Ziare.com

UE se schimba din temelii. Ce risca Romania?

de Lucian Lumezeanu
Joi, 08 Decembrie 2011, ora 00:55

   

UE se schimba din temelii. Ce risca Romania?
Uniunea Europeana se indreapta spre o schimbare fundamentala, la initiativa Frantei si Germaniei, care cer revizuirea tratatului comunitar pentru introducerea unor elemente de guvernare fiscala si monetara.

Cancelarul german Angela Merkel si presedintele francez Nicolas Sarkozy au spus ca prefera ca toate cele 27 de state membre UE sa semneze un nou tratat, dar ca, daca nu se ajunge la un acord, se va crea o uniune fiscala alcatuita doar din cele 17 state membre ale zonei euro. O mare parte a specialistilor si politicienilor cred ca astfel s-ar crea o "Europa cu doua viteze", in care tarile non-euro, printre care si Romania, sa fie grav dezavantajate.

Initiativa liderilor UE, punctul principal de discutie al summit-ului Consiliului European desfasurat in perioada 8-9 decembrie vine pe fondul intentiilor agentiei de rating Standard and Poor's de a degrada cele mai importante economii europene.

Politicienii romani, in frunte cu Traian Basescu, cer o mai mare integrare europeana, dar fara ca statele nou-intrate sa fie afectate, considerand ca exista un pericol real pentru Romania. Fostul sef de stat, Ion Iliescu, crede, de asemenea ca e nevoie de adancirea integrarii europene, desi, in opinia sa, Romania are o anumita marja de protectie, nefiind in zona euro.

Liderul grupului PDL din Parlamentul European, Marian Jean Marinescu, spune si el ca exista un pericol nu doar pentru Romania, ci si pentru celelalte "state noi" ale UE, insa nu crede ca se va ajunge la asa ceva. In schimb, se arata de parere ca Statele Unite ale Europei se construiesc, cu sau fara modificarea tratatelor.

Presedintele Comisiei de Politica Externa a Senatului, Titus Corlatean, spune ca Romania poate ajunge in "a doua liga valorica" si sa piarda influenta si bani in cazul unei "Europe cu doua viteze" si ii acuza pentru asta in principal pe actualii guvernanti.

Se fac Statele Unite ale Europei

Liderul grupului europarlamentarilor PDL, Marian Jean Marinescu, s-a aratat de parere ca planurile liderilor UE sunt un pas spre crearea Statelor Unite ale Europei, despre care spune ca oricum se face, cu fiecare decizie de la Bruxelles. In opinia sa, Romania are de pierdut daca se face o "Europa cu doua viteze", insa nu crede ca acest lucru se va realiza.

"Nu cred ca exista un pericol pentru Romania in special, ci pericolul e ca ce se propune sa fie valabil numai pentru cele 17 state din zona euro si sa nu fie valabil pentru celelalte 10. Cele mai multe voci cer ca, daca se adopta legislatie, sa se adopte pentru toate. Nu cred ca se va ajunge la o Europa cu doua viteze, se poate preintampina, nu cred ca e o problema, chiar daca exista astfel de propuneri", a afirmat Marinescu, pentru Ziare.com.

El a dezvaluit faptul ca sunt discutii nu doar despre cum sa se faca aceste modificari ale tratatului UE, ci daca sa se faca, totusi, in ciuda presiunii Frantei si Germaniei.

"Dupa parerea mea, nu exista in acest moment un pericol, dar exista discutii despre cum se poate face aceasta modificare a tratatului de baza. Sunt discutii mai ales despre DACA trebuie facuta aceasta modificare a tratatelor. Sunt indoieli - in primul rand va dura foarte mult, in al doilea, vor trebui aduse in fata votului popular, ceea ce in aceasta perioada nu e foarte bine, iar criza nu sta pe loc. Ceea ce se vorbeste ca trebuie modificat este bine sa se modifice, sa se dea mai multa putere institutiilor europene, sa exista mai multa integrare si cooperare intre state, sa existe o guvernare economica mult mai buna.

