UE a stabilit cum vor arata noile carti de identitate: ca un card de credit, cu zona de citire optica, fotografie si doua amprente digitale

Marti, 19 Februarie 2019, ora 23:59
7243 citiri
UE a stabilit cum vor arata noile carti de identitate: ca un card de credit, cu zona de citire optica, fotografie si doua amprente digitale
Foto: europarl.europa.eu

Reprezentantii Presedintiei romane a Consiliului si ai Parlamentului European au ajuns la un acord informal cu privire la un regulament care va spori securitatea cartilor de identitate ale cetatenilor Uniunii Europene.

Potrivit acordului, cartile de identitate vor avea un format uniform de card de credit, o zona de citire optica si va respecta standardele minime de securitate stabilite de OACI (Organizatia Aviatiei Civile Internationale) . Acestea vor trebui, de asemenea, sa includa o fotografie si doua amprente digitale ale titularului, stocate in format digital, pe un cip fara contact.

Ministerul Afecerilor Interne anunta ca noile norme propuse vor imbunatati securitatea acestor documente prin introducerea unor standarde minime, atat pentru informatiile continute, cat si pentru elementele de securitate comune tuturor statelor membre care le emit. Cartile de identitate vor indica codul de tara al statului membru emitent, in interiorul unui steag al UE.

Cartile de identitate vor avea o perioada minima de valabilitate de 5 ani si o perioada maxima de valabilitate de 10 ani. Statele membre pot elibera carti de identitate cu o perioada de valabilitate mai lunga persoanelor cu varsta peste 70 de ani. In cazul in care se emit carti de identitate pentru minori, acestea pot avea o perioada de valabilitate mai mica de 5 ani.

Ministerul Afacerilor Interne are deja un proiect prin care sa adapteze legislatia nationala la cerintele europene.

"In noile carti de identitate ale cetatenilor romani vor fi introduse elemente de siguranta in plus fata de cele actuale in scopul de a facilita calatoria in afara tarii, dar si pentru a facilita accesul la anumite sisteme informatice ale unor institutii publice. De asemenea, dupa modificarea legislatiei vor putea fi eliberate carti de identitate si pentru minorii cu varste sub 14 ani, la solicitarea parintilor sau a reprezentantilor legali", au mai transmis oficialii MAI.

Potrivit acestora, mandatul de negociere prevede ca noile norme vor intra in vigoare la 2 ani de la adoptare, aceasta insemnand ca pana la data respectiva toate documentele noi eliberate trebuie sa indeplineasca noile criterii.

"In general, cartile de identitate existente care nu indeplinesc cerintele nu vor mai fi valabile la 10 ani de la data aplicarii noilor norme sau la expirarea lor, oricare dintre acestea survine mai intai. Cartile de identitate eliberate cetatenilor cu varsta de peste 70 de ani vor ramane valabile pana la expirarea lor, cu conditia ca acestea sa indeplineasca standardele de securitate si sa aiba o zona de citire optica", informeaza MAI.

Cardurile cel mai putin sigure, care nu indeplinesc standardele minime de securitate sau nu au o zona de citire optica vor expira in termen de cinci ani.

Potrivit MAI, noile norme propuse includ garantii solide privind protectia datelor, pentru a asigura faptul ca informatiile colectate nu ajung la persoanele nepotrivite. Mai exact, autoritatile nationale vor trebui sa asigure securitatea cipului fara contact si a datelor stocate in acesta, astfel incat cipul sa nu poata fi piratat sau accesat fara permisiune.

In plus, noile norme se refera doar la securitatea informatiilor care vor fi stocate in cartile de identitate. Acestea nu constituie temei juridic pentru crearea unei noi baze de date la nivel national sau la nivelul UE, aceasta fiind o chestiune care tine de legislatia nationala, care trebuie sa fie in deplina conformitate cu normele privind protectia datelor.

Geoană îl înțeapă pe Ciolacu, după ce a declarat că ia meditații la economie și engleză. "Pe vremuri rămâneai repetent"
Geoană îl înțeapă pe Ciolacu, după ce a declarat că ia meditații la economie și engleză. "Pe vremuri rămâneai repetent"
Mircea Geoană, candidat la fotoliul de la Cotroceni, a declarat, miercuri, 11 septembrie, că nu vrea să fie în situaţia, cum recunoştea ”alt candidat”, că are nevoie să ia meditaţii,...
Mircea Geoană: „Dacă voi fi președinte, voi numi premierul în baza unui contract de guvernare”
Mircea Geoană: „Dacă voi fi președinte, voi numi premierul în baza unui contract de guvernare”
Mircea Geoană, candidat independent la Președinție, intenționează să numească viitorul prim- ministru în baza unui „contract de guvernare”, în cazul în care va câștiga cea mai...
#noi carti identitate UE, #elemente noi carti identitate , #Uniunea Europeana
  1. Drona lansator de rachete și „văduva neagră“, noile jucării mortale ale ucrainenilor pe front VIDEO
  2. Se cere mandat de arestare pe numele lui Netanyahu. Acuzațiile procurorului-șef al Curții Penale Internaționale
  3. UE, pregătită să reziste în fața sistării gazului rusesc. Anunțul comisarului european pentru energie
  4. Alfred Bulai așteaptă decizia pe patul de spital. Când află dacă scapă de arest
  5. Zelenski a anunțat când îi va prezenta ”planul victoriei Ucrainei” lui Joe Biden: ”Va constrânge Rusia să pună capăt războiului”
  6. Coliziune violentă între un autoturism și un microbuz. Patru persoane, între care trei copii, au ajuns la spital în urma impactului
  7. Carambol cu avioane pe aeroport: O aeronavă a rămas fără coadă. Unde a avut loc accidentul FOTO/VIDEO
  8. MApN explică problema cu care se confruntă militarii români în cazul dronelor rusești: "Legislaţia a fost emisă cam în anul 2001”
  9. Furtuni și ploi în următoarele ore. Județele aflate sub avertizări de vreme severă imediată
  10. Ucraina, presată de Occident să ia în considerare un plan B în războiul cu Rusia