UE interzice tigarile mentolate - JTI: Nu va scadea fumatul, va creste piata neagra

Miercuri, 26 Februarie 2014, ora 20:38
3841 citiri
UE interzice tigarile mentolate - JTI: Nu va scadea fumatul, va creste piata neagra

Directiva privind produsele din tutun, care interzice, printre altele, tigarile mentolate si impune pictograme mai mari pe pachete, votata miercuri de Parlamentul European, nu va aduce niciun beneficiu sanatatii publice, dar va determina pierderi la bugetele statelor membre UE, potrivit JTI.

"Presiunile politice exercitate de grupurile de interese anti-tutun au cantarit mai greu decat necesitatea unor propuneri echilibrate, corecte si bazate pe dovezi. Deciziile partinitoare, luate in graba, sunt contraproductive si nu au ca rezultat o legislatie eficienta.

Marirea excesiva a avertismentelor de sanatate, pana la 65%, cu pictograme pozitionate in partea superioara a pachetului si standardizarea formei si dimensiunii ambalajului nu vor creste gradul de constientizare privind riscurile asociate fumatului", a declarat intr-un comunicat Gilda Lazar, Director Corporate Affairs & Communications JTI Romania, Moldova si Bulgaria.

Parlamentul European a cedat in fata lobby-ului industriei tutunului - ce s-a decis

Ea crede ca, in schimb, comerciantii cu amanuntul si consumatorii vor intampina dificultati in diferentierea marcilor, iar falsificatorii vor avea un model gata pregatit pentru a contraface pachetele.

Oficialul JTI afirma ca s-a creat inca un precedent periculos, un act de ipocrizie, prin care sunt ingradite drepturile comerciale ale unei industrii legale in numele unui "bine public iluzoriu". Aceasta spune ca obiectivele declarate privind sanatatea publica nu vor fi atinse.

"Interzicerea ingredientelor, cum ar fi mentolul, nu va avea ca rezultat o scadere a incidentei fumatului, in schimb va acorda contrabandistilor o ocazie in plus sa creeze o piata neagra paralela, furnizand produse nereglementate, din tarile vecine, nemembre UE", potrivit JTI, unul dintre cei trei mari producatori de tigari din Romania.

Veste proasta pentru fumatori: Tipurile de tigari interzise in UE

Propunerea legislativa de actualizare a Directivei UE privind tutunul, care are ca obiectiv ca produsele din tutun sa fie mai putin atractive pentru tineri, a fost aprobata de deputati miercuri.

Aceasta propunere legislativa, agreata cu ministrii sanatatii din UE, cere ca 65% din suprafata tuturor pachetelor sa fie acoperita de imagini avertizante. Tigarile electronice vor fi de asemenea reglementate, fie ca produse medicale, daca promoveaza abandonarea fumatului, fie ca produse din tutun.

Textul interzice aromele in tigari si in tutun care ar putea face produsele mai atractive prin crearea unei "arome caracteristice". Mentolul va fi interzis din 2020.

Directiva va fi inaintata Consiliului de Ministri la 14 martie. Statele membre vor fi obligate sa aplice noile prevederi in termen de doi ani de la data intrarii in vigoare a directivei actualizate.

Citeste si:
Premierul Nicolae Ciucă a adus la Palatul Victoria doi foști consilieri de la Ministerul Apărării
Premierul Nicolae Ciucă a adus la Palatul Victoria doi foști consilieri de la Ministerul Apărării
Doi consilieri de stat au fost numiţi joi, 2 decembrie, în Cancelaria premierului Nicolae Ciucă. Este vorba despre Gheorghiţă Agafiţei și Daniel Anghel. Deciziile privind numirea celor...
Florin Cîțu, despre riscul pierderii șefiei PNL: ”Nu se pune în discuție. Suntem la guvernare opt ani”
Florin Cîțu, despre riscul pierderii șefiei PNL: ”Nu se pune în discuție. Suntem la guvernare opt ani”
Fostul premier Florin Cîțu a declarat joi, 2 decembrie, că este exclus să fie schimbat de la conducerea PNL, amintind că a fost votat de 60% dintre colegi. Liderul PNL a precizat că...
Comentarii