Sefa Bancii Centrale Europene: "Redresarea Europei va accelera de la mijlocul acestui an"

Duminica, 07 Februarie 2021, ora 15:02
2115 citiri
Sefa Bancii Centrale Europene: "Redresarea Europei va accelera de la mijlocul acestui an"
Foto: Facebook/ Christine Lagarde

Redresarea Europei in urma recesiunii cauzate de pandemia de coronavirus (Covid-19) a fost usor intarziata, dar ar trebui sa accelereze de la jumatatea acestui an, a declarat duminica presedintele Bancii Centrale Europene (BCE), Christine Lagarde, transmite Reuters.

Pe fondul restrictiilor impuse pentru a stopa raspandirea pandemiei, economia UE s-a contractat in trimestrul patru din 2020, iar analistii se asteapta la un declin si in primele trei luni din 2021, deoarece cea mai mare parte a sectorului serviciilor ramane inchis.

"Ne asteptam ca redresarea sa accelereze de la mijlocul acestui an, chiar daca incertitudinile persista", a afirmat Lagarde intr-un interviu acordat publicatiei franceze Le Journal du Dimanche.

"Sa fie clar: nu vom vedea o revenire a activitatii economice la nivelul de dinaintea pandemiei inainte de mijlocul lui 2022", a avertizat oficialul BCE, care a facut apel la liderii UE sa ratifice in final Fondul de redresare de 750 de miliarde de euro.

"Planul trebuie ratificat la timp in asa fel incat Comisia Europeana sa faca imprumuturile planificate din iunie si apoi sa distribuie fondurile", a spus Lagarde.

Despre politica monetara a BCE

Oficialul nu a oferit informatii privind politica monetara a BCE si a reafirmat ca inca pot fi majorate achizitiile de active, daca va fi necesar, dar ar putea fi de asemenea reduse, daca se mentin actualele conditii de pe piata.

La sedinta din 21 ianuarie, Banca Centrala Europeana a decis ca rata dobanzii la operatiunile principale de refinantare si ratele dobanzilor la facilitatea de creditare marginala si la facilitatea de depozit vor ramane nemodificate la nivelurile de 0,00%, 0,25%, respectiv minus 0,50%.

De asemenea, Consiliul guvernatorilor BCE a decis ca vor continua sa efectueze achizitii in cadrul programului de achizitionare in regim de urgenta in caz de pandemie (pandemic emergency purchase programme - PEPP) cu o valoare totala de 1.850 de miliarde de euro.

"Consiliul guvernatorilor va efectua achizitii nete de active in cadrul PEPP cel putin pana la sfarsitul lunii martie 2022 si, in orice caz, pana cand va considera ca faza de criza a pandemiei de coronavirus a fost depasita", se mentioneaza in comunicatul BCE.

Eveniment Quarterly Report

Noile taxe. A fost stabilită ora la care Marcel Ciolacu își asumă răspunderea în Parlament: „Nu există niciun risc pentru ca preţurile să crească”
Noile taxe. A fost stabilită ora la care Marcel Ciolacu își asumă răspunderea în Parlament: „Nu există niciun risc pentru ca preţurile să crească”
Parlamentul se reuneşte marţi, de la ora 18.00, în şedinţă comună pentru asumarea răspunderii Guvernul pe pachetul de măsuri fiscale, au stabilit Birourile permanente reunite....
”Eu nu am văzut în viaţa mea atâţia bani la un loc” Marcel Ciolacu se arată șocat de mita primită de baronul Dumitru Buzatu
”Eu nu am văzut în viaţa mea atâţia bani la un loc” Marcel Ciolacu se arată șocat de mita primită de baronul Dumitru Buzatu
Premierul şi preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a comentat mita pe care preşedintele Consiliului Judeţean Vaslui, Dumitru Buzatu, a fost prins în flagrant primind-o, el spunând că nu a văzut...
#Christine Lagarde, #Christine Lagarde BCE, #Christine Lagarde economia UE , #Uniunea Europeana
Comentarii
Poza URANUS
URANUS
rank 5
Da, si eu am un melc care accelereaza de ma face sa ametesc