Sunt voci care spun acum ca ar trebui utilizat tratatul de baza actual la maxim posibil, adica pe baza articolelor din tratat sa se faca exact aceleasi lucruri care ar vrea sa fie facute prin modificarea tratatului, astfel incat sa nu se piarda vreme, sa fim in pas cu criza si sa si preintampinam situatii similare. Parlamentul European cere ca noile propuneri legislative ale Comisiei sa fie mai mult regulamente decat directive, pentru ca regulamentele se aplica imediat", a mai spus eurodeputatul PDL.

Intrebat daca schimbarea tratatelor in sensul in care doresc Franta si Germania poate fi considerat un pas spre Statele Unite ale Europei, Marinescu s-a aratat de acord si a spus ca e nevoie de asa ceva.

"Poate fi considerat un pas spre Statele Unite ale Europei. Dar orice piesa legislativa e un pas spre Statele Unite ale Europei. Inca nu in toate domeniile, dar pas cu pas, fiecare directiva sau regulament e un pas inainte spre integrarea mai puternica a statelor membre.

Din cauza nu atat a crizei, cat a faptului ca prin criza s-a ajuns sa fie publice toate aceste date referitoare la datorie si la deficit si sa se recunoasca faptul ca in Europa s-a consumat mai mult decat s-a produs, a determinat sa se ia masuri ca, atunci cand ai moneda unica, sa ai si o guvernare fiscala unica. Altfel, apar aceste suspiciuni ca un stat poate prejudicia alt stat prin politica economica pe care o duce sau politica monetara. Pana la urma, e real ce spun unii. Atat timp cat ai o moneda unica, dar ai varsta de pensionare diferita, ore de munca diferite, nu e foarte normal. Si atunci trebuie sa se ajunga sa existe un echilibru", a conchis Marinescu.

Ne trebuie integrare

Fostul presedinte al Romaniei, Ion Iliescu, e de parere ca Romania are avantajul ca nu e in zona euro, fiind astfel afectata mai putin, insa crede ca UE trebuie sa-si dezvolte o politica unitara in domeniul fiscal si monetar.

"Noi avem avantajul ca nu suntem in zona euro. Sigur ca suntem legati si efectele crizei asupra economiei europene ne afecteaza, dar, pe de alta parte, nefacand parte din zona euro, avem o anumita marja de protectie, dar, bineinteles, consecintele sunt asupra intregii economii.

(...) Si zona euro, neavand o politica fiscala unitara, nu are eficienta moneda unica. Acest lucru a iesit clar in momentul de fata - deosebirea fata de Statele Unite, unde a pornit criza. Fiind un stat integrat, SUA au o politica coerenta fiscala si monetara. Aici e o moneda unica fara sa fie o politica fiscala unitara in zona euro. Asta comporta anumite discutii - incotro se va merge si cum sa se dezvolte acest proiect si aceasta strategie a acestei economii unite", a spus fostul sef de stat pentru Ziare.com.

Riscam "masa saracilor"

Presedintele Comisiei de Politica Externa a Senatului Romaniei, Titus Corlatean de la PSD, spune ca UE trebuie sa mearga spre o mai mare integrare, dar ca Romania risca sa ajunga in "liga inferioara" si sa aiba multe de pierdut. El considera ca s-ar putea ajunge la asta mai ales din cauza actualilor sai conducatori, pe care ii acuza ca nu stiu sa promoveze interesele Romaniei si ca au dus la izolarea tarii in interiorul UE.

"E clar ca Uniunea Europeana, trecand prin perioada asta de criza, are nevoie de anumiti pasi inainte, de o reforma si de o cedare suplimentara a unor prerogative de suveranitate nationala, o aprofundare a procesului de integrare europeana. Sunt procese decizionale in domenii care se iau foarte greu, sunt competente nationale foarte puternice in continuare si decizia se ia greu.

Riscul principal pentru Romania, sub rezerva deciziei de la Consiliul European, si pentru statele mai slabe, cu performanta mai slaba polica, economica si sociala e aparitia Europei cu doua viteze. Reprezinta un risc serios politic, dar si economic si bugetar. Aparitia unei "ligi inferioare" a statelor din Uniunea Europeana declaseaza Romania si puterea sa de influenta, dar si gradul sau de acces la resurse. Sa nu ne imaginam ca cei care vor fi in prima grupa valorica vor lua decizii bugetare generoase pentru toti", ne-a declarat Titus Corlatean.

