UE face ordine (Opinii)

Vineri, 13 Iulie 2012, ora 21:20
2063 citiri
UE face ordine (Opinii)
Foto: foaienationala.ro

Cand Romania si-a negociat integrarea in UE, din graba, n-a anticipat ca va veni o clipa cand particica de suveranitate cedata Parlamentului, Consiliului, Comisiei Europene va deveni foarte scumpa.

Insa relatia noastra incordata cu institutiile comunitare se datoreaza in exclusivitate unor forme mentale remanente: in loc sa protestam acasa impotriva abuzurilor, asa cum au procedat vecinii maghiari mai antart, ne-am dus cu jalba in protap la Bruxelles, ba chiar si pe la curtile de la Paris, Berlin, ca pe vremuri la Poarta Otomana ori la dragutul de imparat la Viena.

Iar spectacolul oferit mass-media internationale numai a moralitate austera si a demnitate romaneasca n-a mirosit.

Nu critica, ci punere la colt

Ca urmare a atator lacramatii, care de care mai categorice si mai alarmiste, autoritatile UE si mai marii catorva guverne apusene s-au apucat de facut ordine in Romania. Deocamdata verbal. Dar ca roman nu pot face abstractie de o frustrare: niciuna din dojeni, puneri la colt, critici, nemultumiri, revolte si proteste n-avea legatura cu poporenii, cu viata lor, ci doar cu necazul dlui Basescu.

Daca pana in momentul suspendarii Domnia Sa trecuse ca o umbra aproape neobservata pe culoarele respectivelor institutii, din clipa asta Europa e preocupata sa nu i se clinteasca un fir de par, chiar daca nimeni nu avea alta intentie decat parcurgerea unei proceduri constitutionale de impeachment.

Popor, colonie...

Ca atent cititor al documentelor UE, de! mentalitate de locuitor al unei colonii, cum ar zice ec. Ilie Serbanescu, n-am descoperit vreun comunicat despre saracia endemica si mortalitatea infantila, despre groaznica cifra a accidentelor mortale rutiere si la locul de munca din Romania, despre starea de sanatate precara a populatiei, despre cresterea alarmanta a analfabetismului, a infractionalitatii, despre scaderea cu aproape 4 milioane a numarului de locuitori si diminuarea drastica a procentului de studenti... Pana si eterna coruptie romaneasca a incetat sa-i mai preocupe.

In schimb, hotararile majoritatii parlamentare de schimbare Avocatului Poporului, a presedintilor Camerei Deputatilor si al Senatului, de suspendare a presedintelui Basescu si de convocare a referendumului in care cetatenii sa decida ca in toata lumea democratica au inflamat, daca ne luam dupa presa interna, intreaga prima scena politica europeana. Asadar, daca nu se intamplau astfel de lucruri, pentru inaltii comisari era totul in ordine?

La ce mai trebuie Parlament?

Asta inseamna ca inaltele institutii legitimeaza tacit in UE ca 80 = 160 la numararea voturilor, ca Parlamentul e inutil de moment ce legile pot trece si prin asumarea raspunderii. E suficient sa avem presedinte: el pune prim ministru pe cine vrea, ne taie cum vrea pensiile si salariile, poate imprumuta cati bani pofteste de la FMI in numele poporului roman, decide cata democratie si ce institutii democratice ne trebuie, de cata sanatate si educatie e nevoie, toate in seama unui singur om.

Le va putea face pe toate cu profesionalism si competenta? La curtile europene se mai afla un asemenea personaj? Ce e valabil pentru democratiile avansate din Occident nu e bun si pentru tarile de margine? (vezi admirabila argumentatie a lui Tony Judt, "Romania: Bottom of the Heap" - La fundul gramezii)

Scenariul arab

Sa speram ca UE, CCR si partida dlui Basescu isi asuma raspunderea scenariului arab care se coace acum in Romania: o minoritate vrea sa decida in locul majoritatii.

Facandu-ne ca nu observam evolutia galopanta spre confruntare nu inseamna ca ea nu exista: in conditiile in care cele doua tabere sunt polarizate la maximum, iar posibilitatea unei negocieri la ora actuala este exclusa, nu cred ca isi imagineaza cineva ca o majoritate la referendum de 60-70% pentru suspendare, cum o arata ultimele sondaje, va accepta cu seninatate reinscaunarea la Cotroceni.

O veste buna: evenimentele din aceasta vara fierbinte constituie un prilej neasteptat pentru consolidarea democratiei si a statului de drept, dar ar fi de dorit ca toate fortele politice sa se implice pentru a se face fara violente.

Se vor clarifica pentru totdeauna raporturile intre cele trei puteri ale statului, intre institutii si cetatean, iar inerenta schimbare a datelor constitutionale ale viitorului regim va arunca la cosul istoriei turpitudinile si izmenelile de astazi, de o parte si de alta.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#Uniunea Europeana Parlament Romania, #suspendare presedinte Basescu legalitate, #CCR Justitie democratie , #Uniunea Europeana