Presedintele Muntenegru cere UE sa integreze Balcanii Occidentali, pentru a contracara influenta rusa si chineza

Miercuri, 08 Mai 2019, ora 22:30
3509 citiri
Presedintele Muntenegru cere UE sa integreze Balcanii Occidentali, pentru a contracara influenta rusa si chineza
Foto: Arhiva Hepta.ro

Uniunea Europeana trebuie sa integreze rapid Balcanii Occidentali in interesul propriului viitor si pentru a proteja regiunea de influenta Rusiei si a Chinei, a sustinut miercuri presedintele muntenegrean Milo Djukanovic, intr-un interviu acordat agentiei Reuters.

Djukanovic, pro-european, este politicianul cu cea mai mare vechime din Muntenegru si a contribuit la aderarea tarii la NATO, in 2017. In prezent, el depune eforturi pentru succesul candidaturii muntenegrene la UE, in ciuda opozitiei Rusiei, remarca Reuters.

Presedintele a explicat ca mijloacele prin care Rusia incearca sa impiedice extinderea NATO si a Uniunii Europene in Balcani sunt politice, in timp ce China utilizeaza in acest scop creditele. De aceea, regiunea trebuie sa fie "responsabilitatea si interesul strategic al UE".

"Daca UE nu isi da seama de asta, ma tem ca viitorul sau ar putea fi in pericol", a avertizat Djukanovic, cu cateva zile inainte de verdictul in procesul presupusilor participanti la o conspiratie in vederea unei lovituri de stat impotriva sa, in 2016.

Reuters mentioneaza ca Muntenegru si Serbia sunt candidatele favorite la UE, dintre cele sase state balcanice care doresc sa adere la Uniune, insa rezultatul nu are sanse sa se concretizeze in viitorul apropiat. Guvernelor de la Podgorica si Belgrad li s-a cerut sa elimine mai intai criminalitatea organizata, coruptia si nepotismul si sa reduca birocratia, iar elitele politice respective sunt impartite in pro-europeni si pro-rusi. In ambele tari au avut loc anul acesta proteste impotriva coruptiei, clientelismului si abuzurilor in serviciu. In acelasi timp UE, Banca Mondiala si alti creditori occidentali reduc finantarea pentru Balcanii Occidentali, permitand Chinei sa suplineasca necesarul de credite.

"Terte parti, cum ar fi Rusia si China, fac progrese din cauza lipsei de activitate concreta a UE in regiune", in contextul pierderii interesului pentru extindere si al tensiunilor politice din Europa, arata presedintele muntenegrean.

Datoria externa a Muntenegrului a crescut in urma unui credit acordat de China pentru prima faza a unei noi autostrazi care sa lege tara de Serbia, obligand guvernul de la Podgorica sa creasca impozitele si sa inghete partial salariile din sectorul public. Djukanovic argumenteaza necesitatea imprumutului: "De ce institutiile financiare europene nu ofera aceleasi conditii?", intreaba el.

Presedintele recunoaste ca reformele pe care incearca sa le impuna - inclusiv la nivel structural, pentru mentinerea unei cresteri economice puternice - au generat proteste, dar sustine ca puterile straine au avut si ele un rol.

Conspiratia pentru asasinarea lui Djukanovic in ziua alegerilor din 2016 ar fi urmat sa aduca la putere un partid pro-rus, reaminteste Reuters.

"Societatile divizate sunt vestigiile razboaielor din anii 1990. Politicile nationaliste au fost invinse, dar nu ingropate, iar unii dintre acesti oameni incearca sa le revigoreze si nu pot accepta faptul ca locul nostru este in UE", a mai spus presedintele muntenegrean.

Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea, candidatul PSD la Primăria Capitalei, nu va sta la birou în timpul campaniei electorale. Firea a declarat miercuri, 24 aprilie, că îşi va axa campania în primul rând pe...
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Preşedintele PNL Prahova, Iulian Dumitrescu, inculpat pentru corupţie şi cu interdicţia de a exercita funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, şi-a depus miercuri, 24 aprilie,...
#presedinte Muntenegru integrare Balcani UE , #Uniunea Europeana
Comentarii