Reuniunea Consiliului European, sub spectrul crizei

Autor: Ana Ilie
Luni, 30 Ianuarie 2012, ora 10:23
1033 citiri
Reuniunea Consiliului European, sub spectrul crizei

Criza din eurozona va domina agenda reuniunii informale a Consiliului European, ce incepe luni, la Bruxelles. Liderii statelor europene vor pune accent pe cresterea economica si disciplina bugetara, insa discutiile se anunta dificile.

Reuniunea Consiliului European, prezidata de Herman Van Rompuy, presedintele Consiliului, se va concentra pe coordonarea mai stransa a politicilor bugetare intre cele 17 natiuni din eurozona, un scop ce a povocat diviziuni in UE, scrie BBC.

UE are, in prezent, peste 23 de milioane de cetateni someri, si exista temerea ca reducerile bugetare vor dauna antreprenorilor si dezvoltarii profesionale, si, mai mult, cresterii economice. Comisia Europeana sustine ca tocmai din acest motiv taierile trebuiesc facute cu intelepciune, motiv pentru care majoritatea statelor membre vor semna un nou tratat bugetar.

Marea Britanie s-a opus acestui pact inca de la inceput, iar Polonia a anuntat, saptamana trecuta, ca nu va semna tratatul daca nu primeste un rol in procesul decizional. Asadar, discutiile se anunta anevoioase, in conditiile in care vor continua dezbaterile pe marginea influentei tarilor care nu se afla in eurozona in noua arhitectura institutionala.

In prezent, proiectul de pact bugetar prevede ca statele semnatare vor organiza summituri de cel putin doua ori pe an, iar participarea natilor care nu se afla in eurozona ramane la discretia presedintelui summitului.

Si alte tari pun probleme noului pact. Cehia ar putea amana semnarea aestuia, in urma diviziunilor din coalitia de guvernare, iar Irlanda ar putea decide sa supuna textul unui referendum.

Ca si pana acum, Grecia ramane unul dintre subiectele problematice, avand in vedere ca negocierile cu creditorii privati nu au rezultat inca intr-o intelegere care sa previna falimentul acestei tari. Comisia Europeana spera ca aceasta intelegere sa devina realitate in cateva zile, insa Grecia va ramane fara bani pana la mijlocul lunii februarie.

Intelegerea cu investitorii privati, carora li se cere sa accepte o pierdere de 50% din banii datorati de Grecia, cu scopul de a reduce datoriile tarii pana la 120% din PIB pana in 2020, este cruciala pentru ca FMI si UE sa acorde un al doilea imprumut de urgenta, in valoare de 130 de miliarde de euro.

Citeste si:
Raed Arafat dă asigurări că testele pentru Covid din școli nu pot fi contaminate la asamblarea kit-urilor
Raed Arafat dă asigurări că testele pentru Covid din școli nu pot fi contaminate la asamblarea kit-urilor
Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a declarat vineri, 3 decembrie, că nu există riscul contaminării testelor de salivă din școli în momentul în care se...
Raed Arafat, despre posibila sa demitere: ”DSU nu e un om. Dacă deranjează şeful, păstrezi sistemul”
Raed Arafat, despre posibila sa demitere: ”DSU nu e un om. Dacă deranjează şeful, păstrezi sistemul”
Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a declarat vineri, 3 decembrie, că atribuțiile instituției pe care o conduce sunt stabilite prin lege. Medicul a subliniat că...
Comentarii
Nonpolitikon
rank 5
"eurozona", cu literă mică; uniunea economică şi monetară, cu litere