Summit crucial al UE: Crizele de rezolvat, deciziile de luat, functii de impartit

Sambata, 30 August 2014, ora 10:47
2341 citiri
Summit crucial al UE: Crizele de rezolvat, deciziile de luat, functii de impartit
Foto: drapelenationale.ro

UE urmeaza sa dea sambata un raspuns noii escaladari provocate de Rusia in Ucraina si sa aduca in fruntea Europei o serie de fete noi, dupa tentativa neincununata de succes din iulie, relateaza AFP intr-o analiza.

Sefii de stat si de guvern se reunesc la finalul dupa-amiezii pentru un summit la Bruxelles, in contextul in care Rusia este acuzata ca a angajat direct trupe in conflictul din Ucraina, provocand riscul unui razboi deschis intre cele doua tari.

Cei 28 au inasprit mult sanctiunile impotriva Moscovei la finalul lui iulie, adoptand pentru prima data masuri menite sa loveasca in inima economiei ruse. Atitudinea Moscovei i-a obligat insa sa ia in considerare noi sanctiuni pentru a face presiuni asupra presedintelui Vladimir Putin.

Incepe razboiul in Ucraina? Kievul cere UE "ajutor militar de anvergura", dupa invazia rusa

"Am transmis mereu foarte clar ca vor fi luate in considerare noi sanctiuni in cazul unei noi escaladari", a reamintit cancelarul german Angela Merkel. "Exista un consens ca este necesar un raspuns mai ferm", a indicat o sursa diplomatica europeana.

Ucraina le cere europenilor sa-i furnizeze ajutor militar, o solicitare care, chiar daca nu are nicio sansa de reusita, va fi transmisa chiar in cadrul Consiliului European de tari precum Lituania sau Romania, noteaza AFP. Masurile avut in vedere pot merge de la adaugarea de personalitati pe lista sanctiunilor tintite, la extinderea sanctiunilor economice la noi sectoare.

Pentru a arata sustinerea europenilor pentru Ucraina, presedintele Petro Porosenko a fost invitat sa ia cuvantul in fata sefilor de stat si de guvern din UE. El va fi primit in cursul diminetii de presedintii Comisiei, Jose Manuel Barroso, si al Consiliului, Herman Van Rompuy.

Posturi cheie in UE

Cel din urma conduce si procesul de nominalizare pentru doua posturi-cheie ale UE si a desfasurat consultari pana in ultimul moment pentru a incerca sa propuna un bilet castigator.

Razboi in Ucraina: Cum il opresti pe Putin?

Aste aproape sigur ca viitoarea sefa a diplomatiei, care o va inlocui in noiembrie pe britanica Catherine Ashton, va fi italianca Federica Mogherini. Ministru de externe italian de doar cateva luni, femeia de 41 de ani nu este totusi o novice in domeniu, intrucat a raspuns multa vreme de chestiuni internationale in cadrul Partidului democrat italian.

Tarile din est, care i-au blocat nominalizarea in iulie acuzand-o ca este foarte apropiata de Moscova, si-au ridicat obiectiile. In schimb, acestea ar urma sa obtina presedintia Consiliului European, care completeaza triada institutiilor europene impreuna cu presedintia Comisiei.

Premierul polonez, conservatorul Donald Tusk, este acum favorit pentru a-i succeda in decembrie lui Herman Van Rompuy. La 57 de ani, Tusk, aflat in fruntea guvernului de aproape sapte ani, este un lider solid al unei tari foarte critice la adresa Rusiei de la inceputul conflictului din Ucraina. Principalul sau handicap este lingvistic, intrucat nu stapaneste nici engleza, nici franceza, cele doua limbi de lucru ale UE.

De asemenea, sunt evocate numele fostilor lideri ai guvernului leton, Valdis Dombrovskis, si respectiv eston, Andrus Ansip. Prim-ministrul Danemarcei, Helle Thorning-Schmidt, pare insa sa fi revenit in cursa. Social-democrata moderata, apreciata de britanici, cunoscuta la nivel mondial pentru "selfie"-ul sau cu Barack Obama, ea ar aduce o tusa de stralucire care lipseste cu desavarsire Uniunii Europene, comenteaza AFP.

Liderii socialisti europeni se vor intalni sambata dimineata la Paris inainte de summit pentru a-si coordona pozitiile. Presedintele francez Francois Hollande vrea sa obtina si o slabire a disciplinei bugetare UE, el urmand sa solicite in acest sens convocarea unui summit dedicat zonei euro.

Cele mai dificile nominalizari fiind solutionate, Jean-Claude Juncker, viitorul presedinte al Comisiei, va putea sa-si definitiveze echipa si sa repartizeze portofoliile. El urmeaza sa dezvaluie arhitectura si componenta viitoarei Comisii Europene in prima jumatate a lunii septembrie, mai precizeaza AFP.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Vot interzis la locale pentru unii alegători cu domiciliul în străinătate. Decizia aparține Biroului Electoral Central
Vot interzis la locale pentru unii alegători cu domiciliul în străinătate. Decizia aparține Biroului Electoral Central
Alegătorii cu domiciliul în străinătate, care şi-au stabilit reşedinţa în ţară, începând cu data de 11 aprilie 2024, nu vor putea vota la alegerile pentru autorităţile administraţiei...
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
Deputata AUR Gianina Şerban acuză că, de patru luni, Birourile permanente reunite al Camerei şi Senatului refuză, fără nicio justificare, să numească un membru al partidului în comisia...
#summit Uniunea Europeana Bruxelles, #sanctiuni Rusia Uniunea Europeana, #Uniunea Europeana interventie Ucraina , #Uniunea Europeana