Ziare.com

Si totusi, daca Uniunea Europeana va esua?

de Petrisor Peiu, analist
Vineri, 30 Decembrie 2016, ora 12:04

   

Si totusi, daca Uniunea Europeana va esua?
Petrisor Peiu
Incepand cu 1 ianuarie 2007 (data oficiala a aderarii Romaniei la Uniunea Europeana), am crezut cu totii ca asistam la "sfarsitul istoriei" pentru tara noastra.

Citeste toate textele scrise de Petrisor Peiu pentru Ziare.com

Atinsesem toate obiectivele fixate, tara fusese integrata in sistemul euro-atlantic de securitate si economia se integra treptat in ceea ce atunci se anunta a fi "cea mai mare economie a lumii". Lumea parea mai sigura si parcursul Romaniei urma sa fie unul liniar, prin care sa atingem obiectivele de "convergenta", adica sa reducem treptat diferentele istorice de dezvoltare dintre noi si lumea vestica.

Pentru intelegerea facila a situatiei, trebuie sa spunem ca media Uniunii Europene pe indicatorii sintetici macroeconomici este Italia, inclusiv la PIB/capita in metodologie PPP. Cu alte cuvinte, daca vom atinge nivelul Italiei (tara unde se afla cei mai multi romani plecati de acasa pentru un loc de munca, a patra cea mai mare economie din UE) vom atinge nivelul mediu al UE si vom asista la cel de-al doilea "sfarsit al istoriei".

Ne-am suflecat manecile si am inceput sa mesterim la reducerea decalajelor, prin asimilarea cuminte a tuturor directivelor, deciziilor si recomandarilor UE cu un euro-entuziasm aproape de fanatism.

In 2007, Italia avea un PIB/capita (PPP) de 36000 USD iar Romania unul de 15400 USD. In 2015, Italia afiseaza un PIB/capita (PPP) de 35800 USD iar Romania a atins nivelul de 20800 USD. In 2019, conform predictiilor FMI, Italia va fi la nivelul de 39500 USD iar noi la 26500 USD. Cu alte cuvinte, la aderare eram la 43% din media UE iar dupa 12 ani de UE vom fi la 67% (doua treimi) din aceeasi medie. S-ar zice ca suntem in grafic, nu?

Nu mai vorbim de aspectele politice, unde Romania este fara indoiala singura tara din estul Uniunii unde nu se manifesta tendinte contrare ortodoxiei Bruxelles-ului! Nu mai vorbim de aspectele culturale, unde am imbratisat fara remuscari orice "recomandare" venita de la prea-puternicii filozofi ai multiculturalismului!

Cu toate acestea, un mic nor ne umbreste parcursul de elev premiant al ultimilor ani: slabiciunea genetica, accentuata la maturitate care se pare ca fragilizeaza excesiv Uniunea ai carei particica suntem.

Uniunea Europeana a fost un model de integrare economica care s-a extins in zona politica, culturala, identitara si chiar filozofica. Uniunea are 28 de state dar in curand va ramane doar cu 27, dupa plecarea Marii Britanii. UE va ramane cu o suprafata de aproximativ 4 milioane de kmp si cu o populatie de 445 milioane de locuitori. Dintre acestia cam 100 de milioane sunt germani (adica 22%, cel mai mare procentaj) ; urmeaza cei 66 milioane de francezi (15% din total), apoi italienii cu 60 milioane (13,5%). 6% dintre cetatenii UE sunt nascuti intr-un stat din afara Uniunii. Diversitatea etnica este foarte mare, cea mai mare cunoscuta in istorie, comparabila cu cea din Imperiul roman.

Din punct de vedera al economiei, UE-27 este a treia "putere" a lumii, dupa SUA si China cu aproape 17 miliarde USD PIB in metodologie PPP. Un sfert din aceasta marime economica (cam 4500 miliarde USD) se regaseste in lumea germana (Germania + Austria). Urmeaza Franta cu 2700 miliarde USD (16%) si Italia cu 2200 miliarde USD (13%). Romania, cu un PIB-PPP de 435 miliarde USD reprezinta aproximativ 2,6% din economia UE, fiind a noua cea mai mare economie din UE. Din acest punct de vedere se observa o dispersie la fel de mare precum cea privind nationalitatile componente.

Marea problema a Uniunii este insa aceea ca a fost (re) gandita in ultimele decenii ca fiind compusa din regiuni/provincii, nu din state nationale si astfel s-au creat diferente uriase de dezvoltare; de fapt s-au accentuat tendinte de polarizare extrema.

Astfel daca am privi harta regiunilor componente colorate pe criteriul GDP/capita (PPP) am observa urmatoarele: o axa a "prosperitatii" Nord-Sud, care pleaca din tarile scandinave, se intinde peste Germania, Austria, Luxemburg, Belgia, Olanda, nordul Italiei si se termina la Roma. In jurul acestei axe se afla, in Vestul sau zone de prosperitate medie iar in Est numai zone lipsite de prosperitate, cu mici insulite de prosperitate medie care sunt marile orase/capitalele.

In tot estul Europei singurele trei insulite ale prosperitatii sunt regiunea Bucuresti-Ilfov (130% fata de media europeana), Bratislava (186% fata de media europeana) si Praga (173% fata de media europeana). In estul UE se afla si cele mai sarace zece regiuni (cinci din Bulgaria, patru din Romania si una din Ungaria).

Practic, bomba care ticaie sub fundatia Uniunii este discrepanta crescanda dintre regiunile aceluiasi stat national. De exemplu, daca Bucurestiul are un GDP/capita (PPP) mai mare decat in Madrid sau Berlin, regiunea de Nord-Est a Romaniei este a treia cea mai saraca din Uniune.

Cea mai mare greseala (de proportii catastrofice) din punct de vedere politic a fost decizia de a finanta regiunile UE si nu statele nationale, ceea ce a ridicat granite acolo unde nu erau sau le-a consolidat acolo unde erau. Natiunile nu au mai putut sa faca planuri si proiecte nationale, totul s-a sfaramat pana la nivel provincial, crescand (si nu reducand!) diferentele de dezvoltare.

Harta prosperitatii UE a redesenat harta conducerii politice: Germania (lumea germana, in extenso) a capatat preemineta in Uniune, de facto; axul bogatiei Nord-Sud s-a transformat in axul motor care conduce politic Uniunea. Periferia economica devine si periferie politica (vezi cazul Greciei, al Portugaliei, al Bulgariei) si singura directie politica salvatoare vazuta de la Bucuresti este conectarea (dintr-o pozitie secundara, tacuta si conformista) la axul german numit eufemistic "nucleul dur" (care ar contine chipurile si Franta).

Uniunea Europeana este, asadar, o constructie cu multe nationalitati, cu o economie brutal de inegal dezvoltata si cu o prosperitate polarizata spre axul central. Uniunea Europeana nu are o natiune majoritara (germanii sunt abia peste 20%) si nici macar o economie dominanta (cea germana abia este un sfert din total).

Mai mult, Uniunea Europeana nu are o politica externa comuna (ba chiar viziunile sunt foarte diferite, de la pro-rusismul zgomotos al ungurilor la pro-americanismul la fel de manifest al polonezilor) si nici macar o armata comuna.

Uniunea Europeana a incercat sa creeze o "natiune civica europeana" (comprimand nationalitatea) si a rezultat o lume din ce in ce mai nationalista ; a incercat sa duca proiectarea economica de la nivelul statelor la nivelul provinciilor si a rupt coeziunea nationala, a rupt statele in bucatele mici si foarte diferite, crescand gradul de dispersie.

Uniunea Europeana a incercat sa creasca (inghitind statele din Sud si Est) dar a pierdut (in Vest) a sasea parte din economie si 12% din populatie (Marea Britanie) ; a doua putere politica din Uniune (Franta) este pe punctul de "a alege libertatea", multi dintre cetatenii sai simtindu-se la fel de frustrati ca in timpul regimului de la Vichy.

Si atunci, de ce sa nu credem ca exista sanse de esec al proiectului Uniunii Europene? Mai mult, ar trebui sa ne amintim de exemplul trist al maririi si decaderii unei constructii similare, mai mica si mai veche, fosta Iugoslavie. Iugoslavia a fost o federatie de sase state (unul dintre acestea, Serbia, fiind ulterior impartit in trei provincii: Voivodina, Kosova si Serbia propriu-zisa). Natiunea iugoslava era una "civica", fara nationalitati propriu-zis dominante (sarbii erau cam 37%, croatii in jur de 20%, musulmanii bosniaci 9%, slovenii si albanezii cate 8%, bulgarii 6%, muntenegrenii 3%, etc) ; economia era cumplit de inegal dezvoltata cu un varf in Slovenia (peste 200% din media Federatiei) si cu niveluri extrem de joase in Kosovo, Skopje, Titograd sau Banja-Luka (70% din medie) ; conducerea politica era asigurata de presedintia colectiva, nivelul de decizie si de proiectare strategica era cel provincial/regional. Federatia iugoslava a cunoscut un mare succes: politic era curtata si de Occident si de blocul socialist, fiind liderul programatic al Miscarii Statelor Nealiniate, economic a atins o culme in anii 1980, ajungand a 24-a economie a lumii, avea un PIB/capita comparabil cu al Cehoslovaciei, era referinta lumii sudice si estice pentru prosperitate si calitatea vietii.

Iugoslavia avea, practic, toate ingredientele pe care astazi strategii UE le considera ca fiind ingredientele succesului: suprimarea nationalitatii, coeziune civica a societatii, puterea politica difuzata catre prea multi, regionalizare.

Si cu toate acestea, frumoasa si utopica constructie iugoslava a facut "poc" si nu datorita unor conspiratii externe (cum gresit cred inca unii) ci din cauze interne, din lipsa de coeziune interna, din lipsa de responsabilitate politica clar asumata (avea in 1987 o datorie externa de 22 miliarde USD, dublu fata de Romania, o inflatie de 170% si un somaj de peste 16%!).

Situatia spre care se indreapta astazi Uniunea Europeana seamana oarecum cu situatia fostei Iugoslavii din anii 80: nationalitatea se diminueaza in favoarea unei identitati civice, regionalizarea duce la scaderea coeziunii, frustrarile datorate inegalitatilor conduc la spargerea monopolului politic al mult-laudatului centru politic in multe regiuni/provincii/state, responsabilitatea politica este mult prea difuza, lasand spatiu de manevra unor figuri prea sterse (Donald Tusk) sau prea exotice (Jean Claude Juncker), economia stagneaza marindu-se distanta fata de zonele lumii care se dezvolta puternic (SUA, China).

Singurul element posibil de coeziune al Uniunii (crestinismul) a fost dat de-o parte de religia laicitatii si civismului; societatea europeana nu este nici macar animata de dezbaterile aferente "razboiului cultural" din America: totul pare condamnat sa apartina unui fetisizat centru politic si mult invocatei corectitudini politice.

Moneda unica, simbolul primordial al spatiului economic comun, responsabila de cresterea inegalitatilor dintre regiuni, este si constituentul cel mai riscant al Uniunii, fiind posibil sa declanseze o permanentizare a stagnarii ca urmare a incercarilor gauche-iste de a imblanzi "pietele" si de a salva banci deja aflate in stadiul terminal.

Cu un astfel de context, merita sa luam in calcul si posibilitatea unui esec al proiectului politic al Uniunii Europene si sa ne imaginam lumea cu o Uniune mult relaxata spre functiunile initiale sau cu mai multe Uniuni cu viteze economice si/sau de integrare diferite sau chiar fara nici un fel de Uniune.

Prabusirea fostei Iugoslavii sau a fostei Uniuni Sovietice sunt lectii ale istoriei care nu trebuie minimalizate sau gresit interpretate. Ideea ca noi suntem altfel, ca noua nu ni se poate intampla ceea ce s-a intamplat vecinilor sau inaintasilor sunt idei paguboase, care nu ne protejeaza de mersul istoriei ci ne vulnerabilizeaza si mai mult.

Petrisor Gabriel Peiu este doctor al Universitatii Politehnica din Bucuresti (1996), a fost consilier al premierului Radu Vasile (1998-1999) si al premierului Adrian Nastase (2001-2002), subsecretar de stat pentru politici economice (2002-2003) si vicepresedinte al Agentiei pentru Investitii Straine (2003-2004). Este coordonator al Departamentului de Analize Economice al Fundatiei Universitare a Marii Negre (FUMN).

Despre ce vrei sa scriem?
Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 9709 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
8 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Va esua ?

O simpla analiza economica arata un esec clar. Procesul de disolutie politica este in plin progres urmand economicul. Programul de tara al Romaniei a esuat si el deja. Disparitatile economice se vor adanci in situatia in care la un PIB pe persoana de 2/3 din al italienilor nivelul de trai nu a fi nici la jumatate. Ca urmare vor aparea tendinte centrifuge, zonele cu o productivitate si un nivel de trai ridicat, Transilvania, se vor trezi si-si vor cere autonomia. Determinism pur.

 

Un articol excelent, n-ar fi rau sa-l citeasca si Bruxellezii!

Nu aia din Molenbeek, of course!

 

Art. lui Petrisor Peiu, bine ancorat in realitatea pe care o traim!

In acest articol se vorbeste mai mult de insuccese si mai putin de realizari. Romania daca nu era primita in NATO si in UE, aveam aceiasi soarta pe care in prezent o are Ucraina.Hoardele barbare de la Moscova ne transforma si pe noi intr-un teatru de razboi, asemanator fostei Jugoslavii. Shalom

 

Dintotdeauna am spus-o...

...ca UE e Imperiul Roman II(ma rog III daca mai tinem cont si de Imperiul Bizantin) si noi am intrat ca si Dacia de odinioara la spartul targului si vom fi mai mult cu ponoasele (dezindustrializare ,vanzare catre straini a activelor ,pamantului etc) decat cu foloasele -o dezvoltare durabila si europeana !De la romani am ramas cu limba -oare?- si ceva ruine de la UE cu ce vom ramane?

 

DINAMICA FIBONACCI s-a nascut pe ziare.com !

nonactiunea este dinamica-seva

aceasta dinamica, nonactiunea, instituie PACEA

in general, de fiecare data cind omul vorbeste despre PACE el habar n-are ca aceasta este rezultatul exclusiv al dinamicii subtile a nonactiunii !

omul, prin PACE ,intelege pur si simplu o stare de echilibru relativ ( PACEA , aia data de dinamica nonactiunii, fiind absoluta in manifestare )

altfel spus, omul, pur si simplu gindeste relativ, nici nu-mi pot da seama cam citi oameni or fi pe lumea asta care sa gindeasca avind referinta absoluta

procedind asa, adica relativ, omul uita de INTREG !

uita-uita dar, Intregul se manifesta dincolo de relativ, dincolo de ce-si aminteste sau ce uita omul !

astfel, Intregul si Dinamica Intregului ( care este nonactiunea ), stau sub forta unor legi fundamentale in univers!

de legile fundamentale ale universului nu scapi! sint implacabile! sint Esente ale universului ! ori Esentele NU pot fi negociate !

treaba cu Intregul sta asa :

un Intreg se manifesta atunci si numai atunci cind

temelia Intregului este formata din Temeliile Partilor care compun Intregul

si

Visurile Intregului sint suma Visurilor Partilor care compun Intregul !

altfel spus, Intregul si Partile componente trebuie sa aibe ACELASI IZVOR si ACEEASI TINTA !

asa si doar asa un Intreg isi poate perpetua manifestarea !

in orice alt fel, Intregul va fi spulberat ! fara dubii! implacabil !

de-asta zic si tot zic pe aici ca, in mod implacabil, UE va fi spulberata !

astia prin UE, habar n-au ale cui mai sint Temeliile UE si ale cui or fi Visurile UE ?! habar n-au ! de-asta Reactiunile sint in floare in toata UE !

e simplu ! chiar foarte simplu ! UE va fi spulberata !

acest Efect rezulta in mod stiintific ! :)
e stiinta pura ! :)

Dinamica Intregului este stiinta pura, este cea mai pura forma a stiintei, pentru ca studiaza Dinamica Maximala .

subtilitatea nonactiunii este una cu Dinamica Maximala !

Dinamica Maximala este una cu Dinamica Fibonacci !

Dinamica Fibonacci este stiinta acestui secol !

cindva , peste un Timp, dar in curind, va veti aminti si voi despre Povestile pe care le povestesc pe aici ! :)

pentru ca sa fie inteleasa pina la capat starea UE , trebuie raspuns la intrebarea : De ce UE se destrama acum si nu peste o vreme ...oarecare ?

raspunsul sta in Dinamica Fibonacci ! :)

in lumea Mare tocmai ce a inceput un nou Joc ! acum, Toate Temeliile sint Verificate ! insusi Universul o face !

temeliile Incapabile sa sustina Dezvoltarea Civilizatiei inca o suta de ani VOR FI SPUBERATE !

in ce-o priveste pe UE, GHINION ! fix pe vremurile astea Temeliile si Visurile UE NU POT DINAMIZA UN INTREG ! UE e prinsa in offside! , e in afara jocului, va fi spulberata pe motiv ca e Incapabila!

anul asta, alaturi de voi, mi-am luat doctoratul in Dinamica Fibonacci!:)

e de retinut !: AICI, PE ZIARE.COM, S-A NASCUT DINAMICA FIBONACCI !

