale intemeierii unei uniuni politice in Europa, odata cu Tratatul de la Roma (1957), a fost reducerea decalajelor de dezvoltare dintre regiunile continentale. Pe atunci, cele sase state fondatoare ale Comunitatii Otelului si Carbunelui - Germania, Franta, Olanda, Belgia, Luxemburg si Italia - erau apropiate ca nivel de dezvoltare, cu exceptia regiunii sudice a Italiei, asa-numita Mezzogiorno, care constituia polul saraciei in peninsula si in Uniunea Europeana de atunci (Comunitatea Otelului si Carbunelui) . Si initial se parea ca se gasise o unealta puternica pentru reducerea decalajelor dintre Sud si Nord, asa cum se poate observa din curba ce indica raportul dintre PIB/locuitor in Mezzogiorno fata de media Italiei (100%) (Sursa: 150 years of the Italian economy, 1861-2010, Paolo Malanima & Vera Zamagni):

In 1973, deja saracia se extinsese si cuprinsese tot sudul italian, iar bogatia si bunastarea se generalizasera in Nord si Centru.

Iar astazi, la o medie nationala a PIB/locuitor de 32.000 USD (2017), Puglia abia atinge 18.000 USD/locuitor, Sicilia 17.000 USD/locuitor, Calabria la nici 17.000 USD/locuitor, Basilicata si Sardinia la cate 20.000 USD/locuitor, Campania si Molise pe la vreo 19.000 USD/locuitor, cu o medie de 18.500 USD/locuitor in tot Mezzogiorno, adica vreo 57% din media Italiei intregi. In vremea asta, Nordul si Centrul sunt la peste 34.000 USD/locuitor, aproape dublu fata de Sud! Dupa 60 de ani de infuzii de bani europeni in reducerea decalajelor de dezvoltare dintre Mezzogiorno si restul Europei de Vest!

Explicatii? Polarizarea asta este chiar cautata, proiectata aproape. Iata cum arata, de exemplu, reteaua de coridoare esentiale de transport ale Europei - concentrata in centrul Uniunii:

(Sursa: AICI)

Unde se concentreaza dezvoltarea in interiorul Uniunii Europene? Tot in centrul bogat si strabatut de toate coridoarele de infrastructura (Sursa: Regional inequality in Europe: Evidence, theory and policy implications, Simona Iammarino, Andres Rodriguez-Pose, Michael Storper, 2018):

Ce regiuni au performat peste media Uniunii in perioada 2001-2013 si ce regiuni au sub-performant in aceeasi perioada (aceeasi sursa ca mai sus)? Nicio surpriza - performanta este concentrata in centrul Europei, in Nordul Italiei si in Nord-Estul Spaniei. La noi, performanta este concentrata in regiunile Bucuresti-Ilfov si cea de Vest!

Somajul? La fel: mic in centru si in unele regiuni estice (aici este vorba despre emigrarea masiva a fortei de munca) si maxim in sudul Spaniei, in sudul Italiei si in Grecia.

Ce ne spun toate aceste harti, daca le suprapunem? Uniunea Europeana este puternic polarizata: Centrul (Germania, Franta, Olanda, Belgia, Danemarca, Austria, Nordul Italiei si Nordul Spaniei) este polul bogatiei, iar sudul mediteranean plus Estul formeaza polul saraciei. Sute de mii de pagini de programe de convergenta si mii de miliarde de euro cheltuite in numele aceleiasi convergente nu reusesc sa schimbe nimic, continentul ramane polarizat si fiecare criza globala care trece adanceste aceasta prapastie. Si atunci, nu mai bine stam sa vedem ce este prost proiectat in actuala arhitectura europeana? Nu ati vrea sa aflam, de exemplu, cat din fondurile noastre de coeziune ajung la singurii constructori acceptati la licitatii (germani, austrieci, francezi, italieni sau spanioli) si ce firimituri mai raman si pe la firmele romanesti, care chiar lucreaza pentru acele firimituri? Sau zecile de miliarde cheltuite cu consultanta platita firmelor olandeze sau zecile de miliarde platite pentru importul de soft si hard din Irlanda? Sau zecile de miliarde de euro care merg anual in Luxemburg sa hraneasca multele agentii si institutii europene stabilite mot acolo?

Vreti reducerea decalajelor pe bune? Lasati si firmele romanesti sau bulgaresti sa participe la licitatii, aduceti agentii europene si la Bucuresti sau Sofia, lasati si firmele romanesti sa extraga gaze din Marea Neagra, lasati si firme romanesti sa cumpere gaze din Marea Neagra, finantati constructii de conducte de gaze si de autostrazi si in Moldova sau in Sudul Bulgariei, nu doar in Centrul Europei. Altfel, se vor cheltui de pomana alte sute de miliarde de euro in urmatorii ani, asa cum rezulta din noua propunere de buget a Comisiei Europene pentru exercitiul financiar 2021-2027:

(Sursa: AICI)

Asa cum se poate observa, fondurile de coeziune scad de la 454 miliarde euro la 442 miliarde euro (in viitorul exercitiu), dar Uniunea aloca o suma similara pentru "politica agricola", adica pentru subventionarea agriculturii franceze, in principal. Poate un nou Parlament European sa se uite altfel si la decalajele imense acumulate intre regiuni?

Petrisor Gabriel Peiu este doctor al Universitatii Politehnica din Bucuresti (1996), a fost consilier al premierului Radu Vasile (1998-1999) si al premierului Adrian Nastase (2001-2002), subsecretar de stat pentru politici economice (2002-2003) si vicepresedinte al Agentiei pentru Investitii Straine (2003-2004) . Este coordonator al Departamentului de Analize Economice al Fundatiei Universitare a Marii Negre (FUMN) .

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#regiuni dezvoltare Europa, #dezvoltare Uniunea Europeana, #vot alegeri europarlamentare , #Uniunea Europeana