"Riscam sa ramanem din doua motive - unele ce tin de prestatia absolut mediocra politic si ca performanta de guvernare socio-economica si riscam, al doilea motiv, din absenta unei chimii personale la nivelul liderilor romani cu ceilalti lideri europeni, absenta unei coordonari consistente cu alte state. In astfel de siuatii esti extrem de vulnerabil, astfel ca risti sa ramai la masa mai mica", a adaugat vicepresedintele PSD.

Ar trebui sa aiba mandatul Parlamentului

Titus Corlatean ii critica pe liderii Puterii, mai ales pe Traian Basescu, pentru faptul ca actioneaza fara ca macar sa se consulte cu Parlamentul in cele mai importante chestiuni europene.

"Cei care asigura reprezentarea Romaniei la Consiliul European, seful statului, probabil fara primul ministru, continua sa mearga acolo fara sa aiba un mandat, elemente discutate cu Parlamentul si sa respecte o practica generala europeana, care nu exista doar in Romania.

Exista o obligatie in toate statele membre ale Uniunii Europene, exista si legi special adoptate in statele respective, care obliga inainte de Consiliul European sau consiliile ministeriale, ca primul ministru, de obicei - la noi e aceasta practica a sefului statului exclusiv - sau ministri sa vina in fata Parlamentului sa prezinta elementele de mandat, iar Parlamentul sa aiba cel putin capacitatea de a emite anumite amendamente, de a emite un aviz consultativ,daca nu acum un aviz conform sau chiar de a aproba mandatul cu care reprezentantii se duc la Consiliile Europene sau consiliile ministeriale. Din Guvernul actual, singurul care are o preocupare e ministrul Afacerilor Europene, domnul Orban", a afirmat senatorul PSD.

Si el s-a aratat de parere ca, pe fondul crizei si al nevoii de a face fata realitatilor globae, UE are nevoie de o mai mare integrare, cu mai multa cedare de suveranitate din partea statelor si puteri sporite acordate institutiilor europene.

"Este probabil o tendinta spre o aprofundare a proceselor de integrare europene, este o tendinta care sa permita adoptarea unor decizii in domenii importante, de o maniera importanta, la Bruxelles. E o tendinta spre federalizare, probabil, pe care noi trebuie sa o intelegem foarte bine pentru a putea sa profitam de aceste lucruri.

Uniunea Europeana va fi un actor competitiv la nivel international in masura in care se va misca foarte repede, va lua decizii rapide, va sti sa armonizeze interesele ansamblului, pentru ca in competitia internationala nu e intre Germania si Statele Unite sau China, nu e intre Romania si Statele Unite, e intre Uniunea Europeana, americani, chinezi si putem sa-i mentionam si pe rusi. Singura sansa de competitivitate a Uniunii e realizarea unei uniuni reale cu un proces decizional mult mai rapdi si cedari de suveranitate in favoarea Bruxelles-ului", a mai spus Corlatean pentru Ziare.com.

Intrebat daca Franta si Germania au lansat si ideea constituirii unui set de reguli doar pentru statele zonei euro daca nu vor accepta planurile lor toate cele 27, Corlatean a spus doar ca Romania nu pare capabila sa se coordoneze cu aceste doua tari, asa ca are de pierdut.

"Franta si Germania au reprezentat motoarele politice si economice ale Uniunii Europene si si-au promovat interesele printr-o foarte buna coordonare in timp. Au capacitatea de a genera o anumita tendinta, de a genera anumite decizii, ceea ce nu inseamna ca n-ar trebui respectat totusi un anumit principiu al solidaritatii si egalitatii intre partenerii din Uniunea Europeana. Nu stiu daca Romania e in situatia de a se coordona cu Franta si Germania sau macar cu statele central si est-europene cu care impartaseste interese comune. Aceasta opacitate a Guvernului si a presedintelui Basescu nu ne permit noua la Parlament sa avem aceste informatii.

