In cinci state ale Uniunii Europene amenintarea sclaviei moderne a crescut - si anume in Romania, Grecia, Italia, Cipru si Bulgaria -, potrivit celei de-a doua editii a raportului "Indicele Sclaviei Moderne (MSI) 2017", publicat marti de o companie de consultata in domeniului riscurilor la nivel global, Verisk Maplecroft, cu sediul in Marea Britanie.
Organizatia prezinta cele cinci tari europene drept "puncte de intrare cheie in regiune a migrantilor, extrem de vulnerabili la exploatare" si apreciaza ca "prezenta acestor populatii de migranti vulnerabili in principalale tari de sosire reprezinta o contributie cheie la cresterea sclaviei in numeroase sectoare in regiune, ca de exemplu in agricultura, constructii si servicii".
In 20 de state membre UE a crescut amenintarea sclaviei moderne, al carei nivel a crescut in Europa fata de cel de anul trecut, cand organizatia a prezentat primul raport.
In raport, "sclavia moderna" este definita drept "un termen-umbrela care include sclavia, servitutea, traficul de persoane si munca fortata", iar autorii evalueaza situatia in 198 de tari in baza "puterii legislatiei lor, eficientei aplicarii legislatiei si gravitatii incalcarilor".
In cadrul UE, indicii Romaniei si Italiei releva deprecieri semnificative ale situatiei.
Romania a cazut 56 de locuri, de anul trecut, si se claseaza pe locul 66 intre tarile cu risc mare, iar Italia se claseaza a 133-a, o cadere de 16 locuri.
Potrivit raportului Verisk Maplecroft, cele doua tari "au inregistrat cele mai grave raportari ale unor incalcari in UE, inclusiv forme grave de munca fortata, precum servitutea si traficul".
Italia a primit 85% dintre migrantii care au venit pe mare de la inceputul anului, potrivit publicatiei Quartz. In acest sens, riscul in Italia va creste pana anul viitor, in agricultura mai ales, apreciaza Verisk Maplecroft.
Tari ca Olanda, Austria, Spania, Franta, Lituania si Letonia nu apar intre cele in care riscul sclaviei moderne creste, in contextul in care tari ca Regatul Unit, Franta si Olanda au adoptat legi cu privire la sclavia moderna si drepturile omului.
In afara UE, potrivit raportului, situatia in Turcia a inregistrat a doua cea mai mare depreciere a indicelui, iar aceasta tara a cazut de pe locul 110 pe 58 si a intrat in categoria tarilor cu "risc ridicat".
"Afluxul a 100.000 de refugiati din calea razboiului din Siria, alaturi de sistemul restrictiv al permiselor de munca in Turcia, a condus la intrarea a mii de oameni in randul fortei de munca la negru", se arata in raport.
In schimb, Cambodgia a inregistrat un progres usor in 2017, si a urcat 19 pozitii, de pe locul 61 pe locul 80. India a inregistrat cea mai importanta imbunatatire a situatiei in comparatie cu toate celelalte tari, urcand de pe pozitia a 15-a pe pozitia a 48-a.
In top zece al tarilor cu cel mai mare risc al sclaviei - "risc extrem" - la nivel mondial se afla Coreea de Nord, Siria, Sudanul de Sud, Yemenul, Republica Democratica Congo (RDC), Sudanul, Iranul, Libia, Eritree si Turkmenistanul.
The risk of modern slavery tainting supply chains has risen in 20 EU countries https://t.co/RbejxpNcj8 pic.twitter.com/IVV9dty4qo
- Verisk Maplecroft (@MaplecroftRisk) August 10, 2017