UE convoaca o intrunire de urgenta pe tema oualor contaminate

Vineri, 11 August 2017, ora 11:49
2176 citiri
UE convoaca o intrunire de urgenta pe tema oualor contaminate
Foto: Arhiva Pixabay

Uniunea Europeana a convocat o intrunire de urgenta a ministrilor si oficialilor din domeniul sanatatii si sigurantei alimentare pentru a discuta chestiunea scandalului oualor contaminate, a anuntat Vytenis Andriukaitis, comisarul european pentru Sanatate.

"Sarcina comuna si prioritatea noastra este sa gestionam situatia, sa colectam informatii, ne concentram pe analiza si pe lectiile care trebuie invatate pentru a ne imbunatati sistemul si pentru a preveni activitatea infractionala", a declarat Vytenis Andriukaitis.

"Am propus organizarea unei reuniuni la nivel inalt a ministrilor de resort si a reprezentantilor agentiilor de siguranta alimentara din toate statele membre implicate, imediat ce avem toate informatiile disponibile", a adaugat oficialul european, citat de France 24.

Ministrul belgian al Agriculturii, Denis Ducarme, a acuzat recent autoritatile olandeze ca au descoperit inca din luna noiembrie a anului 2016 mai multe loturi de oua contaminate cu un insecticid, dar nu au informat partenerii europeni.

Ulterior, autoritatile belgiene au admis ca stiau despre situatie inca din luna iunie, insa nu au informat publicul timp de aproape doua luni din cauza unei anchete penale in desfasurare.

Comisarul european a mai cerut Olandei, Belgiei si Germaniei sa inceteze cu acuzatiile reciproce despre cine este responsabil pentru aceasta situatie.

Pana acum, cel putin 11 tari europene, inclusiv Romania, au fost afectate de contaminarea oualor cu fipronil, un insecticid a carui utilizare este interzisa in productia de alimente.

Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) a anuntat ca in judetul Timis au fost descoperite, miercuri, o mie de kilograme de galbenus de ou lichid, provenit din Germania, contaminat cu insecticid Fipronil.

Oua contaminate s-au descoperit si in Luxemburg, Belgia, Olanda, Germania, Suedia, Elvetia, Marea Britanie, Danemarca si Franta.

Citeste si

Fipronil este o substanta folosita in mod frecvent in produsele veterinare pentru a combate puricii, capusele sau paduchii, insa este interzisa utilizarea in cazul animalelor destinate pentru consum.

Potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS), aceasta substanta este foarte toxica si ingerarea ei in cantitati insemnate pe termen lung poate cauza probleme medicale severe, afectand ficatul, glandele tiroide si rinichii.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
USR va depune plângeri la Agenţia Naţională de Integritate şi Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva lui Cristian Popescu Piedone şi a caracatiţei cu rude şi pile pe care a...
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Premierul Marcel Ciolacu a declarat vineri, 19 aprilie, că a discutat cu liderul PNL, Nicolae Ciucă, şi au ajuns la concluzia că Robert Negoiţă este un candidat foarte bun al alianţei PSD -...
#Uniunea Europeana sedinta oua contaminate , #Uniunea Europeana