In Uniunea Europeana nu e eficace jocul singular, acolo e nevoie sa intri intr-o coordonare cu actorii importanti, cu state, pentru ca interesele sunt diferite in Uniunea Europeana. Unii sunt mai interesati de coeziune sociala, de subventii in agricultura - cazul Romaniei, cazul Poloniei - si sunt state care sunt interesate de alocari bugetare in cu totul alte domenii. In astfel de situatii, nu-ti poti promova interesul decat daca te coordonezi si faci parte dintr-un grup mai mare si influent. Romania, din cate stiu, nu face parte din astfel de grupuri. Asta e o mare slabiciune a liderilor Romaniei", a opinat Corlatean.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 16439 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
52 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Pai bine Lumezene, ne promiti o analiza de riscuri si posibilitati,

...si in schimb ne redai in-extenso criticile fatalaului Curlateanu la adresa guvernului!
Hai sa fim seriosi to'arasu!

 

ce intelege basescu prin : "noi" !??

"suntem destul de avansati"...
... "sa va fie mai clar" ...

la puscarie cu el !

investitii : piscine , autostrada de la arad ....

si eu imi voi plati taxele ... dupa 2016 !

 

Ba vei plati taxele cu japca...

pentru ca vei avea poprire pe salariu. Daca nu ai salariu atunci esti fericit pentru ca poti face evaziune fiscala cat doresti. In fond doar marile societati comerciale mai platesc taxe in rest buticarii si restaurantele nu platesc nici un sfant.

au vorbit ilici si corlatean, doi mafioti vestiti!

politica romaneasca=zero atita timp cit justitia e corupta si nu aresteaza interlopii ajunsi in politica prin frauda si care jefuiesc totul!

Corlatea da dovada de penibilism politic.

,,Titus Corlatean, spune ca Romania poate ajunge in "a doua liga valorica" si sa piarda influenta si bani in cazul unei "Europe cu doua viteze" si ii acuza pentru asta in principal pe actualii guvernanti". Vina guvernantilor are legatura cu influenta razelor de luna asupra galosilor de guma..... Iar acest individ care emite niste teorii asa de ,,valoroase", este presedintele Comisiei de Politica Externa a Senatului si voia sa devina si al doilea om in stat. Bravos natiune, cum sa nu fim in pragul falimentului, cand niste gunoaie au ajuns atat de sus?

Incredibil in ce stare...depresiva a ajuns madam Pipidi!

De la un sustinator aprig al presedintelui si al

PDL,a devenit un critic,mai ceva decat un politician

din Opozitie,spurca la orice propozitie,sau chiar

de doua ori...pe propozitie!

Acum este invitata la televiziunea urmasilor

mafiotului Vantu,si este in culmea euforiei,bea din

pahar dupa fiecare fraza!

Caracterele tari,raman neschimbate,indiferent de

ranirea orgoliilor personale!

UE ar trebui sa devina o confederatie de state gen USA.

Asta e conditia ca sa functioneze eficient. Ce sens ar avea sa se experimenteze alte tipuri de uniuni care s-ar putea dovedi ineficiente, asa cum s-a dovedit si aceasta, cand exista un model care a fost experimentat in USA si s-a dovedit eficient?

@ADYCA

Vorbesti de USA ca si cum crezi ca ar fi bine dar si in America fiecare stat se gestioneaza singur dar cu un mic ajutor la proiecte mai mari.In tara nu inteleg de ce nimeni nu spune sa li se dea bani inapoi de la taxe luate pe durata anului ca rezultat al interesului,ca la orice banca la fel ca in UsA dar un lucru lumea greseste
sa inteleaga TAXELE se i-au pe valoare adaugata nu l-a salariu de supravietuire de angajat si pe deasupra voi platiti taxe duble si nu reduceti taxele prin cheltuieli care le faceti zi de zi......duh.Trezitiva fratilor sunteti furati pe fata de hoti care sunt invatati de usa cum sa va fure,asta se face acum.

Interesanta observatie

Cred ca ai dreptate; totusi nu poate fi asa de simplu, pentru ca la asta s-or fi gindit si oameni mai luminati decit noi in Europa. Or fi si impedimente...

Ha ha ha! "Confederatie de state de gen SUA?? "

Exista o problema fundamentala domnilor pentru care SUA nu se va compara niciodata cu UE.

Limba in USA este una singura, in UE sunt cu zecile, deci nu va fi niciodata o asemanare intre cele doua confederatii.

Schimbarea s-a adoptat numai după ce Vulvăjan Guzganian a

acceptat să fie ministrul finanțelor al UE.
Normal! Este cel mai mare economist dintre pianiștii din Romania.

Basescu a fost votat de popor, nu de Parlament!

Asa ca are imputernicirea data de popor si nu are nevoie sa consulte Parlamentul, asa cum ar dori Titus Corlatean:,,Titus Corlatean ii critica pe liderii Puterii, mai ales pe Traian Basescu, pentru faptul ca actioneaza fara ca macar sa se consulte cu Parlamentul in cele mai importante chestiuni europene". Mai ales ca Parlamentul este o hazna.....

Pai daca Corlatean ete seful din Parlament

pe externe ...
ce mai vrem ?
Daca si asta face politica la nivel european ,
daca voiculescu e magnat ,
daca Patriciu cu banii obtinuti din recuperarea cocoseilor a cumparat Petromidia ....

ce avem noi cu Europa ?

Mi-e mila de Baescu .
E plecat la o batalie cu puteri reduse .

Romania nu e nici in colaps ,

nici in haos și nici in prăpastie economică, așa cum acreditează ideea opoziția, cu sprijinul neprecupețit al unor canale tv mare iubitoare de scenarii sumbre. Potrivit datelor oficiale furnizate chiar de către Eurostat, instituție care nu poate fi bănuita de parti-pris-uri cu guvernul lui Emil Boc, oricat s-ar strădui liderii opoziției, Romania a inregistrat in trimestrul al treilea cea mai mare creștere economică din Uniunea Europeană. Mai mare decat in Franța, Germania și chiar decat in țările baltice care au inregistrat anul acesta performanțe notabile.

Chiar si la "masa saracilor" din UE e mai bine decat afara!

Sa scapam de chiori si hotzi si va fi bine la totzi!

 

Bre, te legi de cei cu deficiente de vedere?

Nu ti-e rusine? Ce ti-au facut tie chiorii?
Multumeste-i lui Dumnezeu ca vezi bine...

Adica o sa scapam si de tine??? Asa da, imi place...

.

ce vau spus nenorocitii aia de conspirationisti?

:) emernici de oameni, niciodata nu ascultati de cei care vor sa va salveze... o sa plangeti voi si o sa regretati zilele de ignoranta. Viitorul vostru se va asemana cu o imagine in care un soldat va apasa cu bocancul adanc pe fata unui om. Si sa nu uitam ca multi din cei nascuti sau nenascuti inca vor muri prematur :). U will f... see.

 

Ce mi-au spus spalatii la creer ?

Ca Europa se va spala de rapanu adus de tarile din est si ca ele se vor intoarce cu rogijina pe cap inapoi la Blocu Rusesc ! In 89 Gorbaciov ia dat Sarutu Condamnatului la despartire de Ceausescu. Acum vom asista la Sarutu NATO ce il va primi Base !

Io tot te intreb, De Ce a facut Fostu' Tractorist

asha ceva ?

Era mai Simplu sa optimizeze Ceea Ce era ...
Avea Model si pe Nea Deng Siaoping ...

I-a zis Bine Matrioshka Aia :

"Bhrey, ai Labbele Pline de Sange ..."

Acu', auz ca ii pute Democratzia Prezenta, a lui Putin ...
Lasa ca ii aduce el o Bucata de Democratzie (Folosita_Intens... :)):)):)), intr-o Geanta Luis Vuitton ...

Tot Rauu' spre Bine ...

Adica Unde vrura sa dea si Unde va crapa ... :)):)):))

Da' Matale ne cam lipsihi, O Vreme ...
Am crezut ca te-au gabjit Stapanii Inelelor ... :)):))):))

Sau, te luara la Re_Ciclare ... :)):)):))

Imi faceam Griji, tocmai am realizat ca devenisem dependent de Sperieturile Matale,
imi faceau Bine la Libidouu' Matinal ... :)):)):))

Da' am trecut cu Bine, ca am schimbat Ritmu' Circadian ...

Bine ne-ai regasit ... :)):)):))

nu te aude mah!ca desertul nare urechi!

si chiar de ar avea folosesti o frecventa prea izolata pentru urechile nisipului!
:)))))))))))))))))

articol egal cu zero !

--------------

 

USL se bucura de nenorocirea Romaniei

Ce mult se bucura uslamistii daca Romania nu o duce bine! Romanii trebuiesc sa traiasca in saracie iar partea infima care a furat la greu sa fie in locul fostilor boieri sau mosieri de pe vremuri! La USL sunt munti dintre cei descrisi mai sus!

 

Schimbare, evolutie... desigur

Ca doar n-o sa ramina asa cum au planuit cei 6 in 1958. Gindirea neevolutionista este complet absurda nu numai in bilogie, dar si atunci cind vine vorba de economie si societate in general! Toate aparentele sint ca UE evolueaza in directia dorita - spre mai bine.

 

woaw!ai baut din potiunea magica!ptiu

:)))))))))))))))))

individul corlatean se voia sef la senat

amantul lui bombo e tare in clanta :)
auzindu-l,ai impresia ca in 2004 romania era egala frantei/germaniei si,din cauza lui basescu,am ajuns in situatia actuala...
curlatene,mai face omul propaganda dar cu inteligenta,
nu cu minciuni de 0.5 ron :)))

ps
cu ce se ocupa curlatean in viata civila ?
tipul e plutas rau,nu bangheste mai nimic,
recita texte primite de la bombonel,
cel mai tare in hindel :)

 

"Petrechel", vaz ca te bantuie .... :)):)):))

Ce, Bhrey, Toti trebuie sa fie ca Talica ?

Io spui ca trebuie sa te duci

la Coada la Economat,
pentru Malai Special macinat,

mai ahhsprhhruu ... :)):)):))

Tu singur ai zis ca preferi Levieru' si FAQ_uletzu' cu Mamaliga Uscata pe dansu' ...

Dupa ce ai scris Ahhhshaa Ceva, nu mai ai fatza de Comentator Politic ... :)):)):))

Hai, cu Pamparau' cu Carpa Stoarsa peste Capatzana lu' Talica, mai mergea ... :)):)):))

Da' dupa, Marturisire ... :)):)):))
PS
A reusit Extractzia Becului ?
Bine ca nu ai folosit Shmirghel ...
Se zgaria sticla Becului si se spargea in J'de Cioburi ...
Dura mai mult Extractziunea, Ciob cu Ciob si nu mai ne fericeai cu Comentarii Politice ... :)):)):))

De data Asta ai scapat ieftin ...

Ai Grija Mare pe Viitor ...
CE ne facem Noi, Commentqacks fara *** ?

Te pomeneshti ca matale esti Ala de la Kanal D (predestinat ...) care zice, Asha, pasional ... :)):)):))

Khanal Dhheee,

foarte aplicat, de parca folosea chiar in Timpu' Phhhronuntziei, Levieru' sau, mai probabil, FAQuletzu' In_Mamaligat DRY ...

madam gabita

daca pricepi greu,iti voi repeta pe intelesul tau :
levierul si facaletul sint sculele pe care le utilizezi tu cind te apuca strechea. asta e soarta ta matusa,nu te mai vaicari ca nu te baga nimeni in seama :)
ia-te de mina cu corlatean si aruncati-va in valuri,va meritati unul pe altul,cu virf si indesat.

PS daca la anii tai n-ai invatat sa scrii,nu pricepi mai nimic si benganesti aiurea,de ce nu te adresezi serviciilor de asistenta sociala ? banuiesc ca nu esti primita acolo pentru ca n-ai pensie,uite vorbesc eu cu astia de la pdl si te aranjez intr-un stabiliment cochet,tot ce trebuie sa faci e sa stai cuminte la bucatarie si sa cureti cartofi,daca simti ca esti epuizata intelectual,te poti intinde alaturi de dulaul de paza :)))
si inca ceva mamaie,aici se discuta chestiuni preponderent politice,nu ne mai deranja pentru ca esti paralela cu chestiunile astea.

///

Urmarile acestor demersuri pot fi imprevizibile.Britanicii nu se vor alinia niciodata.

 

ai ghicit

pe bune, britanicii mai au printre ei cititori de Scriptura si de profetii si stiu prea bine ca acest colos cu picioare din amestec fier/lut nu va dainui.

Vezi Daniel: Incercarea de refacere a imperiului roman care nu a fost niciodata invins, a cazut doar intr-un fel de lesin , disparand temporar de pe scena istoriei.Aceasta revenire o putem vedea in forma si alcatuire sub numele de Confederatia Europeana, Piata Comuna, Comunitatea europeana, Parlamentul European, Statele Unite ale Europei si ce va mai urma.
Faramitarea.

mah profetule de duminica!

imaginea profetica este a omului deci este vorba de om in general!nu mai interpretati profetiile numai sa concurati cu aiuritzi de pocaitzi care se screm sa fie oameni!lasal pe DANIEL cu ale lui!
:)))))))))))))))

@ALTERNAntza

Asta so crezi tu.....astia o sa va fure continuu atita timp ii lasati la putere si se vede ca ROMANUl doar se plinge intre ei nu la politicienii care ii fura.

 

" Trenul " Romaniei s-a dus in vara lui 1990 .........

.... De atunci mergem pe " opinci " pana vom ajunge in picioarele goale !

 

Da, Danut!

Probabil ca Romania va fi nevoita sa renunte la o bucata mare din suveranitate in favoarea mai marilor Europei, chestia asta nu ne va aduce nimic bun.

@deniutz-"Trenul" Romaniei......

Mi-a placut comparatia si mai ales definitia.Ne-au mancat
cu fulgi cu tot si inca mai rontaie la noi.

la ce bun?

La ce bun UE?
In 2005 francezii si olandezii au refuzat marea constituie europeana. Pacalicii de la Bruxelles,daca au vazut ca francezii si olandezii dau cu flit UE si ca sa preintimpine vreun alt trefuz , au hotarit sa faca « tratatul de la Lisabona »,o viclenie prin care - fara a consulta vointa popoarelor -liderii tarilor europene sa semneze direct aderarea la UE.
Aceasta UE facuta cu japca trebuie sa dispara si fiecare tara sa-si vada de ale ei.
Cit plateste anual Romania la UE sub forma de contributie ?

 

UE se schimba din temelii. Ce risca Romania?

Romania nu risca absolut nimic, daca se retrage ACUM, din facatura UE!
Mda, dar cine-are cohones in nadragi, in politichia damboviteana, pentr-un asa gest?

Injurati-ma, faceti-ma cum vreti voi, dar ... ne mai auzim-citim peste vreo cateva luni, nu mai mult!

Sa vedeti atunci paranghelie si sa vedeti atunci ce i-a tunat prin cap tziganului unguresc Sarkozy si otravii teutonice cu buze subtiri de Obersturmbahnfuhrer SS, Merkel pe numele ei!

Seara buna, prieteni!

 

Bogdane si Takapaka

v-au dat nestiutorii o gramada de minusuri neintelegand despre ce vorbiti voi aici. Hrana tare in care isi sparg dintii.

Va rog sa dezvoltati ideile pe intelesul tuturor. Laptiuc dat cu limgurita.

@Bogdan

Ai dreptate, Romania nu se va retrage din UE, va merge inainte impreuna cu celelate state membre si, ca intodeauna, magareata se va arunca pe cei slabi, ei vor avea de tras, de suferit. Nu stiu ce se va intampla, dar nu-mi suna deloc bine propunerile Germaniei si Frantei.

m.omiduta-@Bogdan

Am avut un pacatos,am dat peste altul si uite asa vom ajunge sa fim considerati toti niste pacatosi.Noi suntem de
vina.

revenire

nu demultisor,faceam aprecierea mult contestata de unii
ca UE este sau va fi un fiasco si ca euroiul se va volatiliza asa cum s-a petrecut si pe vremea lui Napoleon.
Astazi,revin cu o noua idee:a inceput al III-lea razboi
Mondial,in Europa si se va extinde si in afara.Tot ceea ce se intampla nu are decat un scop:hegemonia Germaniei
asupra Europei pentru ca Franta va fi inlaturata ulterior
fara menajamente.Istoria se repeta.

 

Draga Gogosica,

Romania s-a putut baza vreo data in istorie pe prietenia cu Ungaria, nu, exista prea multe diferende intre cele doua parti. Acelasi lucru poti sa-l spui si in privinta Frantei si Germaniei.

@streight

ai vazut bandit mai mare decat statul?Niste carti de economie n-ar strica sa mai fie rasfoite din cand in cand,
macar cu titlul de curiozitate.

 

Prima   1   2   Ultima
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor