Nicio tara din Europa nu a mai doborat acest record, in afara de Romania

Luni, 04 Septembrie 2017, ora 01:54
27425 citiri
Nicio tara din Europa nu a mai doborat acest record, in afara de Romania
Foto: Arhiva Pixabay

Romania a reusit sa doboare un record greu de egalat in intreaga Uniune Europeana, arata cele mai recente cifre ale centrului european de statistica, care plaseaza tara noastra pe primul loc intr-un clasament in care, cel mai probabil, ne-am fi dorit cu totii sa nu ne aflam.

Aproape una din zece nasteri din Romania are ca protagonista o adolescenta, conform datelor Eurostat, care ne plaseaza pe primul loc in Europa in topul tarilor cu cele mai multe mame minore.

Astfel, 9,78% din copiii nascuti in tara noastra in anul 2015 aveau mame adolescente. In Bulgaria, procentajul a fost de 9,51%. Urmeaza Ungaria, insa distanta e destul de mare, pana la 6,25%.

Si mai socant este faptul ca 676 de nasteri au fost inregistrate in randul adolescentelor cu varste cuprinse intre 10 si 14 ani, arata datele Eurostat, citate de Euronews, cele mai multe din intreaga Europa, ca numar, dar in urma Bulgariei, ca proportie din total.

Cum s-a ajuns in aceasta situatie? Cultura sexista din Romania si Bulgaria si lipsa de respect pentru femei sunt de vina, spun expertii.

"Procentele sunt extrem de mari si imi arata ca e ceva gresit in societate", explica Irene Donadio, purtator de cuvant al Federatiei Internationala pentru Planning Familial (IPFF), filiala europeana.

Aceasta ridica si problema consimtirii actelor sexuale de catre aceste adolescente cu varste atat de mici, dar puncteaza si ca fetele nu au posibilitatea de a alege daca sa intrerupa sau nu sarcina.

"In unele cazuri vorbim practic despre copii", mai spune Donadio, aratand ca in tari ca Romania si Bulgaria protectia copilului poate fi trecuta la capitolul esecuri.

Aceste tari sunt cele in care nu exista un angajament de a se lupta cu inegalitatea intre sexe, puncteaza Donadio, mentionand ca problema nu tine atat de deciziile individuale, ci de o problema a sistemului.

Motive de ingrijorare sunt insa nu doar legat de Romania si Bulgaria, ci si de Polonia, unde avorturile nu mai sunt permise decat daca viata fatului e in pericol. Si accesul la contraceptive de urgenta e limitat, la fel ca in Ungaria.

Statisticile arata ca, intr-adevar, in toate tarile din UE numarul adolescentelor care nasc a scazut in ultimii ani. Nu si in cazul segmentului de varsta 10-14 ani, unde Romania conduce detasat, mai arata sursa.

Desi prezenta si ea in top 10, Marea Britanie a facut progrese, aici scazand numarul nasterilor in randul adolescentelor, fapt pus pe seama educatiei sexuale care se face in scoala.

Si Estonia este un model. De la 1.116 adolescente mame in 2005 s-a ajuns la 368, zece ani mai tarziu.

Potrivit specialistului, situatia poate fi schimbata doar daca in scoli se va promova mai mult egalitatea intre sexe, iar fetele vor sti care le sunt drepturile.

Citeste si ce scrie AFP despre mamele adolescente din Romania.

Un mesaj atribuit lui Călin Georgescu este distribuit de media apropiată fostului candidat. Pe paginile oficiale ale acestuia nu este postat nimic
Un mesaj atribuit lui Călin Georgescu este distribuit de media apropiată fostului candidat. Pe paginile oficiale ale acestuia nu este postat nimic
Înainte de mitingul anunțat de AUR pe 26 martie, un mesaj atribuit lui Călin Georgescu, fost candidat la alegerile prezidențiale, a început să circule pe unele dintre site-urile apropiate...
Când începe campania electorală pentru alegerile prezidențiale. Care sunt regulile care trebuie respectate
Când începe campania electorală pentru alegerile prezidențiale. Care sunt regulile care trebuie respectate
În luna mai 2025, românii sunt chemați la urne pentru a-și alege noul președinte, iar 11 candidați – 7 reprezentanți ai unor partide și alianțe și 4 independenți – vor lupta pentru...
#mame adolescente Romania, #Romania nasteri adolescente, #mame adolescente tari Eurostat , #Uniunea Europeana
  1. Percheziții la CFR Călători. Polițiștii au descins la 39 de adrese din mai multe județe ale României
  2. Europenii cred că apartenența la Uniunea Europeană a adus beneficii țărilor lor și solicită o protecție mai activă în fața crizelor globale și a amenințărilor la adresa securității SONDAJ
  3. ”Naziştii au primit un tratament mai bun” decât migranții venezueleni deportați de Trump, susține o judecătoare de la Curtea de Apel din SUA
  4. "Stegarul Dac" a petrecut noaptea în copac, în semn de protest față de arestarea finanțatorului lui Călin Georgescu. A cerut apă și a cântat "Un elefant se legăna"
  5. Un membru al clanului Cârpaci din Timișoara a fost executat de un rival la o nuntă în Germania. Ucigașul a fugit în Franța, dar autoritățile l-au prins
  6. Credincioșii sărbătoresc astăzi Buna Vestire. Tradiții și superstiții din popor de Ziua Cucului
  7. Rusia investighează o ingerință a României în treburile interne. "S-au făcut apeluri repetate pentru înfrângerea Rusiei și a o dezmembra în mai multe state"
  8. Israelul pregătește o nouă ofensivă terestră de amploare în Gaza. Egiptul și Qatarul încearcă să o oprească
  9. Ce spune Erdogan despre protestele care continuă în Turcia. Demonstrațiile malefice "tulbură pacea cetăţenilor noştri prin provocări”
  10. Rusia spune una și face alta. Și-a intensificat atacurile în timp ce au loc negocieri pentru armistițiu: "Declarații goale despre pace."