Premiul #Saharov: Doua foste sclave sexuale ale jihadistilor de la ISIL au fost premiate de Parlamentul European

Joi, 27 Octombrie 2016, ora 20:21
18047 citiri
Premiul #Saharov: Doua foste sclave sexuale ale jihadistilor de la ISIL au fost premiate de Parlamentul European
Foto: Parlamentul European

Nadia Murad si Lamiya Aji Bashar, doua femei yazide care au fost sclave sexuale ale jihadistilor de la Statul Islamic, au castigat joi premiul Saharov pentru libertatea de gandire, acordat de Parlamentul European.

Prin acordarea premiului pentru Nadia Murad si Lamiya Aji Bashar "am demonstrat ca lupta lor nu a fost in zadar si ca suntem pregatiti sa facem un pas inainte pentru a le ajuta in lupta lor impotriva brutalitatii asa-zisului Stat Islamic, la care inca atat de multi oameni sunt expusi", a spus Martin Schulz, in plenul de la Strasbourg. "Ele au reusit sa fuga, au reusit sa fuga in Europa si au gasit un adapost aici", a adaugat Schulz, dupa ce a anuntat numele castigatoarelor.

Nadia Murad si Lamiya Aji Bashar militeaza pentru comunitatea yazidi si femeile afectate de violenta sexuala a campaniei SI. Sunt din Kocho, unul dintre satele de langa Sinjar (in Irak) masacrate de Statul Islamic in vara anului 2014. Ele se numara printre miile de fete si femei yazidi rapite de militantii ISIL si supuse sclaviei sexuale.

La 3 august 2014, ISIL a ucis toti barbatii din satul Kocho. Dupa masacru, femeile si copiii au fost luati ca sclavi: toate tinerele, printre care s-au numarat si cele doua laureate ale Premiului Saharov si surorile lor, au fost rapite, cumparate si vandute de mai multe ori si exploatate ca sclave sexuale, potrivit unui comunicat de presa al Parlamentului European.

In noiembrie 2014, Nadia Murad a reusit sa fuga cu ajutorul unei familii din vecini, care a scos-o pe ascuns din zona controlata de ISIL, permitandu-i sa ajunga intr-o tabara de refugiati din nordul Irakului si, ulterior, in Germania. Un an mai tarziu, in decembrie 2015, Nadia Murad a luat cuvantul in cadrul primei sedinte a Consiliului de Securitate al ONU dedicate traficului de fiinte umane, cu un discurs emotionant in care si-a descris experienta.

In septembrie 2016, a devenit prima ambasadoare a bunavointei a Biroului ONU pentru Droguri si Criminalitate (UNODC) pentru demnitatea supravietuitorilor traficului cu fiinte umane, iar de atunci participa la initiative mondiale si locale de sensibilizare cu privire la situatia critica a nenumaratelor victime ale traficului de fiinte umane.

Lamiya Aji Bashar a incercat sa fuga de mai multe ori si a reusit, in cele din urma, sa evadeze cu ajutorul familiei, care a platit traficanti locali. Pe cand incerca sa treaca frontiera kurda, pentru a ajunge pe teritoriul controlat de guvernul irakian, urmarita fiind de militanti ai ISIL, in calea lor a explodat o mina, ucigand doua dintre persoanele care o insoteau si ranind-o grav si pe ea. In urma accidentului, Lamiya Aji Bashar si-a pierdut aproape complet vederea. Din fericire, a reusit sa scape si a fost in cele din urma trimisa la tratament in Germania.

Acolo si-a regasit fratii care supravietuisera. De cand starea de sanatate i s-a imbunatatit, Aji Bashar se implica activ in campaniile de sensibilizare cu privire la situatia dificila a comunitatii yazidite si continua sa ajute femeile si copiii care sunt victime ale practicilor de sclavie si ale atrocitatilor comise de ISIL.

Premiul Saharov pentru libertatea de gandire este acordat de Parlamentul European in fiecare an. Onoreaza persoane si organizatii care apara drepturile omului si libertatile fundamentale. Premiul este insotit de suma de 50.000 de euro.

Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
PSD este creditat cu 28,4% din intenţiile de vot la alegerile pentru consiliile locale, PNL cu 26,7%, AUR cu 14,4%, conform unui sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro, în luna aprilie,...
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Nu l-am cunoscut niciodata pe medicul Cirstoiu, nu am avut nicio legatura ce el. In schimb, ca si voi, am avut ocazia sa-l vad la lucru pe scena politica damboviteana. Dupa parerea mea, responsabil...
#premiul Saharov libertate gandire, #fete yazide Saharov , #Uniunea Europeana