Ziare.com

Seful Consiliului European sare in apararea romanilor: Denunta populismul si cere libera circulatie

Duminica, 10 Noiembrie 2013, ora 09:16

   

Seful Consiliului European sare in apararea romanilor: Denunta populismul si cere libera circulatie
Presedintele Consiliului European Herman Van Rompuy a avertizat sambata, in "Discursul asupra Europei" tinut in capitala Germaniei cu ocazia aniversarii caderii Zidului Berlinului, cu privire la pericolul reprezentat de abordarile populiste impotriva imigratiei si a aparat ideea liberei circulatii in Uniunea Europeana, libertate pe care o considera un simbol al civilizatiei.

"Populismul si nationalismul nu pot oferi solutii in fata provocarilor vremurilor actuale. Politicienii trebuie sa spuna clar ce este in joc si trebuie sa-si afirme cu voce tare convingerile europene", a indicat Van Rompuy.

El si-a manifestat intelegerea fata de temerile aparute in randul cetatenilor europeni din cauza globalizarii si a crizei economice, dar a atras atentia ca singura solutie este "reluarea cresterii economice si crearea de noi locuri de munca".

In context, Van Rompuy i-a criticat pe cei care amplifica aceste ingrijorari facandu-i responsabili pentru situatia actuala, cel putin partial, pe imigrantii ce ar beneficia de pe urma "turismului social" sau al "dumpingului social".

In opinia sefului Consiliului European, aceste reprosuri adresate celor veniti din statele est-europene membre ale UE, in special romanilor si bulgarilor, sunt doar fenomene minoritare si marginale. Libertatea de circulatie in interiorul UE este "un simbol al civilizatiei" pe care trebuie sa-l aparam, a punctat Van Rompuy.

Imigratia legala este atat necesara, cat si superioara celei ilegale, pentru aceasta din urma existand instrumente legale de combatere, a explicat Herman Van Rompuy. El a reamintit ca, in pofida ratei ridicate a somajului, in UE exista doua milioane de locuri de munca neocuptate inca pentru ca pe plan local nu se gasesc calificarile corespunzatoare

Sursa: AGERPRES

Articol citit de 1764 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
2 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente
 

 

unde era siteul ala cu locurile de munca in UE !??

sa ne ducem si sa aplicam si noi .

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor