SUA vor avea acces la datele bancare ale europenilor

Joi, 08 Iulie 2010, ora 16:55
1590 citiri
SUA vor avea acces la datele bancare ale europenilor
Foto:Arhiva

Parlamentul European a adoptat joi noua versiune a acordului antiterorist SWIFT privind transferul datelor bancare catre SUA, dupa ce a negociat anumite garantii de securitate, in urma respingerii acordului precedent.

Recomandarea de a aproba incheierea acordului, elaborata de Alexander Alvaro (ADLE, DE), a fost adoptata cu 484 voturi pentru, 109 impotriva si 12 abtineri. Acordul ar trebui sa intre in vigoare la 1 august.

In urma cu patru luni, deputatii respinsesera acordul precedent, dar de atunci au negociat anumite garantii de securitate si au obtinut ca Uniunea Europeana sa inceapa in a doua parte a acestui an crearea unui sistem care sa permita evitarea, pe termen scurt, a oricarui transfer de date netriate catre statele terte.

"In luna februarie, Parlamentul a transmis un semnal foarte clar. Am lasat sa se inteleaga ca tratatul de la Lisabona ne confera mai multe posibilitati si mai multa responsabilitate" a declarat Alexander Alvaro in timpul dezbaterii din ziua precedenta. "In timpul negocierilor, Parlamentul a facut astfel ca dispozitii imbunatatite sa fie integrate acestui acord", a adagat el.

Raportorul a subliniat de asemenea ca acordul nu va contine dispozitii referitoare la transferurile de date intraeuropene, ci doar cele referitoare la transferuri financiare spre tari terte - articolul 4 exclude datele referitoare la "Single Euro Payments Area" (SEPA), spatiul unic de plati in euro.

Compromisul a fost sustinut de grupurile PPE, S&D, ADLE si ECR. Groupurile Verzi/ALE, GUE/NGL si o parte a grupului EFD s-au opus acestui acord. Doua opinii minoritare au fost anexate raportului.

Eliminarea transferurilor de date "in vrac"

In ceea ce priveste punctul cheie al acordului Parlamentului - eliminarea, la final, a transferurilor de date "in vrac" - deputatii au obtinut, in schimbul sustinerii acordului, ca in urmatoarele douasprezece luni sa se inceapa crearea unui sistem european echivalent al programului nord-american "Terrorism Finance Tracking Programme" (TFTP) (Programul de urmarire a finantarilor in scopuri teroriste), care ar pune capat transferurilor de date bancare neindividualizate. Europa ar avea astfel o structura care ar permite analiza datelor pe teritoriul sau si nu ar transmite informatiile decat daca exista indicii privind o pista terorista precisa.

Un nou rol pentru Europol

O alta noutate a proiectului de acord: Europol va putea sa blocheze transferurile de date catre Statele Unite. Agentia de la Haga va trebui sa verifice daca cererea Trezoreriei americane este justificata din punct de vedere al luptei antiteroriste, aceasta trebuind sa fie formulata cat mai precis formulata, pentru a reduce la minimum cantitatea de date solicitate.

Un reprezentant al UE in SUA pentru a supraveghea utilizarea datelor transferate

Noua versiune a acordului prevede in plus ca utilizarea datelor transferate catre autoritatile americane, care trebuie sa se faca in cadrul strict al luptei antiteroriste, sa fie supravegheata de un grup de controlori independenti, inclusiv un reprezentant al UE. Aceasta persoana va putea cere justificari inaintea oricarei utilizari a datelor si va putea sa blocheze cercetarile daca va considera necesar.

Acordul interzice TFTP american sa procedeze la extrageri de date sau orice alt tip de cautare automata, profilare algoritmica sau filtrare computerizata. Toate cautarile de date in sistemul SWIFT vor trebui sa aiba la baza o informatie prealabila conform careia obiectul cercetarii are legaturi cu terorismul sau cu finantarea acestuia.

Cai de atac judiciar pentru cetatenii europeni

In februarie, deputatii cerusera ca orice noua propunere sa ofere garantii cetatenilor europeni cu privire la aplicarea acelorasi proceduri judiciare ca cele care se aplica pentru datele detinute pe teritoriul european. Noua propunere prevede ca legea americana sa dispuna dreptul la recurs fara discriminare de nationalitate.

Pastrarea si stergerea datelor

Textul prevede ca datele extrase nu vor putea fi conservate decat pe durata procedurilor si investigatiilor specifice pentru care sunt utilizate. Trezoreria americana va trebui sa faca bilantul datelor neextrase care nu mai sunt necesare in scopuri antiteroriste si va trebui sa le stearga. Aceste date vor trebui sterse dupa cel mult cinci ani.

Urmatoarele etape

Acordul ar trebui sa intre in vigoare la 1 august, pentru o durata de cinci ani, si va fi apoi reinnoit in fiecare an. Autoritatile europene si cele americane vor trebui sa faca bilantul functionarii garantiilor de securitate si al sistemelor de control al acordului cel mai tarziu la sase luni de la intrarea sa in vigoare. In ceea ce priveste TFTP european, Comisia va trebui sa publice peste 3 ani un raport privind progresele inregistrate.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Surpriza celui mai recent sondaj de opinie: Nicușor Dan pierde prima poziție în lupta pentru Primăria Capitalei
Surpriza celui mai recent sondaj de opinie: Nicușor Dan pierde prima poziție în lupta pentru Primăria Capitalei
Candidatul PPUSL la Primăria Capitalei Cristian Popescu - Piedone este cotat cu 38% din voturi, Nicuşor Dan -cu 27%, iar candidatul PSD-PNL Cătălin Cîrstoiu, cu 23%, relevă datele unui Sondaj...
Mai mulți miniștri, în frunte cu Marcel Ciolacu, ajung în Qatar, pentru "investiții de 15 miliarde de euro"
Mai mulți miniștri, în frunte cu Marcel Ciolacu, ajung în Qatar, pentru "investiții de 15 miliarde de euro"
Premierul Marcel Ciolacu şi şase miniştri se află, începând de marţi, în vizită de lucru în Qatar, dezvoltarea în România a unor proiecte de investiţii în valoare de 15 miliarde de...
#acord antiterorist Europa SUA, #transfer date bancare SUA , #Uniunea Europeana
Comentarii
Poza sanziana
sanziana
rank 5