RescEU: A fost lansata prima flota europeana de aeronave pentru combaterea incendiilor

Marti, 21 Mai 2019, ora 19:46
3624 citiri
RescEU: A fost lansata prima flota europeana de aeronave pentru combaterea incendiilor
Foto: Arhiva Hepta.ro

Comisia Europeana (CE) a anuntat, marti, ca a lansat prima flota de aeronave de combatere a incendiilor in cadrul noului sistem rescEU pentru gestionarea dezastrelor naturale.

"In vederea pregatirii pentru riscul de incendii forestiere din aceasta vara, Comisia lanseaza astazi, 21 mai, prima flota de aeronave de combatere a incendiilor in cadrul noului sistem rescEU pentru gestionarea dezastrelor naturale", se arata in comunicat.

Cinci state membre ale UE, care au fost frecvent afectate de incendii forestiere in ultimii ani, si-au pus deja avioanele si elicopterele la dispozitia flotei de tranzitie rescEU pentru 2019.

Activele initiale constau in 2 aeronave din Croatia, 1 aeronava din Franta, 2 aeronave din Italia, 2 aeronave din Spania si 6 elicoptere din Suedia.

Pana acum, sapte avioane si sase elicoptere de stingere a incendiilor vor face parte din flota rescEU pe parcursul perioadei initiale de tranzitie, iar Comisia colaboreaza cu tarile participante pentru includerea unor active suplimentare in urmatoarele saptamani.

"RescEU reprezinta un raspuns concret, la nivel european, menit sa ii ajute pe numerosii nostri cetateni care se confrunta cu amenintarea dezastrelor naturale. Am fost cu totii socati, ca europeni, de numarul mare de oameni care si-au pierdut viata din cauza incendiilor forestiere care au afectat zone din Portugalia pana in Grecia. Solidaritatea europeana trebuie sa aiba ca obiectiv protejarea cetatenilor si acordarea de sprijin reciproc in momentele dificile. RescEU ofera solutii practice si este o actiune ferma de concretizare a solidaritatii europene", a spus presedintele CE, Jean-Claude Juncker.

Pe langa crearea flotei rescEU, Comisia Europeana isi consolideaza capacitatile de monitorizare si de coordonare in vederea pregatirii pentru sezonul incendiilor forestiere.

"Centrul de coordonare a raspunsului la situatii de urgenta (ERCC) al UE, care functioneaza 24 de ore din 24 si 7 zile din 7, va fi consolidat cu o echipa de sprijin pentru combaterea incendiilor forestiere la care vor participa experti din statele membre in timpul verii", se arata in comunicat.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#flota europeana combaterea incendiilor , #Uniunea Europeana