Trump creste inflatia in zona euro si-i da peste cap planurile lui Mario Draghi

Sambata, 14 Ianuarie 2017, ora 22:12
6115 citiri
Trump creste inflatia in zona euro si-i da peste cap planurile lui Mario Draghi

Victoria lui Donald Trump in alegerile prezidentiale americane a dus la aprecierea dolarului, inclusiv fata de euro, iar continuarea tendintei va determina accelerarea inflatiei in zona euro, peste asteptarile Bancii Centrale Europene (BCE), potrivit unei analize a Oxford Economics, transmite Bloomberg.

Economistul Taha Saei argumenteaza ca presedintele BCE, Mario Draghi, si colegii sai ar putea sa subestimeze cat de rapid va accelera inflatia dupa declinul din ultima perioada a euro.

Saei analizeaza intr-un nou studiu un scenariu in care cresterea preturilor din zona euro va ajunge la 2% cel mai devreme in al doilea trimestru al acestui an si se va mentine la acest nivel pe termen mediu.

Analiza acestuia contrasteaza puternic cu previziunile BCE, care anticipeaza ca inflatia va ajunge la 1,7% pana in 2019, ceea ce nu ar corespunde cu obiectivul bancii de aproape 2%, asa cum a recunoscut si Draghi in conferinta de presa din decembrie.

Rata inflatiei din zona euro a urcat in decembrie la 1,1%.

Studiul realizat de Oxford Economics argumenteaza ca pe masura ce euro se va deprecia fata de dolar, posibil pana la paritate, acest fapt ar avea un impact mai mare asupra inflatiei decat anticipeaza BCE si nu ar fi doar un efect de natura exceptionala.

Exista trei motive care sustin acest fapt, arata Saei.

Primul este ca oamenii cumpara mai multe bunuri si servicii din import decat o faceau in trecut, respectiv cu 9% mai mult fata de 2009. Al doilea este ca exportatorii din zona euro sunt mai dispusi sa adapteze preturile la cererea interna mai mare. Iar al treilea, in conditiile in care ponderea euro ca moneda de facturare a scazut, cursul de schimb conteaza mai mult.

Subestimarea semnificatiei cursului de schimb va oferi argumente conservatorilor din consiliul guvernatorilor BCE sa forteze o discutie despre retragerea mai rapida a masurilor de stimulare, daca inflatia va accelera peste asteptari.

Citeste si:
Dragnea îl atacă violent pe fostul protejat Petre Daea: „Pentru mine nu mai este om; l-a turnat pe Chesnoiu pentru a-i lua locul”
Dragnea îl atacă violent pe fostul protejat Petre Daea: „Pentru mine nu mai este om; l-a turnat pe Chesnoiu pentru a-i lua locul”
Fostul președinte al PSD Liviu Dragnea a lansat un atac dur la actualul ministru al Agriculturii Petre Daea. În timpul erei Dragnea, Daea ocupa același portofoliu, iar între cei doi exista o...
Nimic nou pe “frontul” economiei naționale
Nimic nou pe “frontul” economiei naționale
Nimic nou pe “frontul” economiei naționale – nici o decizie, înseamnă o decizie bună. Pentru cine?! Nu m-am înșelat, în iulie când am dat vacanța de vară, drept scuză la...
Comentarii
Vintage
rank 5
Nonpolitikon
rank 5
2%, sau 2 euro la dolar?