Summit crucial pentru UE si Romania la Bruxelles, pe fundalul razboaielor marunte de la Bucuresti

Joi, 26 Iunie 2014, ora 10:21
3288 citiri
Summit crucial pentru UE si Romania la Bruxelles, pe fundalul razboaielor marunte de la Bucuresti

Liderii europeni se reunesc, joi, la Bruxelles, pentru a lua primele decizii cu privire la viitorul UE dupa alegerile europarlamentare care au avut loc in urma cu o luna.

Se va discuta despre viitorul presedinte al Comisiei Europene si portofoliile pe care le vor primi statele membre, despre viitorul presedinte al Consiliului European, dar si despre prioritatile din programul 2014-2019.

De asemenea, vineri este programata si ceremonia de semnare a Acordului de Asociere cu Georgia si Republica Moldova si completarea procesului de semnare cu Ucraina.

Romania va fi reprezentata de presedintele Traian Basescu. Acesta a fost reclamat la Curtea Constitutionala de premierul Victor Ponta, nemultumit ca seful statului nu a dat curs cererii sale de a merge la Bruxelles.

Va fi Junker seful Comisiei Europene?

Consiliul European de joi si vineri reprezinta un moment important pe agenda UE. Tarile membre vor discuta despre viitorul presedinte al Comisiei Europene si portofoliile pe care le vor primi.

La aceasta intalnire, Consiliul European va examina nominalizarea candidatului Parlamentului la presedintia Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker. Juncker a fost candidatul Partidului Popular European, care a castigat cele mai multe mandate la alegerile europarlamentare din mai si este creditat cu cele mai multe sanse de a obtine aceasta functie.

Cel mai vehement critic al candidaturii lui Junker este premierul britanic David Cameron, care si-a propus sa depuna toate eforturile pentru a bloca aceasta evolutie si.

Contracandidatul lui Junker la sefia CE, socialistul Martin Schulz, va ramane presedinte al Parlamentului, in urma unui acord intre populari si social-democrati, care au convenit sa imparta acest post, daca socialistii il sustin pe Junker. In primii doi ani si jumatate, presedintia PE va fi ocupata de social democrati, iar a doua parte a mandatului, ce va incepe in ianuarie 2017, va reveni popularilor.

Nu se stie deocamdata cine este popularul care ii va succeda lui Schulz la presedintia PE in 2017.

Acord pentru presedintia PE: Ce au decis social-democratii si popularii

Discutii cu Moldova si Ucraina

Un alt moment important al reuniunii la nivel inalt de la Bruxelles tine de politica externa a UE. Ceremoniile de semnare a acordurilor cu Georgia, R.Moldova si Ucraina sunt de natura sa irite Rusia.

Rusia ameninta din nou R.Moldova: Cum are de suferit daca semneaza Acordul cu UE

De altfel, presedintele rus, Vladimir Putin, nu a ezitat sa ameninte atat Ucraina, cat si R.Moldova ca vor avea de suferit consecinte grave daca se apropie de UE.

Viceministrul rus de Externe, Grigori Karasin, a sustinut, recent, ca semnarea Acordului de Asociere intre R. Moldova si Uniunea Europeana va duce la deteriorarea relatiilor comerciale dintre tara de peste Prut si Rusia.

"Semnarea Acordului de Asociere intre R. Moldova si Uniunea Europeana, programata pentru data de 27 iunie, este extrem de importanta pentru relatiile ruso-moldovene. Este un eveniment major in ceea ce priveste relatiile noastre bilaterale", a afirmat Karasin.

Diplomatul rus a mai spus ca relatiile dintre tara vecina si Rusia vor fi afectate in toate planurile - "politic, economic, cultural, spiritual".

Anterior, Rusia a anuntat ca, daca Guvernul de la Chisinau semneaza Acordul de Asociere cu Uniunea Europeana, Moscova ar putea anula regimul preferiential de migrare pentru moldoveni.

Disputa pe reprezentarea Romaniei

Ponta a discutat cu Basescu - Cine reprezinta Romania la Consiliul European de joi

La nivelul Romaniei, deplasarea la Bruxelles este marcata de o noua disputa interna pe tema reprezentarii tarii noastre la acest Consiliu European. Premierul Victor Ponta a declarat ca a discutat "institutional" cu presedintele Traian Basescu si acesta a refuzat sa ii dea mandat de reprezentare la aceasta reuniune.

"Din pacate, Romania are o pozitie foarte slaba, nominalizarea viitorului comisar european o face Guvernul, dar eu nu pot sa particip si oficial (...) Presedintele Romaniei, joi, cand va merge la Bruxelles, nu il intreaba nimeni nimic, ca nu il considera nimeni un partener.

Ponta se plange iar ca nu merge la Consiliul European: Si eu sunt pentru Moldova

Viitoarea Comisie Europeana isi incepe activitatea in noiembrie, cand dansul isi termina mandatul. (...) Toti liderii europeni stiu in ce situatie politica se afla presedintele tarii. Imi pare rau ca orgoliul il impiedica sa se gandeasca la ce e mai bine pentru tara", a declarat Ponta, spunand ca si-a dorit un "acord" cu presedintele, dar "nu a fost posibil".

Victor Ponta a mai afirmat ca, daca ar negocia el la Bruxelles, ar spune ca "Romania are ca prioritate pastrarea portofoliului agriculturii", dar daca nu se va putea, atunci ar putea discuta despre un alt portofoliu.

Ponta il reclama iar pe Basescu la CCR

La randul sau, presedintele Traian Basescu a aratat ca nu ii da mandat de participare la consiliu lui Ponta intrucat va face fata mult mai bine tematicii summitului daca se duce el insusi.

"Prim-ministrul mi-a solicitat mandat sa participe la Consiliul European. Astazi l-am anuntat ca nu-i dau mandat de participare, voi participa eu, avand in vedere obligatiile constitutionale, decizia Curtii Constitutionale si tematica summit-ului, careia cu certitudine ii voi face fata mult mai bine.

Am avut cu dansul experienta cand l-am trimis la Consiliul pe Energie si n-a putut sustine Nabucco. Inteleg ca s-a plans si la Parlament ca nu i-am cerut mandat. Presedintele nu are nevoie de mandat de la prim-ministru. Ceea ce am facut intotdeauna a fost sa iau punct de vedere din partea Guvernului", a declarat Traian Basescu.

A.I.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Alegeri 2024. Începe depunerea candidaturilor pentru alegerile locale din 9 iunie
Alegeri 2024. Începe depunerea candidaturilor pentru alegerile locale din 9 iunie
Partidele politice, alianţele, organizaţiile cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale şi candidaţii independenţi vor putea, începând de marţi până pe 30 aprilie, ora 23.59,...
Cei mai influenți zece europarlamentari români. Cu cât sunt plătiți și care dintre ei candidează din nou FOTO
Cei mai influenți zece europarlamentari români. Cu cât sunt plătiți și care dintre ei candidează din nou FOTO
După alegerile europarlamentare din 9 iunie, România va avea în continuare treizeci și trei de reprezentanți în plenul Parlamentului European (PE), dar nu toți se remarcă prin activitatea...
#Consiliu UE Basescu Ucraina Moldova, #Consiliu European Basescu Junker , #Uniunea Europeana