 

Draga online, daca nu ma insel (si cred ca nu), matale faci...

...un fin mishto de noi!
Da nu-i bai, daca-i fin se accepta!
In orice caz, daca Inactiunea e atat de Constructiva, UE ar cam trebui sa se intareasca, fiindca in forurile ei conducatoare nu se face mai nimic!

Draga Stan

nici eu nu ma insel, atunci cind spun ca,

intr-un fel extrem de fin,

foarte subtil,

de fiecare data cind ai intervenit pe un comentariu de-al meu,

eu mi-am corectat optica!

habar nu mai am despre ce a fost vorba, retin doar atit,

ca urmare a interventiei tale , eu mi-am corectat optica

treaba cu mishtoul fin sint nevoit sa o refuz !

imi dispace mishtoul pe care un om il directioneaza catre altul, dar il accept, totusi, pe-ala fin, mai cu seama cind imi este adresat !

pentru ca n-a fost vorba despre un mishto fin, mi-ar fi de folos sa-mi spui, daca reusesti sa identifici, despre ce e vorba, pentru ca sa-mi pot regla exprimarea :)

in ceea ce priveste Povestile mele despre :

Dinamica Fibonacci,

nonActiune,

Esentele Universului

( Granita Universului este Timpul,

dincolo de Granita se manifesta nonTimpul,

fotonul se plimba pe Granita Universului,

Sistemul de Referinta Absolut exista si este atasat fotonului,

in Univers se manifesta un singur foton, acest unic FOTON fiind referinta absoluta a Universului,

FOTON care umple tot Spatiul, pentru banalul fapt ca, pentru el, Timpul NU se manifesta :)

si , pentru ca sintem un neam ortodox, pot completa spunind ca acest unic FOTON este Adevarul Calea si Viata :) )

draga Stan, pentru mine, ele au fost tot atitea Bucurii pe care le-am impartasit cu voi, pe-aici, printre comentarii :)

acum, daca ma intrebi pe mine, care sint prost, dar inteligent,

si in orice caz, preocupat de Armonie in Intreg, ( preocupat doar de ceva vreme, spre rusinea mea!)

iti voi spune ca toate astea, pe care le-am numit Bucurii, au forta sa schimbe lumea ,

sa o schimbe din Temelii, rascolind Stiinte tot din Temelii, sau nascind o noua stiinta, asta despre care tot povestesc , pe numele ei Dinamica Fibonacci!

de putina Vreme, iti pot spune, Stane, ca toate aceste Bucurii sint, la rindul lor, parte a unui Intreg, in fapt parte a INTREGULUI!

a INTREGULUI din care eu, unul, sint parte, cu toate ca, inca Dereglat fiind , nu ma pot armoniza pe de-a-ntregul!

a INTREGULUI din care si tu , Stane, faci parte, prin urmare iarta-mi Actiunea care te-a deranjat, minimal, si iarta-mi-o macar pentru motivul ca Nepriceput fiind, am initiat-o fara sa-mi doresc asta!

:) in ceea ce priveste Inactiunea, ea n-are nici o treaba cu nonActiunea, si iti spun ce mi-a zis mie un Batrin 'fara nume': nonActiunea NU inseamna sa nu faci nimic !:)

( eu pe vremea aia eram cantonat strict in Armonie, si nu prea intelegeam ca, subtilitatea nonActiunii este Actiunea cea mai subtila posibila, care nu produce Reactiuni in Intreg, si care are menirea sa Echilibreze, exprimindu-se!

Stane, faptul ca eu merg cam 'pe contra sens', nu-mi da nici o emotie!

Pur si simplu mie mi se pare ca acesta este Drumul Drept!

Si insist sa cred ca acesta este Drumul Drept, macar pentru ca manifesta preocupare pentru Dragoste de Intreg!

ue trebuie desfiintata urgent si pasnic

statele care vor dori vor forma
federatia statelor europene libere,o constructie
provizorie al carei mandat consta in crearea
procedurilor de unificare politico-economica cu sua.
nu trebuie intrat in amanunte consumatoare de timp,
acestea,desi importante in felul lor,vor fi reglate
ulterior.

dupa unificare,cel putin 10-15 ani,statele europene
care au fost parte in procesul de unificare vor fi
de drept state federale ale noii uniuni...
tarile europene care vor sa aleaga alta cale sint
libere sa o faca dar nu vor mai putea fi integrate
ulterior in noua uniune.

este singura solutie impotriva expansiunii rusesti.

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor